Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, fındık için büyük tehlike olan kahverengi kokarca ile mücadelenin kışlak zamanında kendilerinin, belediyelerin ve vatandaşların katkısıyla tamamlandığını belirterek, böceğin tekrar ortaya çıkacağı Mayıs aylarında tekrar mücadelenin kaldığı yerden devam edeceğini kaydetti. 

61saat'ten Gökhan Dihkan'ın haberine göre:

Bu zararlının soğuklarda yaşayamadığını belirten Bekar, "2 ay önce böceğin kışlaklara çekilme zamanıydı. Bu zararlı soğukta yaşayamıyor. Dolayısıyla kışın yapılacak mücadele evlerin çatısını, balkonları, çevreyi ilaçlama şeklindeydi. Büyükşehir Belediyesi güzel bir ekip kurdu, ilaç aldı ve ilaçlamaları büyük oranda bitirdiler. 18 ekiple ilçelerde bu ilaçlama yapıldı. Bu arada vatandaşlara da ilaç verildi biz de ilaç alıp dağıttık. Halkın bir kısmı da kişisel olarak mücadeleye devam etti. Soğukta zaten yaşayamıyor. Biz bu mücadelede kışlık mücadelesini bu sezon için bitirdik. Mayıs'ta tekrar mücadeleye başlayacağız. Bu zararlının bir tanesi 400 yavru yapıyor. Dolayısıyla çok hızlı çoğalıyorlar. Mayısta feromen tuzaklar kurup kokuyla mücadele edeceğiz. İthal olan bu koku ilaçlama yapılan yerlerde arazide ocaklara takılacak. Kokarca bu tuzaklara hücum ediyor, arkasından ilaçlama yapılacak. Bu da mayıs ayı çalışmaları içerisinde olacak" dedi.  

MÜCADELE KARARLILIKLA SÜRMELİDİR

Kahverengi kokarca ile mücadelenin topyekün bir mücadele olduğunun altını çizen Başkan Bekar, "Tarım müdürlüklerinin, ziraat odalarının, belediyelerimizin ve vatandaşlarımızın ilaçlama faaliyeti önemliydi ve bu yapıldı. Bu kokarca yüzde 15 oranında Trabzon'da bu sezon fındığa zarar verdi. 1 yılda bu zarar kapanmaz. Birkaç yıl sürer bu mücadele. Tamamen yok etmek mümkün değil ama dengelenirse zarar seviyesinin daha aşağılara çekilmesi mümkündür. Yaptığımız mücadeleyi kararlılıkla yürütürsek aşağı seviyelere çekeriz. Herkesin duyarlı olması gerek. Birilerinin yapılmasını istediği ve iddia ettiği gibi Drone ile mücadele böcekler, hayvanlar, insanları tehlikeye sokar. Sabırlı olmak lazım ve herkesin elini taşın altına koyması lazım. Kendi çapında 550 liralık bir ilaç 10 dönüm yeri yapar çıkar. Alan desteği alan vatandaşlar da kendi çapında mücadeleye katılmalıdır. Afette topyekün mücadele şarttır" diye konuştu. 

Kaynak: 61SAAT HABER MERKEZİ