MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, TTB Meclis Başkanı Nevzat Özer, AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Ayşe Sula Köseoğlu, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, başkonsoloslar ve protokol üyelerinin katıldığı genel kurulda, tek listeyle gidilen seçimde mevcut başkan Mesut İskenderoğlu yeniden MÜSİAD Trabzon Şube Başkanlığı görevine seçildi.
BAŞKAN ÇELEBİ KONUŞMA YAPTI
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, burada yaptığı konuşmada, “TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ile Giresun’da bölge toplantısında beraberdik. Orada da gündeme geldi. Sayın Cumhurbaşkanımız bölge şehirlerinde bir süre önce yaptığı konuşmalarında Samsun- Sarp demiryolunu onaylamıştı. Tabii burada Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza da teşekkür ediyoruz. Biz kendisine bunu yansıttığımız zaman Cumhurbaşkanımıza iletti ve şu anda gündeme alınmış durumda ve çalışmalar da başlıyor. Ön fizibilite çalışmaları da yapıldı. Tabii bu bir süreç. Türkiye maalesef 2 yıl önce 6 Şubat depremini yaşadı. Bizim için çok büyük kayıptı. Ülkenin yüzde 10'u yıkılıyor ve tekrardan yapılması gerekiyor. Bu zor şartlarda buraları tekrar imar etmek gerçekten zordur. Dikkat ediyorsanız son zamanlarda yatırım projelerinde çok az miktarda para gönderiliyor ve bu gönderilen paralarla Güney Çevre Yolu olsun, Hafif Raylı Sistem olsun, diğer projeler olsun yapılma şansı çok fazla yok. Bizim de oda olarak birkaç projemiz de bu durumda” dedi. Çelebi sözlerini şöyle sürdürdü:
“Somon son yıllarda bölgemizde büyük trend yakalamıştı. Bununla ilgili kapalı devre yumurta ve yavru balık üretimi tesisi projemiz vardı. Bunun bütçesini deprem bölgesine gönderdik. Tabi biz de birkaç projede geri kalmak zorunda kaldık. Her şey bütçeye bağlı. Birkaç yıl daha dişimizi sıkacağız gibi görünüyor.”
“FINDIK ÜRETİMİNDEKİ PAYIMIZ DÜŞÜYOR, ALTERNATİF ÜRÜNLER GELİŞTİRMEK GEREK”
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Giresun’da ayrıca fındıkta büyük zarar neden olan kahverengi kokarca ile mücadele konusunda bir toplantı düzenlendiğini de belirterek, şunları söyledi:
“Kokarca hakikaten ülkemizin baş belası gibi bir şey oldu. Mücadele hem kimyevi olarak hem doğal yoldan bir şekilde yapılmaya çalışılıyor. Samuray arı ile kimyevi ürünlerden uzar durmaya çalışarak bu zararlıyı yok etmeye çalışıyorlar. Zor bir süreç olacak ve Türkiye'deki üretimi maalesef geri duruma düşürmüş görünüyor. Türkiye dünya fındığının yüzde 80'inden fazlasını üretiyordu. Şu anda bu rakam yüzde 68'lere kadar gerilemiş durumda. Bahçelerdeki verim oranı her geçen gün yaşlılıktan ve bakımsızlıktan dolayı düşüyor. Hektar başına fındık hasadı 50 - 60 kilolara kadar düşen bahçelerimiz var. Bunların tekrar yenilenmesi lazım ki çiftçimiz geri döndürelim. Alternatif ürünler geliştirilmesi gerek. Yalnız fındıkla olmuyor. Belki aralarına başka ürünler serpiştirerek, farklı farklı gıda veya tarım ürünü serpiştirerek insanlara tarıma döndürmemiz gerekiyor. Yoksa yüzde 68 rakamı daha da geriye gidecek gibi görünüyor. Buna bir önlem alınması gerektiği konuşuldu. Biz de oda olarak bununla ilgili elimizden geleni yapacağız” dedi.
“TURİZMİ BÖLGESEL OLARAK DÜŞÜNÜYORUZ”
Turizm konusuna da değinen Başkan Çelebi, “Trabzon olarak zaten Türkiye'de önemli destinasyon noktalarından ve geliri yüksek olan illerden biriyiz. Son iki yıldır turist sayısında düşüş olmasa bile gelir sayısında önemli bir düşüş olduğunu gözlemliyoruz. Tabii bununla ilgili birçok öneri, görüş ön planda. Gelen turistin yüzde kaçı tekrar Trabzon'a gelmek istiyor? Ya da para harcayan turistin ne kadarı geliyor? Biraz daha ekonomik durumu düşük olan turistler gelmeye başladı. Bunlarla ilgili çalışmalar yapılıyor. Tabi ki Körfez Bölgesi bizim ağırlıklı en çok turist aldığımız bölge. Bununla ilgili incelemeler yaptığımız zaman geçen yıl özellikle Suudi Arabistan bölgesinden çok yoğun bir turist gelmesine rağmen Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman’dan gelen turistlerde bir düşüş olduğu görülüyor. Tekrar bu bölgelere gidilip yeni bir oradan farklı bir turist getirebilir miyiz? Yeni pazarlar bulabilir miyiz? Bu konular sürekli üzerinde çalışılan meseleler. Kuzey Afrika'ya yönelik çalışma yapıyoruz. Dünyada önemli bir nüfus oranına sahip olan Hindistan var. 1,5 milyarı aşan insan yaşıyor. Çevre ülkelere özellikle Azerbaycan, Türk Cumhuriyetleri ve Gürcistan'a yoğun bir şekilde gidiyorlar. Bunları buraya getirebilir miyiz? Bunun ön çalışmalarını yapmaya başladık. Ama tabii ki Körfez ülkelerine yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Bunun yanında alternatif turizmi de geliştirmeye çalışıyoruz.
Bununla ilgili birçok sektörde çalışmalarımız var” ifadesini kullandı.
Başkan Çelebi, Trabzon’u ve bölgeyi bir buluşma noktası olarak konumlandırmak istediklerini vurgulayarak, “Trabzon’u ve bölgeyi uçakların, gemilerin buluşma noktası olarak düşünmek istiyoruz. Bölgedeki oda başkanlarıyla görüştüğümüzde bölgesel olarak çalışmaya karar verdik. Turistin bölgede daha uzun kalması için destinasyon noktalarını artırmamız gerekiyor. Bölge odaları da buna çok sıcak bakıyor. Bunun öncülüğünü Trabzon olarak biz yapıyoruz zaten. Doğu Karadeniz turizmi dediğimiz zaman yalnız sahili değil Bayburt ve Gümüşhane’yi de bu işin içine katıyoruz” dedi.
ASMALI: KAYNAKLARIMIZI ETKİN VE VERİMLİ KULLANMALIYIZ
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı da programda yaptığı konuşmada, “MÜSİAD ülkemizin gurur kaynağı. 84 ülkede 94 şubemiz var. Şangay Ticaret Örgütü’nün bir birimine MÜSİAD kabul edildi. Bunun yanında Afrika’da varız. 20 saat yolculukla Avustralya’ya gittim, şubelerimiz var. Avrupa’nın en önemli şehirlerinde MÜSİAD yapılanmamız var. Trabzon Şubemiz de bugün başkanımızın güven tazelemesiyle yeniden güçlendi. MÜSİAD olarak ekonomik anlamda yaptığımız çalışmaların yanı sıra birçok yayınımız bulunuyor. Bunlardan biri Türkiye’nin göç raporudur. Bir senede hazırlanan bir rapor.
Bir diğeri ise Kanaat Ekonomisine Geçiş kitabıdır; bu da çok önemli bir çalışma. Burada üç konuda tasarrufa dikkat çektik; Bireylerin ve hanelerin yapacağı tasarruf, Şirketlerin tasarrufu, Kamunun tasarrufu. Maalesef gençlerimiz elektrik lambasını kapatmayı bile bilmiyor. Tasarruf konusunda çok eksiğimiz var. Şirketlerin ve kamunun da tasarrufu son derece önemlidir. Ancak bu, devletin küçülmesi veya aciz hale gelmesi anlamına gelmiyor. Tam aksine, devletimizin güçlü olması gereken bir döneme giriyoruz. Dünyada yeni bir jeopolitik düzen kuruluyor. Kaynaklarımızı mutlaka etkin ve verimli kullanmalıyız. Bir bakanlıkta fazla personel varken, bir diğerinde personel eksikliği var. Bir bakanlığın atıl duran menkulleri bulunurken, başka bir bakanlık bina yapma ihtiyacı duyuyor. Bunların etkin ve verimli şekilde yönetilmesi çok önemli” ifadesini kullandı.
İSKENDEROĞLU: NİTELİKLİ ELEMAN YETİŞTİRMEYE YÖNELİK ÇALIŞMA YAPIYORUZ
MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Mesut İskenderoğlu ise “Bugün iş dünyasının en büyük ihtiyaçlarından biri nitelikli personel eksikliğidir. Bu konuda Milli Eğitim Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi ile bir proje yürütüyoruz. Yakın zamanda imza aşamasına gelecek olan bu projede, ailelerin meslek liselerine bakış açısını değiştirmek istiyoruz. Ayrıca, kamu ve özel sektörde nitelikli ve etkin çalışma, ülkemizin kalkınması için hayati derecede önemlidir. Çalışmayan veya etkin çalıştırılmayan personel en büyük israf kaynaklarından biridir. Tasarruf sadece maddi kaynaklarla sınırlı değil, insan kaynağıyla da ilgilidir. Bu konu kalkınmanın temel taşlarından biridir” dedi.
MÜSİAD Trabzon’un ilk kadın üyesi Ayşe Sula Köseoğlu ise “MÜSİAD, Türkiye’de erdemli ticaretin adresi olarak yola çıktı. Bu ailenin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum” diye konuştu. Program plaket töreni ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.