Bölgesel

Trabzon’da doktorlar ve sağlık çalışanları iş bıraktılar!

Trabzon’da Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan aile hekimleri ve sağlık çalışanları, 3 gün süreyle iş bıraktıklarını açıkladı.

Trabzon’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen Trabzon Tabip Odası, Trabzon Aile Hekimleri Derneği, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu ve  Trabzon Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikaları ve Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası üyeleri 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe giren Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği'ni protesto etmek ve taleplerinin karşılanması amacıyla 3 gün iş bırakma kararı aldıklarını belirtti.

Sendika üyeleri adına basın açıklamasında bulun Trabzon Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Duman, yürürlüğe giren yeni yönetmeliğin iş yükünü artırdığı ve sağlık sistemindeki sorunları derinleştirdiği gerekçesiyle eylem kararı aldıklarını duyurdu.

YÜRÜRLÜĞE GİREN BU YÖNETMELİK...

Dr. Mehmet Duman, söz konusu yönetmeliğin halkın sağlığına katkı sağlamaktan uzak olduğunu belirterek "Hastaların müşteri kabul edildiği ve 'müşteri memnuniyeti' esas alınan sağlık işletmeleri olduk. Ancak Sağlık Bakanlığı, tüm uyarı, öneri ve eleştirilerimizi duymazdan gelip 1 Kasım itibarıyla Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği'ni yürürlüğe soktu... Oysa 19 Ekim'de Ankara'da düzenlediğimiz mitingle taleplerimiz konusunda kararlı olduğumuzu ifade etmiştik. Sorunlar yumağına dönüşmüş sağlık sisteminin düzeltilebilmesinin yolunun birinci basamak sağlık hizmetlerinin ve koruyucu hekimlik uygulamalarının güçlendirilmesi olduğunu görüyor; bunu her kademeden bakanlık yetkililerine ve kamuoyuna duyuruyoruz... Yürürlüğe giren bu yönetmelik, ne halkın sağlığına ne de hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının haklarına bir katkı sağlamayacaktır..." dedi.


Açıklamada, halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana, yaşanmakta olan sorunları daha da derinleştireceği belirtilen bu yönetmeliğin geri çekilerek şu taleplerin yerine getirilmesi istendi:

-Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımı ile aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.

-Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar aile sağlığı merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.

-Kadrolu ve güvenceli istihdam modeli ile yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli; aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir.

-Aile hekimlerine ve tüm sağlık çalışanlarına emekliliğe yansıyacak, tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden birisi öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.

-Gelire katkısı %20'yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin niteliğini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmelidir.

ÜÇ GÜNLÜK İŞ BIRAKMA EYLEMİ

Dr. Duman, taleplerin karşılanabilir olduğunu ve bunların, sağlık sistemindeki pek çok soruna çözüm sağlayacağını ifade etti.

Sağlık çalışanları, bu yönetmeliğin geri çekilmesi için hukuki ve eylemsel mücadeleye devam edeceklerini belirtti. İlk etapta 5-6-7 Kasım tarihlerinde üç günlük iş bırakma kararı alan sağlık çalışanları, ilerleyen haftalarda da eylemlerini sürdüreceklerini duyurdu.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }