Türkiye Cumhuriyeti ve AB tarafından finanse edilen, Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından Mobilyacı İşadamları Derneği ortaklığıyla uygulanan “Gençler CNC Tezgahı ile İş Hayatına Atılıyor Projesi”nin açılış toplantısı bugün yapıldı.
Trabzon Novotel’de yapılan toplantıya; Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, SGK İl Müdürü Erdem Akbay, İş Kur İl Müdürü Servet Kaba, İYİ Parti İl Başkanı Fatma Başkan, TESOB Başkanı Metin Kara, MOBİAD Başkanı Vedat Muhçi çeşitli kamu kurumlarının il müdürleri, STK Temsilciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.
TOPLAM 35 KURSİYER ALINACAK
Proje çerçevesinde Doğu Karadeniz Bölgesinin Trabzon İlinde 2023 – 24 yılları arasında 15 kadın, 15 erkek ve 5 engelli birey olmak üzere 15 – 29 yaş arasındaki toplam 35 kişinin istihdamı amaçlanıyor.
Projenin açılış konuşmasını TESOB Başkanı Metin Kara, yaptı. Kara, Trabzon’da geçmiş dönemde yaptıkları projelerde elde edilen istihdam sayılarına dikkat çekerek, Trabzon’da turizm noktasında gelen turistlerin aldığı hediyelik eşyaların yüzde 90’ının il dışından geldiğine dikkat çekti.
TRABZON’DA SATILAN HEDİYELİK EŞYALARIN YÜZDE 70’İ ÇİNDEN GELİYOR
Kara, “Hediyelik eşyaların, yüzde 70’i Çin yüzde 20’si diğer şehirlerden geliyor. Hediyelik eşya payında Trabzon’un oranını arttırmak istiyoruz” dedi
Kara, “ Bugün burada Gençlerimiz CNC Tezgahı ile İş Hayatına Atılıyor” projemizin açılış toplantısını gerçekleştirmek üzere bir arada bulunuyoruz. Bu projemizle yüzde 70’i Çin, yüzde 20’si Türkiye’nin diğer şehirlerinden getirilen hediyelik eşya üretiminde Trabzon’un payını artırmayı hedeflemekteyiz. Projemiz kapsamında ne eğitimde ne istihdamda olan 15 kadın, 15 erkek, 5 engelli gencimizin sektörde istihdamını sağlamayı amaçlıyoruz.
Projemiz hakkında detaylı bilgileri arkadaşlarımız birazdan sizlere vereceği için fazla detaya girmek istemiyorum. Projemizin hazırlanmasında emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Kursiyerlerimize ve eğitmenlerimize başarılar diliyorum. Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak şehrimizin üretimine, istihdamına katkı sunacak projeler üretmeye devam edeceğiz” dedi.
Kara’nın konuşmasının ardından ise Erhan Eroğlu, proje ile ilgili sunum yaptı.
PROJENİN TUTARI 344 BİN 347 EURO
Eroğlu, projenin uygulanma süresinin 12 ay olduğunu kaydederek, “ 1 Ağustos 2023’de projemiz başladı. Biz Projenin 3. Ayından gidiyoruz. Projenin maliyeti 344 bin 347 Euro. Ve Yüzde 90 hibedir” dedi.
CNC ve LAZER KESİM MAKİNESİ İLE AHŞAP HEDİYELİK EŞYALAR YAPACAKLAR
Projenin amaçlarını tarif eden Eroğlu, “Kursiyerlerimizin beceri, mesleki ve uygulamalı eğitimler vermek. Bireyler kariyer planlama yapabilmesini sağlamak, aktif iş arama süreçlerini desteklemek. Kadın erkek eşitliğini konusunda farkındalık arttırmak.
CNC ve Lazer kesim makinesi üzerinde ahşap işlemeyi öğrenmelerine katkıda bulunmak.
Özel Sektör – eğitim kurumları – meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliği mekanizması kurmak. Yurtiçi iç ve yurtdışından iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılmasını sağlamak. Turizm Sektörüne yönelik özgür tasarımlar yeni hediyelik eşyalar üretmek. İşçi ve işverenler arasında güçlü bir bağ kurmak. Kursiyerleri sosyoloji psikolojik açıdan geliştirmek. Girişimcilerin iş kurmasını sağlama ve tüm kursiyerleri CNC ve Lazer Kesim Makinesi üzerinde işgücüne katılımını sağlamayarak istihdam edilebilirliklerini arttırmak” dedi.
25’İ ÖZEL SEKTÖRDE, 10’U KENDİ İŞ YERİNİ AÇACAK
Eroğlu, başvuruların alındığını, ancak kursiyerlerin önümüzdeki günlerde belirleneceğini ve ardından da eğitimlere başlayacaklarını söyledi.
KURSİYELRELER GÜNLÜK 10 EURO HARCIRAH
Kursa satılacak kursiyerlere günlük olarak 10 Euro harcırah verileceği de belirtildi.
Eroğlu, alınacak 35 kursiyerlerden 25’inin özel sektörde çalışmasını, 10’unun da kendi iş yerlerinin açılmasının hedeflendiğini kaydetti.
MOBİAD Başkanı Vedat Muhçi, “Kuruluşu bugüne kadar bir çok projeyi faaliyete geçirdi. Eleman sorununa çare olmak için mobilya döşemecilik kursu açtık. MOBİAD olarak istihdam arttırıcı projelere değer veriyoruz. Gençlerimizin bu projelerde istihdam hayatına atılmalarına destekliyoruz. Bu projenin bar başlangıç olarak görülüp bölgemizdeki istihdam projelerine emsal olmasını diliyorum” dedi.
İş Kur İl Müdürü Servet Kaba ise, “2022 Ağustos ayında gençlerde yüzde 18 olan işsizlik oranı geriledi. Çalışmalarımız aynı şekilde devam edecek. Önümüzdeki dönemlerde gençlerde bu işsizlik oranının daha da düşecektir. Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odası yıllardan beri uyguladığı başarılı projelerle istihdama yüksek katkı sağlıyor. Bu projeyi iş kur olarak önemsiyor ve bütün imkanlarımızla destekliyoruz” dedi.
6 YIL CNC OPERATÖRÜ BULAMADIM
KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, “CNC olayı, ben ilk gördüğümde Metin Başkan, “Hocam dedi böyle projemiz var, siz bize mekan verir misiniz?” Ben makine Mühendisi olduğum için CNc ile geçmişim var. Bilgisayarlı makine, otomatik işliyor.
Trabzon’da bu konuda çok çalışan firmalar var. Önce Metal ile başladı.
Trabzon’da CNc operatörüne ihtiyaç var. Çok ihtiyaç olan bir şey.. Sürmene Abdullah Kanca’da 7 yıl müdürlük yaptım. Benim CNC tezgahım vardı. Rektöre diyordum ki, buraya operatör bulalım. Sanat okullarında bilen varsa, kurumlar arası nakil alalım.
6 yıl CNc operatörü bulamadık.
PROJE TAM 12’DEN VURMUŞ!
Piyasada çok talep var. Proje çok güzel kurgulanmış. Bizim elimize de çok projeler geliyor. Gerçekten tam 12’den vurmuş.
Turizm sektöründe insanlar hediye almak istiyor.
Ahşap’ın üzerine Sümela, Uzungöl figürü çizsek.. Bunun haklarını da almak lazım. Sadece makinede bitmiyor.
Turizm sektörünün de bunlara ihtiyacı var. Bunları yaptığınızda pazarlayacak, satacak yerel idarecilerin destek olması lazım…
Bu cihazlar alındıktan sonra orayı kapatmamak lazım.
İnşallah güzel bir çalışma, iş olacak.
Trabzon’da daha çok toplanmamız, daha çok bir araya gelmemiz lazım. Kurumların bir araya gelmesi lazım…” dedi.
TRABZON VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, “Sunumu dinleyince çok heyecanlandım. Trabzon ve ülke ekonomisine katkı sağlamak çok önemli. Bende iş dünyasında hep üretim projesinde yer alayım, ihracat yapayım, hayaliyle iş hayatımı geçirdim.
Bu karo gençleri CNC Tezgahları ile buluşturup, üretime destek olmak anlamında çok güzel bir projeyi hayata geçirmişler. Ben takdir ediyorum, saygıyla önlerinde eğiliyorum.
Bu proje hem Trabzon hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak.
İstihdam noktasında katkılar sağlayacak.
Bölgemizin turizm alanındaki bir boşluğunu doldurmuş olacak. Buradan da ülkemize döviz girdisi sağlayacak. Biz siyasilerin, yöneticilerin bu projelere destek olması gerektiğine inanıyor ve düşünüyorum” diye konuştu.
KURUMLARIN BİR ARAYA GELMESİ…
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, “Günümüz dünyasında meslek sahibi olmak çok önemli.
AB değişik alanlarda, projeler destekliyor. Ve bu projeleri de istihdama yönelik, üretime yönelik olması önceliklendiriliyor.
Örgün eğitimi bitirmiş olan gençlerimizin, hayata atılma noktasında yeni bir mesleki eğitim olarak görüyorum bunu.
Alaylı yetişerek belki, öğrenecekleri bir meslek edilecekleri program süreç olarak görüyorum.
Devletimizin kurumları, Milli Eğitim Bakanlığı da olsun, kurumlarıyla, Üniversitemiz olsun kurumlarıyla, İş Kur Olsun Kurumlarıyla, Çalışma Bakanlığının farklı birimleriyle olsun bu projeye destek vermiş, el birliği ile hayata geçirmişler.
Rektör hocama da katıldığımı ifade edeyim. Kurumların bir araya daha çok gelmesi, Trabzon için neler yapabiliriz ortaya koymak çok önemli.
öncelikle ihtiyaç tespiti, sonra kapasite ve kabiliyet tespiti, sonrada yapabileceklerini tespiti gerekli.
Bunun için bütün sektörlere, bütün sektörlerin üretecekleri fikirlere ihtiyacımız var.
Bizim görebileceklerimiz, bakış açıları ile kısıtlı imkanlardan.
Ama sizlerin, bu toplumda yaşayan bütün sektörlerin ihtiyaçlarını bildirmeleri, bu ihtiyaçların nasıl karşılanacağına dair fikir üretmeleri çok ciddi önem taşımakta.
Sektörler kendi ihtiyaçlarını çok daha doğru tespit ediyorlar.
Her alanda eğitilmiş insana ihtiyacımız var. Böylece eğitilmiş, eğitim görmüş toplum, bir birine yardım eden, güç alan toplun haline gelecektir. Gençlerimiz yarınlara çok daha umutla, çok daha kazanma ve yarınlarda var olabilme ümidiyle ortaya çıkacaklar. Kendilerini bu sayede çok daha iyi ifade edebileceklerdir.
Biz dışardan eleman olma mecburiyetinde hiçbir şeylikler kalmayız. Bizim gençlerimiz bize yeter. Yeterki doğru eğitim kendilerine verelim.
Okullarımız, üniversitelerimiz bunu yapabilmek için gayret sarf ediyor.
KOLLARINA ALTIN BİLEZİĞİ TAKMIŞ OLACAKLAR
Hediyelik eşya konusunda oranlar verildi. Yüzde 70 Çin’den, yüzde 20 başka illerden, yüzde 10 biz üretiyoruz denildi. Bu sadece hediyelik eşya üretme değil. Dünyada mobilyacılık sektörü var. Burada kendini yetiştirmiş çok iyi firmalarımız var. Bu firmalara da eleman yetiştirmiş olacaklar.
Bu cihazları ve kullanmasını öğrenen gençlerimiz emin olun çok iyi bir şekilde kollarına altın bileziği takmış olacaklar” dedi.