Farklı inanç ve kültürlerin bir arada yaşayabilme yeteneği, Türkiye'nin en önemli zenginliklerinden biri olarak kabul ediliyor. Son yaşanan olaylar da bu hassasiyetin önemini bir kez daha gösterdi. Trabzon, tarih boyunca farklı inançların kucaklaşma ve bir arada var olma anlayışına tanıklık etti. Son olarak, Trabzon'un fetih kutlamaları ve Meryem Ana'nın göğe yükselişi etkinliği aynı güne denk geldi.
Fetih kutlamalarının Meryem Ana etkinliğiyle çakışması başlangıçta soru işaretleri oluştursa da, Fener Rum Patrikhanesi Papazı Bartholomeos'un ifadeleri, bu tür olayların aslında farklı inanç ve kültürler arasında hoşgörü ve saygının nasıl gelişebileceğini gösterdi. Bartholomeos'un teşekkürleri, liderlerin tarih, vatan, millet ve dini hassasiyetleri anlayışla karşıladığında nasıl bir birlik ve dayanışma oluşturabileceğini vurguluyor.
Ayin ve fetih programının aynı tarihlerde gerçekleşmesi, bu olayları birbirine destekleyen iki unsur olarak görmek gerektiğini gösteriyor. Bu tür etkinlikler, toplumsal birlikte hareket etme yeteneğini vurgulamanın yanı sıra, şehre turistik ve kültürel anlamda katkı sağlayarak toplumsal uyumu pekiştiriyor.
Bize düşen bizim olan fetihi coşturmaktır, ayinin gölgesinde bırakmamaktır ve ayin dedikleri etkinliğe şehre katma değer sağlayacak faydaya çevirmektir.
Belki bu zeytin dalı yarın Atina’daki camilerde Cuma namazı kılınmasının anahtarı olacak. Olayı bu yönüyle de bakmak gereki