Trabzon Ortahisar Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Zeki Kavanoz yaptığı yazılı açıklamada Ortahisar Belediyesi yönetimi tarafından sürekli olarak önceki dönem bu şehre kazandırılan eserlerin eleştirildiği iddia edilerek, “Nasıl bir mantıksa, hem eserleri sahiplenerek bununla övünürken, ziyaretçilerini gururla bu eserlerde gezdirirken algı politikalarına uygun düştüğü
zamanlarda da bu eserlerle ilgili tuhaf, akıl almaz açıklamalar yapmaktadırlar. Sözüm ona Sosyal Belediyecilik ilkeleri ile çalışmayı hedefleyen yönetim, Ortahisar Belediyesi’nin önceki dönem yapılan büyük ölçekli yatırımlarına nazaran henüz gözle görülen nitelikli bir yatırımının olmamasına rağmen yapılana saygı duyacağına, destek vereceğine, bu şehrin kalkınması için neler yaparız onu düşüneceğine algı yapmayı tercih etmektedir” Dedi.
Kavanoz, “Sosyal Medya tiyatroları dışına henüz çıkamamış yönetim bu şehre bir çivi çakmak gayreti şöyle dursun şehre kazandırılmış büyük ölçekli projelere sahip çıkıp sürdürebilmekten acizdir. Ve nitekim bu zihniyet beceremediği işleri itibarsızlaştırarak kendine alan açmayı yol haritası olarak seçmiştir” ifadelerini kullandı.
GES ile ilgili Cüneyt Zorlu’nun açıklamalarına yanıt veren Kavanoz, konuları madde madde sıraladı.
Yer seçimi, kurulum hatası, yüzde 50 verim kaybı, amorti süresinin ön görülenden uzun olacağı ifadelerine yanıt veren Kavanoz, şu ifadeleri kullandı:
1. YER SEÇİMİ:
Öncelikle bilinmesi gereken güneş ya da rüzgâr santralleri TEİAŞ tarafından bağlanabilirlik kapasitesi belirlenen trafo merkezlerine kurulabilmektedir. Öte yandan kapasite olan trafo merkezi etrafında tarım dışı arazinin bulunması, bunun satın alınması ya da kiralanması ya da hazine arazisiyse tahsisinin yapılması gerekmektedir.Belediye, güneş santrali fikri ilk oluştuğu anda Gümüşhane ve Giresun ilinde verimli addedilen bölgelerde kapasite ve arazi arayışına girmiş, lakin GES ihtiyacımıza yetecek tek bir noktada 3 ya da 4 MW’lık bir kapasite bulunamamıştır.
Öte yandan uygun görülen bazı araziler de hem maliyetleri hem de tarafımızca yapılması gereken Enerji nakil hattı maliyeti sebebiyle rantabl bulunmamıştır. Belediye için büyük bir yük teşkil eden ve her ay nakit olarak kasamızdan çıkan elektrik bedelinden bir an evvel kurtulmak adına bağlantı kapasitesi olan Geçit ve Akoluk Mahalleleri bölgesinde hazineye kayıtlı arazi üzerinde çalışmalar yoğunlaşılmış ve çok hızlı şekilde GES yapılmak üzere belediyeye tahsisi sağlanmıştır. Devamında dağıtım şirketinden ve ilgili kurumlardan gerekli izinler alınıp, santral kurulumu gerçekleştirilmiştir.
2- HATALI KURULUM:
GES kurulumu için seçilen araziyi gören bilen var mıdır? Bu arazi tam anlamıyla Karadeniz coğrafyasının zorluklarını yansıtan ama belediyenin elektrik ihtiyacını da en hızlı şekilde doğal ve yenilenebilir kaynaklardan karşılama düşüncesi ile de acil yatırımla kullanılmaya uygun olarak değerlendirilmiştir. Bu santral ülkemizde kurulan ve benzerlerini ancak ÇİN’de dik yamaçlarda gördüğümüz en eğimli arazi güneş santrali kurulumlarından bir tanesidir. Açık söylemek gerekirse bu arazide GES kurmak da ancak Karadeniz insanının mücadele ve başarma kabiliyetinin sonucudur.
Santral kurulumu bu konuda ciddi deneyimleri bulunan, bölgemizde ve ülkemizin farklı yerlerinde başarılı Güneş santrali kurulumları yapmış referansları güçlü bir Trabzon firmasıdır. Kurulum sürecinde ilgili firma teknik ekibi ve belediye mühendisleri sürekli kontrol ve iletişim halinde çalışarak iş bitiminde gerek TEDAŞ gerekse ÇORUH EDAŞ ve belediye mühendislerinin denetiminde sahanın projesine ve teknik şartnamesine uygun olarak tamamlandığı görülmüştür.
3- %50 VERİM KAYBI İDDİASI:
Açıklamalarda hatalı kurulum yapıldığı ve bu sebeple gölge oluyor denilmekte. En başta eldeki araziye bir fizibilite yaptırılmıştır.
“Ne harcarız?
Ne zamanda ne kazanırız?” diye. Arazinin eğimleri ve zorlukları sebebiyle ortaya çıkan kayıplar olacağını, bir Gümüşhane, Bayburt gibi üretim olmayacağı elbette biliniyordu. İşin başında ortaya konulan teknik veriler elimizde. Görüldü ki her hâlükârda belediye kârlı çıkacaktı ve öyle de oldu. Kurulum aşamasında santralin yıllık üretimi 3 milyon 300 bin kWh olarak değerlendirilmişti. Geride kalan 10 aylık sürede 2,573,699 kWh elektrik üretimi yapmıştır. Bölgede yaşanan 58 saatlik elektrik kesintilerine karşılık 104,400kwh üretim kaybı ile birlikte santralin 10 aylık üretim kabiliyeti toplam 2,678,099 kWh olarak gerçekleşmiştir. Önümüzdeki 2 ayiçinde de 400,460 kWh üreteceği değerlendirilmekte olup yıl toplamı 3,078,559 kWh elektrik üretimi sağlanmış olacaktır.
Bu sayede belediyenin kasasından yaklaşık 13 milyon TL çıkmamış olmaktadır. (3,078,559 kWh x 3,5 TL/kWh + KDV=12,929,947 TL) Hali hazırda bu santral Ortahisar belediyesinin yıllık elektrik ihtiyacının tamamını karşıladığı gibi, yıllık yaklaşık 1 milyon kWh elektrik fazlası da oluşmaktadır. Bunun da karşılığı KDV dahil yaklaşık 3 milyon 600 bin liradır.
Ortahisar belediyesi aylık oluşan elektrik fazlası bedelini her ay dağıtım şirketinden tahsil etmektedir. Bu da Ahmet Metin Genç yönetiminin Ortahisar Belediyesi’ne bıraktığı geleceğe dair önemli bir kazançtır. Tabi kıymetini bilirlerse…
PANELLER TOZ, ÇALI VE DİKENLERLE KAPLI…
Gelelim bahsettikleri üretim kaybına. Ve üretim kaybının sebeplerine...
Şimdi sizinle birkaç resim ve video paylaşacağım. Güneşi görüp elektrik üretmesi gereken panellerin üzeri toz bile bulunmaması gerekirken bırakın tozu ayrıca metrelerce çalı ve dikenlerle kaplı. Paneller toz içinde inverterlerin içine yabani otlar girmiş durumda. Bu paneller nasıl elektrik üretecek? Milletin emanetine, hakkına karşı bu kadar mı sorumsuzluk, vefasızlık olur?
Ahmet Metin Genç ve Yönetimi çalışıp didinip belediyenin elektrik giderini ortadan kaldıralım diye güneş santrali kurup bu yönetime teslim etti. Üzülerek belirtmeliyim ki bu canım tesis en çok üretim yapacağı aylarda bakımsızlıktan dikenler otlar ve toz içindeydi. Ellerinde altın yumurtlayan tavuğu bile besleyip yumurtlatamayan bu yönetim mi Trabzon’a çare çözüm üretecek?
4- AMORTİ SÜRESİNİN 3 / 4 YIL OLDUĞU İDDİASI:
Yaptırılan ilk fizibilitelerde hiçbir zaman 3 / 4 yıl diye bir ifade yoktur. Fizibiliteler ortada ve kendilerinde de vardır. 5 yıl 7 ay olarak fizibilite yapılmıştır. Güneş santrali fizibilite çalışmalarında kullanılan ve kredi/finansman sağlayıcı bankalar tarafından da kabul gören simülasyon programlar geriye dönük 35 yıllık atmosfer verilerinden hareket etmekte ve buna göre bir üretim değeri ortaya çıkarmaktadır.
Dolayısıyla 1. yılın üretim değerleri 2. yıldan farklı olabileceği gibi 3. yıl da farklı olabilir. Bu programlar söylediğimiz gibi 35 yılın meteorolojik verileri ışığında bir veri perspektifi sunmaktadır.
Mevcut üretim verileri de bu günkü elektrik fiyatlarıyla birlikte aynı sürede amortinin sağlanacağını göstermektedir. Öte yandan elektrikte ocak ayından itibaren beklenen düzenlemenin gerçekleşmesi durumunda bu süremuhtemelen 4 yılın altına inmiş olacaktır. Burada da mevcut yönetim her zamanki gibi halkı yanıltmaktadır.
Tüm bu süreçleri öğrenip bilgi almak yerine -ki Cüneyt Zorlu Bey 2 dönem boyunca Ortahisar Belediyesi Belediye Meclis Üyesiydi ve zaten konuya hakim olması gerekirdi- gereksiz eleştiri ortaya koymaları bizim aklımıza şunu getiriyor; bir iş çıkaramayacaklarını anladıkları her alanda yapılmış eserleri eleştirmeyi tercih etmeleri önümüzdeki yıllarda Ortahisar İlçemizde Ortahisar
Belediyesince pek de bir şey yapılmak istenmediğindendir. Bütün bu açıklamalarımızdan sonra Ortahisar Belediyesi’nden beklentimiz polemik üretmek, yeni ve tuhaf algılar oluşturmak yerin geçtiğimiz 2 dönem boyunca aynı bugünkü belediye imkanları ile Ahmet Metin Genç tarafından yapılmış olan eser ve yatırımlardan daha iyisini daha niteliklisini ve daha büyük ölçeklisini kentimize kazandırmalarıdır. Tabi eğer öyle bir niyetleri varsa!”