Trabzon

Trabzon’da İhtişamlı Bir Eser: Hanife Hatun Camii ve Külliyesi

Trabzon’da İhtişamlı Bir Eser: Hanife Hatun Camii ve Külliyesi

Trabzon Alemdar Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Dr. Erdoğan Bayraktar’ın öncülüğünde inşa edilen Hanife Hatun Camii ve Külliyesi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. 

5 YILDA TAMAMLANDI

Erdoğan Bayraktar’ın annesi Hacı Hanife Bayraktar’ın adının verildiği cami, 2019 yılında inşasına başlanarak 2024 yılı sonunda tamamlandı. 

Trabzon’un manevi kimliğine önemli katkıda bulunması planlanan eser, hem ibadet alanı hem de sosyal donatılarıyla dikkat çekiyor.

AYNI ANDA 13 BİN KİŞİYE İBADET İMKANI… 

Pazarkapı sahilinde, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisli 26.085 metrekarelik alana kurulan cami, aynı anda 13.000 kişiye ibadet imkânı sunuyor. Külliye, bodrum katında 15 atölye, 14 derslik, 700 kişilik konferans salonu ve 500 kişilik aşevi barındırıyor.

Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin modern çizgilerini taşıyan caminin 78.50 metre yüksekliğindeki 4 minaresi ve estetik tasarımıyla Trabzon’un sembollerinden biri olması hedefleniyor. İç avlusunda kitap fuarları ve sergiler düzenlenebilecek şekilde tasarlanan külliye, şehrin kültürel ve manevi hayatına önemli katkılar sunacak.


İNŞAATIN TEKNİK BİLGİLERİ

Caminin İnşaat alanı 15 bin 833 metre kare, ibadet alanının 6 bin 611 metre kare, Harim 5 bin 416 metre kare, Mahfil’in ise bin 194 metre kare olduğu belirtildi.

Merdiven asansör alanının 391 metre kare, Revak ve İç Avlu Alanının 2 bin 240 metre kare, Abdesthane ve Şadırvan’ın 689 metre kare, Bodrum Kat Külliye Alanının ise 8 bin 141 metre kare olduğu belirtildi.

Trabzon Alemdar Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneğinden yapılan açıklamada,  şu ifadelere yer verildi:

ŞEHZADELER ŞEHRİ TRABZON

İslamiyet, Anadolu’nun bereketli topraklarına 7. yüzyılın ikinci yarısında, Hz. Ömer’in fetihleriyle adım atmıştır. Trabzon halkının İslam’la tanışması ise 8. yüzyılın başlarına

uzanır. Bu dönemde tevhid inancını yaymak için yollara düşen alperenler, abdal ve dervişlerin özverili çabaları, İslamiyet’i Trabzon Bölgesine taşımıştır. Selçuklu Türklerinin 12. yüzyılda bu topraklarda egemen olması, İslam’ın köklerini

derinleştirmiş, nihayetinde 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet Han’ın Trabzon’u fethetmesiyle bölge, tam anlamıyla bir İslam beldesi olmuştur.

Trabzon; Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği, Yavuz Sultan Selim’in yönettiği ve Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu “Şehzadeler Şehri” olarak anılır. Anadolu’nun en eski

liman ve ticaret kentlerinden biri olan Trabzon, tarih boyunca camiler ve medreseler gibi birçok anlamlı eserin inşa edildiği, manevi ve kültürel mirasın derinlik kazandığı bir şehir olmuştur. Doğal güzelliklerinin yanı sıra, vatanına, milletine ve bayrağına sadakatle bağlı pek çok değerli şahsiyetin yetişmesine ve bu topraklarda iz

bırakmasına da ev sahipliği yapmıştır. Trabzon halkı için bir ihtiyaç olan bu Cami ve Külliye, bölgenin evladı ERDOĞAN BAYRAKTAR tarafından kurulan derneğin öncülüğünde 2019 yılında inşa edilmeye başlanmış ve 2024 yılı sonunda tamamlanmıştır. OF’un Gürpınar Köyü'nden HACI

AHMET MOLLAALİOĞLU’nun torunu HACI HANİFE BAYRAKTAR’ın aziz ruhuna ithaf edilen bu mukaddes yapı, Trabzon’un manevi kimliğini yüceltecek ve ilim ile irfanı destekleyecek bir sembol eser niteliğindedir.

TEKNİK BİLGİLER:

Cami Pazarkapı’da sahil şeridinde, Trabzon Büyükşehir Belediyesine tahsisli 182.000 m2 alandan camiye ayrılan 26.085,09 m2 arsa üzerine inşa edilmiştir. Camii iç alanlarında 7.700 kişi, dıştaki yan avlularla birlikte toplamda 13.000 kişi aynı

anda ibadet edebilecektir. Külliyenin bulunduğu bodrum katta ise 15 Atölye, 14 Derslikli Eğitim Alanı, 700 kişilik Konferans Salonu ve 500 kişilik Aşevi bulunmaktadır. Taşıyıcı sistem 4 adet sekizgen fil ayağı üzerine oturtulmuştur.

Ön Cephe – Mihrap Cephesinde 8.60 metrelik Yarım Kubbe, yan cephelerde ise kemer bulunmaktadır. 3 şerefeli 4 adet MİNARE’nin yüksekliği 78.50 metredir. Farklı boyut ve tiplerde toplam 250 adet pencere doğraması ve lokmalar mevcuttur.

Aydınlatmada; Ana Kubbe Avizesi – 8 metre çaplı 1 adet, Yarım Kubbe Avizeleri – 6 metre çaplı 2 adet, Küçük kubbe avizeleri ise 1,2 metre çaplı 30 adet vardır. Osmanlı ve Selçuklu Mimarisinin modern çizgilerini taşıyan ve de; iç avlusunda kitap

fuarları ve sergilerin oluşturulabileceği “HANİFE HATUN CAMİİ VE KÜLLİYESİ” Trabzon’a her açıdan katkı sağlayacaktır. Allah’ın rızası, bu kutsal eserin ortaya çıkmasına ve tamamlanmasına vesile olup emeği geçen herkesin üzerine olsun.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }