Trabzon’un Akçaabat ilçesinde fındık ve mısıra alternatif olarak yetiştirilen aronya meyvesinin hasat dönemi başladı. Akçaabat Belediyesi, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İlçe Ziraat Odası Başkanlığı tarafından 2020 yılında başlatılan proje kapsamında 143 dönümlük alana ekilen aronya, üreticilere önemli bir gelir kaynağı haline geldi.
Aronya Üretimi Genişliyor
Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, aronyanın ilçede önemli bir tarım ürünü olma yolunda ilerlediğini belirterek, bugüne kadar 143 dönümlük araziye ekim yapıldığını söyledi. Ekim, "Seralarda ürettiğimiz 35 binin üzerinde fideyi çiftçilerimize ücretsiz dağıttık. Şu an hasat dönemine geldik ve hem biz hem de çiftçilerimiz bu süreçten oldukça memnun" dedi.
Ekim, ayrıca aronyanın antioksidan özellikleri nedeniyle Karadeniz Teknik Üniversitesi ile iş birliği içinde bilimsel çalışmalar yürütüldüğünü belirtti ve ilçenin aronya üretiminde önemli bir konuma geleceğini ifade etti.
Üreticiler Memnun: "Fındığın 5 Katı Getiri Sağlıyor"
Bozdoğan Mahallesi’nde aronya yetiştiren 70 yaşındaki Muzaffer Gedikli, mısır tarlasını aronya bahçesine dönüştürdüğünü ve geçen yıl 100 kilogram, bu yıl ise 200-250 kilogram aronya hasadı yapmayı planladığını belirtti. Gedikli, "Aronya, fındık ve mısıra göre daha az zahmetli ve daha yüksek kazanç sağlıyor. 1 dönümlük alandan elde ettiğim gelir, fındığın 5 katı" dedi.
Pazarlama Sorunu Yok
Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar Özdemir, Akçaabat'ta aronyanın giderek yaygınlaştığını ve pazarlama sorununun bulunmadığını söyledi. Üreticiler, ister perakende satış yapabiliyor isterlerse Akçaabat Belediyesi’nin katkılarıyla kurulan Akçahasat tesislerine ürünlerini teslim edebiliyor. Özdemir, fındığa göre getirisi yüksek olan aronyaya ilginin arttığını ve ücretsiz fide dağıtımının devam ettiğini kaydetti.