Trabzon Ortahisar Belediyesi’nin, “Trabzon ilinde seracılığın geliştirilmesi” projesi kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile orta yürüttüğü proje kapsamında En Mutlu Köy Projesinin bulunduğu alanda 2 adet daha sera yapacak.

Seraların yapımı için Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile yapılacak görüşmeler için Ortahisar Belediye Meclisi, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’e oy birliği ile yetki verdi.

Bugün yapılan belediye meclisi toplantısında Plan ve Bütçe Komisyonundan, gündeme gelen maddeyle ilgili, meclis üyelerine bilgi veren Ortahisar Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Sıddık Yılmaz, “Bahse konu 2 adet sera Edüt Proje Müdürlüğünün talep ettiği seralardan. Bunlar bizim kullanacağımız seralar. . En Mutlu Köy Projesinin 1. Etabının tamamlanmasının ardından sera ve kümesin hemen arkasında bulunan alan tespit edildi.

Bu seraların bir tanesinde süs bitkisi, bir tanesinde de ilçemizde çiftçilerimizde katkı sağlamak aracıyla fide yetiştiriciği planlanmakta” dedi.

516 METRE KARE ÇOK DÜŞÜK

Bunun üzerine söz alan İYİ Partili Meclis Üyesi Burhan Bekar, “Teşekkür ederim böyle bir faaliyeti yaptığınız için. Ancak, çok yeterli değil. Tarım Çalışma Grubunun projelendirmesinde arzu ettiğimiz bazı işler vardı. Sivas’ta bir sera kuruldu. Jeo Termal Sistemle ısıtılıyor. Hedef önümüzdeki yıl 350 bin ton domates üretmek.

Biz geçtiğimiz zamanda o bölgede enerji üretimiyle bir çalışmamız vardı. Bu serada enerjinin önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Sera sadece toprak değil, topraksız üretim de söz konusu. Bugün pazara gidildiğinde domatesin kilosu 35 – 40 TL. Biz belediye olarak şart değil. Bizim örnek olmamız lazım, çiftçiye yaptırmamız ve destek olmamız lazım. Buradaki rakam zannediyorum 516 metre kare gibi çok düşük…

Başkan Ahmet Metin Genç ise En Mutlu Köy Projesinde bu seraları kurduklarını ancak Trabzon’da projeksiyonda 50 adet sera koyduklarını bunu 10 adet daha arttırdıklarını söyledi.

Genç, “Konu pandemiden sonra daha da önemli hale geldi. Bu projemiz kendi özelliği itibariyle konseptine uygun. Burada finans desteği alıyoruz.

PROJEKSİYONDA 50 ADETTİ, 10 DAHA ARTTI…

Bu hem örneklik oluşturma, hem de engelli kardeşlerimizin istihdama katkı sağlaması için proje.

Sadece Akyazı’da maydonoz ve marul üretiminin yüzde 40’ını karşılayabiliyoruz. Biz bunun üzerine burada da oluşan iradeyle, hem de kurumsallaştıktan sonra adımlar attık.

Bu seneki projeksiyon 50’ydi, biz biraz daha üzerine gidelim dedik. 10 tane daha.. Daha da çok arttırmamız lazım” dedi.