Panelde, normal doğumun özendirilmesi, ideal doğumun nasıl olması gerektiği, doğumda ebelerin rolü ve nüfus artış oranının sürdürülebilir bir seviyede tutulması için yapılan çalışmalar ele alındı.

Bakanlık tarafından hazırlanan “Normal Doğum Eylem Planı” kapsamında, ülke genelinde normal doğum teşvikine yönelik çalışmalar yürütülürken, Trabzon'da da bu kapsamda farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen panele, Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, kurum müdürleri ile sağlık çalışanları katılım sağladı.

ZORUNLULUK HARİCİNDE NORMAL DOĞUMU ÖNE GEÇİRMEK İSTİYORUZ

Panelde açıklamalarda bulunan Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, normal doğumun önemine değinen Usta,“Amacımız normal doğumu, aslında doğal doğumu teşvik etmek. Bakanlığımızın geliştirdiği 'Doğal olan, normal doğum' sloganı ile yola çıktık. Bu vurguyla, hem meslektaşlarımızı hem de diğer paydaşlarımızı sürecin içine daha fazla dahil etmeye gayret ediyoruz. Amacımız, toplumda yerleşmiş yanlış algıları düzeltmek. İnşallah bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

SEZARYEN DOĞUM ORANI %50 SEVİYESİNDE

Trabzon’daki doğum oranlarının azaldığını ve sezaryen doğumların arttığını belirten Usta, şu ifadeleri kullandı:

“İlimizde doğum sayılarında genel bir azalma görülüyor. Bununla birlikte, sezaryen doğum oranları zaman zaman düşüş gösterse de genel olarak oldukça yüksek seviyelerde. Fakülte ve kamu hastanelerinde yapılan doğumlara baktığımızda, yaklaşık %50 oranında sezaryen doğumla karşılaşıyoruz. Bu, oldukça yüksek bir rakam. Sezaryen, tıbbi gereklilik olmadığı sürece tercih edilmemesi gereken bir yöntemdir. Ayrıca sezaryen doğum, doğurganlık oranını da olumsuz etkiliyor. En az üç doğum hedefini yakalamak için sezaryene karşı daha etkin bir mücadele yürütmek zorundayız.”

SAĞLIK OKURYAZARLIĞINI ARTIRMAMIZ GEREK

Sağlık çalışanlarının bilinçlendirme ve ikna etme kabiliyetlerinin artırılması gerektiğine dikkat çeken Hakan Usta, “Özellikle insanları bilinçlendirmek için sağlık okuryazarlığını artırmamız gerekiyor. Bize gelen vatandaşları ikna edebilme kabiliyetimiz olmalı. Maalesef ikna edemediğimiz vatandaşlar, çoğu zaman kulaktan dolma bilgilerle hareket ediyor. Oysa profesyonel olan biziz, bilgili olan biziz. Sağlık çalışanları olarak ikinci cümleyi doğru kuramadığımız için insanları ikna edemiyoruz. Bu yılki mottomuz da bu nedenle 'İkinci Cümle' oldu. Onlara doğru ve anlaşılır bir şekilde hitap edebilirsek, başka kaynaklardan etkilenmelerinin önüne geçebiliriz" diye konuştu.

TOPLUM SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN DAHA FAZLA ROL ALMALIYIZ

Hakan Usta, sağlık çalışanlarının toplum sağlığı açısından daha aktif rol alması gerektiğine vurgu yaparak sözlerini şöyle tamamladı:

“Sahada yeterince rol almadığımızda ya da doğru bir şekilde iletişim kurmadığımızda, bu boşluğu başkaları dolduruyor. Bu da toplum sağlığı açısından olması gerekenin dışında uygulamalara kayılmasına neden oluyor. Biz, doğru bilgi ve bilinçlendirme ile normal doğum oranlarını artırmak için elimizden geleni yapacağız.”

Kaynak: 61SAAT HABER MERKEZİ