Trabzon

Trabzon'da KTÜ, bilime yön veriyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesindeki İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (KTÜ İLAFAR), Ar-Ge ve yenilik süreçlerinde önemli projelere imza atarak "Üniversite-Sanayi-Kamu İş Birliği"ni güçlendirmeye devam ediyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesindeki İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (KTÜ İLAFAR), Ar-Ge ve yenilik süreçlerinde önemli projelere imza atarak "Üniversite-Sanayi-Kamu İş Birliği"ni güçlendirmeye devam ediyor. Merkez, başta TÜBİTAK, TAGEM, TÜSEB ve YÖK olmak üzere Türkiye’nin önde gelen araştırma projelerine destek sağlayan kurumlar tarafından desteklenen projeler yürütüyor. Bu projeler, açık bilim ve yenilik süreçlerine katkı sağlamak amacıyla geliştirilmiş olup, ulusal ve uluslararası düzeyde dikkat çekiyor.

Tıbbi Bitkilerden İlaç Üretimine

KTÜ İLAFAR, Trabzon ve çevresinin yanı sıra Türkiye genelinde yetişen tıbbi aromatik bitkilerin ilaç üretim potansiyellerine yönelik araştırmalar yürütüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile yerel yönetimlerle yapılan iş birliği çerçevesinde sürdürülen bu Ar-Ge çalışmaları, ekonomik ve sosyal fayda sağlama hedefiyle titizlikle devam ettiriliyor. Çalışmalardan elde edilen bazı sonuçlar için patent başvuruları yapılmış durumda. Merkez, KTÜ Tıp Fakültesi, Farabi Hastanesi ve ilaç sanayii ile iş birliği içinde çözüm odaklı araştırmalarını sürdürüyor. Örneğin, yeni bir pediatrik anestezik formülasyonu geliştirme çalışmaları YÖK tarafından destekleniyor.

Uluslararası Akreditasyonla Tanınan Bir Merkez

KTÜ İLAFAR, Türkiye’nin bilim ve teknoloji hedefleri doğrultusunda önemli adımlar atıyor. Merkez, PAN-TER Yüksek Teknoloji Platformu’na dâhil olarak yerli monoklonal antikor ve kanser tanı kiti üretimi gibi projelerde aktif rol alıyor. KTÜ İLAFAR, aynı zamanda 11. ve 12. Kalkınma Planları’nda belirlenen hedeflere yönelik olarak uluslararası akreditasyona sahip test ve analiz altyapısı oluşturmayı başardı. OECD GLP (İyi Laboratuvar Uygulamaları) Akreditasyon Belgesi'ni alarak Türkiye’de bu alanda bir ilk olan merkez, ilaç, tıbbi cihaz ve biyoteknoloji alanındaki araştırma sonuçlarının uluslararası alanda geçerli olmasını sağlıyor.

Araştırma ve Eğitimde Önemli Bir Çekim Merkezi

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, KTÜ İLAFAR’ın Ar-Ge faaliyetleri ve uluslararası iş birlikleri ile üniversitenin bilimsel araştırma kapasitesine önemli katkı sağladığını belirtti. Ayrıca, çok sayıda lisans ve lisansüstü öğrencinin staj ve bursiyer olarak görev yaptığı merkez, Avrupa’dan gelen yabancı öğrenciler için de bir çekim merkezi haline gelmiş durumda. Rektör Çuvalcı, “Uluslararası Akreditasyon Belgesi ile KTÜ, bu alanda ilk devlet üniversitesi olmuştur,” diyerek merkezin önemini vurguladı.

KTÜ İLAFAR, 12. Kalkınma Planı’nda yer alan öncelikli sektörlerde nitelikli Ar-Ge insan kaynağı yetiştirilmesine de önemli katkılar sağlıyor. Merkezde çalışan lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine mentor desteği verilmekte, aynı zamanda genç araştırmacılar da projelere dahil edilerek bilim dünyasına kazandırılmaktadır.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }