Bölgesel

Trabzon'da Ballim Kafe kapatılıyor mu?

Trabzon’da herkes tarafından bilinen özel gereksinimli çocuklar tarafından işletilen Ballim Kafe’nin kapatılacağı iddiaları Trabzon’da tepkilere neden oldu.


Trabzon’un Ortahisar İlçesinde Milli Eğitim Müdürlüğü ve Umuda Destek Derneği arasında yapılan protokolle 15 Temmuz 2016 tarihinde hizmete başlayan Ballim Kafe’ye sözleşmenin bitmesine 1 yıl kalmasına rağmen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde ‘işletmeyi boşaltın’ talimatı iletildiğini belirten Umuda Destek Derneği Başkanı ve Ballim Kafe’nin kurucusu Reyhan Oral, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kendisine talimatın iletildiğini ancak bu kararı İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Uygun’un aldığını ifade etti.

Milli Eğitim Müdürü ile yaptığı görüşmeyi aktaran Oral, Uygun’un kendisine ‘Oraya giren çıkan belli değil’ dediğini iddia ederek tahliye kararını protokolün geçersizliğine dayandırdığını söyledi. 

KAPATMA YOK SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ VAR 

Ballim Kafenin kapatılması iddiası ile ilgili milli eğitim müdürlüğü yetkilileri ile yaptığımız görüşmede olayın herhangi bir siyasi ziyarette alakası olmadığını belirterek  ‘Bahsedilen bir ziyaret var, bu ziyaretten çok daha önce okula gelen yeni müdürün kafeye yapılan ziyaretlerde bir anormallik olduğunu,  amacına ve protokole uygun bir şekilde işletilmediğini resmi yazı ile bizlere bildirmişlerdi.
Biz de bunun üzerine bu kafenin daha kapsamlı bir şekilde işletilmesi noktasında çalışma yaptık. İşin içine aile Sosyal Politikalar il Müdürlüğü'nü ayrıca halk eğitim müdürlüğümüz'ü de katarak burada psikologların olacağı özel kursların olacağı özel gereksinimli çocuklarımızın çok güzel aktiviteler yapacağı devletin kontrolünde olan bir planlama yaptık. Kapatma kesinlikle olmayacak. Çok daha kapsamlı bir şekilde faaliyetine devam edecektir’ ifadelerini kullandılar.


 
BİZ İŞGALCİ POZİSYONUNDAYMIŞIZ

Dernek çatısı altında bulunan aileler ve engelli bireylerin tahliye kararıyla adeta yıkıldığını ifade eden Umuda Destek Derneği Başkanı ve Ballim Kafe’nin kurucusu Reyhan Oral, “Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından burayı boşaltmamız istendi. Ertesi gün gidip görüştük, yapılan protokolün geçersiz olduğunu, boşaltılması gerektiğini, dernekle bu şekilde yürütülemeyeceğini, kendilerinin farklı bir şekilde değerlendireceklerini bize söylediler. Gerekçe olarak da, sivil toplum olarak yasal değilmiş, biz işgalci pozisyonundaymışız. Biz yaklaşık 8 yıldır bu şekilde devam ediyorduk, bunu da kendilerine anlattık. Bunun (protokolün) Valilik dahilinde dernek ve Milli Eğitim Müdürlüğü arasında bir protokol şeklinde olduğunu söyledik ama bize, bu protokolün hiçbir şekilde geçerliliğinin olmadığı ve bu şekilde kabul edilemeyeceği söylendi” dedi. 

AİLELER ADETA YIKILDI

25 özel bireyin ve ailelerinin üretime katkı sağladıkları ve sosyalleştikleri yer olan Ballim Kafe’yi tamamen boşalttıklarını ifade eden Oral, ailelerin ve engelli bireylerin bu haberle adeta yıkıldıklarını ifade etti.

Ailelerin çok zor durumda kaldığını belirten Oral, “3 Aralık Dünya Engelliler gününde yani böyle özel bir günde bu haberi aldıktan sonra, aileler ve gençlerimiz doğal olarak koptu. Biz de Yönetim Kurulu olarak toplandık ve çıkmayı planladık. Bu sürede her yere ulaşmaya çalıştık ama maalesef bir dönüş yok. Bu haberle ister istemez yıkıldılar. Çünkü burası bir işletme değil, onların adeta nefes aldıkları sosyal mekânlarıydı. Onlara neden kapandığını anlatamıyorsunuz. Burayı o kadar çok benimsemişler ki, burası onların evleri gibiydi. Evlerinden daha çok burada vakit geçirmeyi istiyorlar, çünkü burada sosyalleştiler. Burası onlar için ideal ve güvenli bir yerdi, gençler kendi yaş gruplarıyla, dışarıdan arkadaş edinip sohbet ediyordu. Burası onlar için bulunmaz bir nimetti ama maalesef bunun önemini ve değerini anlatamadık” dedi. 

KARARIN GEREKÇESİ BİZİ ÇOK İNCİTTİ

Boşaltma kararının gerekçesi olarak kendilerine söylenen “Oraya giren çıkan belli değil!” sözünün kendilerini çok incittiğini vurgulayan Oral, “Gelişen süreçte birilerinin bir açıklama yapması gerekiyor, çünkü burada dernek yönetimi olarak bizler, aileler büyük bir zan altındayız. Bunları teker teker anlatmak istemiyorum ama öğrenmek isteyen ilgililer varsa, ailelerimizle birlikte anlatacağız. Bizi en çok yoran konu da bu. Düşünebiliyor musunuz, şöyle bir cümle; “Oraya girip çıkan beli değil!” Bu cümlenin altı her şekilde doldurulabilir. Bir an önce toparlanmamızı hızlandıran konu da buydu, anlatırken de zaten insanın boğazı düğümleniyor” diyerek yaşadığı üzüntüyü dile getirdi.

Milli Eğitim Müdürü Hasan Uygun’un talimatın verdiği 3 Aralık Engelliler Günü’nde CHP’li Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya’nın Ballim Kafe’yi ziyaret ettiği öğrenildi.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }