İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü desteğiyle Avrasya Sosyal Bilimler Eğitimcileri Birliği Derneği tarafından Trabzon’un Akçaabat ilçesinde proje tanıtım toplantısı düzenlendi. Akçaabat Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Otelindeki “Hayat Kadınla Başlar” adlı projenin tanıtımında konuşan proje koordinatörü Trabzon Üniversitesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Demircioğlu, ‘Şiddet olaylarının yüzde 90’ının aile içinde yaşandığını, buna karşılık aile içi şiddet araştırmalarının 10 yıldır yapılmadığını söyledi.Etkinliğe İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Yunus Karaman ve Akçaabat İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Özlem Esertürk, akademisyenler ve çok sayıda STÖ’den kadın temsilciler katıldı.

‘HAYATTA HER ŞEY KADINLA BAŞLAR’

Prof. Dr. Ebru Demircioğlu, kadınların yoğun ilgi gösterdiği programda özetle şunları kaydetti: “Projemizin ilk adımında kadınların haklarını anlatarak başlayacağız. Aile içi şiddet deyince mağdurun kadın olduğunu hemen anlıyoruz. Eşit işe eşit ücret denildiğinde aklımıza hemen kadınların düşük ücretle çalıştırıldığı geliyor. Kampanyalar ‘Bütün çocuklar okula’ şeklinde değil, ‘Haydi kızlar okula’ şeklinde yürütülüyor. Erken-zorla evlendirme denildiğinde yaşlı bir kadının genç bir oğlanla evlendirildiğini hiç düşünmüyoruz. Pek çok ayrımcılığa dayalı uygulama yüzünden kadının insan hakları diyoruz. Oysa hayatta her şey kadınla başlar. Şiddete kadın erkek birlikte karşı duralım. Hedeflerinizi hayallerinize değil, hayallerinizi hedeflerinize taşıyın.”

ÇARPITILMIŞ-GELENEKÇİ BAKIŞ AÇILARI

Demircioğlu şöyle devam etti: “Şiddet dünyanın her yerinde maalesef kültürel, ekonomik, coğrafi anlamda sınır tanımaksızın etkisini sürdüren, uluslararası bir gündem. Güney ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi kadınlarının yüzde 50.8’i zorla evlendiriliyor. Her 10 kadından 4’ü fiziksel şiddet mağduru. Her 10 kadından 3’ünün eğitimine aileleri engel oluyor. En güvenli aile ortamı şiddet nedeniyle güvensiz bir ortam haline geldi. Kol kırılır yen içinde kalır bakış açısıyla şiddet azalmaz; artarak devam eder. Bunlar çarpıtılmış geleneksel bakışlardır. Fiziksel ve cinsel şiddet eğilimlerinin yüzde 90’ı aile içinden kaynaklanıyor. Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırmaları en son 2014 yılında yapılmıştı. Ne yazık ki 10 yıldan beri hiç yol kat edilemedi. İvedilikle bu çalışmaların yapılması gerek”

KARAMAN: DEVLET TEK BAŞINA ÇÖZEMEZ

Trabzon İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Yunus Karaman da yaptığı konuşmada toplumsal yaralara merhem olacak bütün projelere destek verdiklerini dile getirerek, “50 yıl önce nüfusun yüzde 80 kırsalı iken bugün aynı oranda kentlere göç oldu. Şehirlerde birçok problem baş gösterdi. Devlet tek başına bu sorunları çözemez. “Hayat Kadınla Başlar” projesine emek ve güç veren herkese müteşekkiriz” dedi. Avrasya Sosyal Bilimler Eğitimcileri Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Demircioğlu da yönetici arkadaşları birlikte katıldığı toplantıda projeye destek verenlere teşekkür etti. Projenin afişi katılımcılar tarafından çok beğenildi.

İL GENELİNDE HASSASİYET EĞİTİMİ

2025 yılı Şubat ayı sonuna kadar devam edecek programda İçişleri Bakanlığı tarafından geliştirilen KADES uygulamasının tanıtılması ve kadın hakları konusunda farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Ayrıca aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet konularında eğitimler verilerek toplumsal duyarlılığın artırılması hedefleniyor. Bu kapsamda Trabzon genelinde faaliyet gösteren kadın dernekleri, mağdur durumdaki kadınlar ve bu alanda duyarlılık gösteren tüm kurum-kuruluşlar proje paydaşı olarak aktif rol üstleniyor.

KADES ETKİNLİĞİNİN ARTIRILMASI

Proje; kadın hakları konusunda farkındalık yaratmayı ve kadınlara yönelik eğitimler vermek, toplumu kadın hakları konusunda bilgilendirerek hassasiyet ve farkındalık oluşturmak, aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet konularında seri eğitim programları düzenlemek, kadınlara yönelik iş arama becerileri eğitimleri ve KADES uygulamasının etkinliğini artırmak için çalışmalar yapmak gibi başlıklardan oluşuyor. Kadın hakları, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet konularında eğitimler verilecek.