Bölgesel

Trabzon'da kokarcalarla mücadelede yeni evreye geçildi! Asıl sorun 9 ilçede

Trabzon’da çiftçinin belalısı olan ve fındığı büyük zararlar veren Kahverengi Kokarca Böceği sorunu ile ilgili gelinin son durum bugün açıklandı.

Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Bülent Sağır ile Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar bugün Kahverengi Kokarca Böceği sorunuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. 

Ortahisar Ziraat Odası’nda yapılan basın açıklamasında, ilk olarak Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar konuştu. 

Bekar,  “2017’de Çin’den Gürcistan’a, Gürcistan’dan da Artvin’e ve oradan Karadeniz Bölgesine yayılmaya başlayan çok tehlikeli zararlı ile karşı karşıyayız.  Bunları zaman zaman yaşıyoruz. Önemli olan, iyi tespit yapmak, zamanlamayı iyi ayarlamak, doğanın da dengesini bozmadan bu zararlıyla mücadele etmek. Mücadelemize emin adımlarla devam ediyoruz. Tüm paydaşlar, böyle zamanlarda birlik, beraberlik içinde hiç bir eleştiriye mahal bırakmadan (Tabiki noksan, hataları tespit etmek kaydıyla) böyle güç birliği yaparak bölgemizde Trabzon’da yaygın şekilde Kokarca ile mücadelemiz sürüyor. Bununla ilgili 3 - 4 çeşit mücadelemiz vardır. Bu mücadelelere adım adım kararlı şekilde devam ediyoruz. Mücadele yöntemleri hava şartları ve mevsimleri de içerdiği için zamanında yapmak önemli. Biyolojik, Fiziksel, Kimyasal mücadeleleri zamanında yapmak çok önemli. Bazen basın aracılığı ile duyuyoruz. ‘Devlet Drone ile ilaçlama yapmıyor’ gibi serzenişte bulunuyorlar. Tabi konu hassas. Kaş yaparken göz çıkarma durumu da var. Dolayasıyla herkesin sabırlı olması lazım. Çalışmalarımız el birliği ile, güçlü bir şekilde devam edecektir” dedi. 

ABD’DE 1994 YILINDA GÖRÜLDÜ 30 YILDA YAYILDI

Trazon Tarım İl Müdürü İsa Kaplan, “Tarım Bakanlığımızın, Kokarca ile ilgili stratejik planı mevcut. Bizde harfiyen bu plana uyuyoruz. Eylem planı hazır, bizde bu eylem planına göre hareket ediyoruz. Neden geç kalındı soruları olabilir. 1994 yılında ABD’de bir eyalette gözüken kokarca, 30 yıl sonra 46 eyalette gözükmüş. 2007’de Obama tarafından Kokarca kanunu çıkarıldı. Çok ciddi konu ve düşman ile karşı karşıyayız. Bakanlığımız ülkeye girişinden beri bütün planlarını yaptı. Kokarca’nın doğal düşmanı Samuray Arısıdır. Bizim bakanlığımız 7 yıl sonra 6 yıl sonra Samuray Arısını üretip doğaya saldı. Biz doğayı tamam ilaçlayacağız, ancak bir çok faydalı canlıyı da yok edeceğiz. Çeşitli planlamalar yapıyoruz. Bu sene Feromen tuzakları belirlediğimiz yerlere astık. 3 - 5 güne Feromen tuzakların olduğu yerleri ilaçladık. Bu hafta itibariyle kışlakların ilaçlanması.. Özellikle, bahçelerin kenarı veya orman kenarındaki evlerin, kış uykusuna yatan kokarca ile mücadele önemli. Bununla ilgili büyük gururla söylüyorum ki iş birliği içindeyiz. Gerek Tarım Daire Başkanı, gerekse STK’lar bize önemli destekler vermekte. Köylerdeki kışlakları nasıl ilaçlayacağız. 30 - 40 bin konut. Bununla ilgili sayın valimizin başkanlığında toplantılar yaptık. Köylerde eğitimler başladı. Bu eğitimler ilaçlama eğitimleri. Ziraat ilaçlar gibi tehlikeli değildir. Eğitim verip, sertifika veriyoruz. Büyükşehir Belediyesi, Tarım Bakanlığı, Ziraat Odalarının verdiği destekle satın aldığımız ilaçları bu bölgelere kanalize edeceğiz. Bu hafta itibariyle kışlakların ilaçlaması başlamış olacaktır. Bizim şehir merkezlerindeki evlere ulaşmamız çok zor. Gördükleri kokarcayı bulunduğu yerde imza etmesi, süpürge ile toplaması, poşetle toprağın altına gömülmesi gibi" dedi. 

600 NOKTADA İLAÇLAMA
 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Bülent Sağır  “Gerekli çalışmaları yürütüyoruz. Kendi iş gücümüzle 600 noktaya ilaçlama faaliyeti gerçekleştirdik. Kışlakları kendimiz temin ederek, satın alarak ekiplerimizle ilaçlamayı yapacağız. Koordinasyonu Tarım Orman İl Müdürlüğü yürütecek. Onların belirlediği yapılarda, depo yerlerinde ilaçlama yapılacak. Vatandaşlarımızın bu yıl itibariyle önemli bilinçleme aşaması geldi. Önce bilinçlenmek, daha sonraki aşamalarda mücadeleyi daha etkin ve kolay kılacaktır” diye konuştu. 

TRABZON’DA TOTALDE ZARAR YÜZDE 4,5 - 5 CİVARINDA

Trabzon’da oluşan zarar ile ilgili İl Müdürü Kaplan, “Şu an total olarak yüzde 4,5 - 5 arasında ilimizde zarar var. Sahil kesiminde yüzde 8’lere doğru çıkıyor. Üst kesimlerde hemen hemen yok gibi orta kesimlerde daha az. Bununla ilgili tespitimizi yaptık. Zararı da biliyoruz. Korkutucu zarar. Başka illerimizde yüzde 20 - 30’lara çıktı. Her şerrin bir iyi tarafı vardır. Çiftçimiz daha da bilinçlendi. Arazide ilaçlama dönemini sahil kesiminde yetiştiricilerimiz önümüzdeki sene daha dikkatli olunmalı. Kışlak dediğimiz evlerin ilaçlanması ile ilgili iş başlatıyoruz. Destek çok önemli. Bu destek ile bu mücadelenin içerisindeyiz” dedi. 

SAHİL KESİMİNDE 9 İLÇEDE SORUN VAR

Kaplan, “Ekip olarak büyükşehir belediyesinden destek alıyoruz. Maddi olarak da alıyoruz. Bakanlığımızın destek veriyor. İşin koordinasyonu, hangi bölgelerin ilaçlanacağı, hangi bölgelerde çok olduğu yılarca yaptığımız çalışmalarla biliyoruz. Bizim en yoğun en sıkıntılı olduğumuz ilçeler Sürmene’den, Beşikdüzü’ne kadar. Sahildeki 9 ilçe. Bunların da hat çizdiğimizde 300 - 400 rakamın altında kalan kısımlarda bu tehlike ile karşı karşıyayız. Bu bölgelerde harita çıkardık. Konutları belirledik. Köydeki ilaçlama yapacak kişileri de tespit etmek önem.i Onları eğitim veriyoruz. 40 bin konuta hem büyükşehir, hem de tarım il müdürlüğünün ekibi yetmez. Köylerden destek alacağız. Onlara da sertifika vereceğiz. Eğitim sürecimiz var” diye konuştu.

KAYNAK: 61SAAT HABER MERKEZİ

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }