Trabzon

Trabzon'da 70 STK'nın önerisi havada kaldı! Tepki çeken karar...

Trabzon’da 70’e yakın STK’nın talebi yerine gelmedi.  STK’ların 130 yıllık Nemlizade Konağının ‘Müze’ olması yönünde sunduğu talep, görmezden gelinerek tarihi bina Halk Eğitim Kurumuna verildi. STK’lar Halk Eğitimin farklı bir banada hizmet verebileceğini, milyonlarca lira harcanarak restore edilen Nemlizade Konağı’nın müze olabileceğini savunuyordu.

61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’da bir süre önce restorasyonu tamamlanan 132 yıllık tarihi Nemlizade Konağı’nın geleceği ile ilgili verilen karar Trabzon’da tepki çekti. Hazine’ye ait olan veMilli Eğitim Bakanlığına verilen tarihi bina, Halk Eğitim Merkezi’nin kulanımına verildiği kaydedildi. 

Trabzon’da 70’e yakın STK’nın bir araya gelerek tarihi yapının ‘Müze’ olması yönünde oluşturduğu talep, ‘Bu kararla birlikte’ yerine getirilmemiş oldu. Trabzon Müzesi olarak kullanılan Kostaki Konağı’nın restorasyonda olması nedeniyle dile getirilen ‘Müze’ talebinin neden yerine getirilmediği ile ilgili ise her hangi bir bilgilendirmede bulunulmadı. 

TRABZON MÜZESİ, RESTORASYONDA… 

Trabzon Müzenin restorasyonda olması nedeniyle burada bulunan bir çok tarihi eserin depolarda bekletildiği, eserlerin yeniden sergilenmesi için Nemlizade Konağının, müze olabileceği dile getirilmişti. Trabzon Müzesinin restorasyon sonrasında yeniden hizmete girmesi sonrasında ise Kızlar Manastırı, Nemlizade Konağı ve Trabzon Müzesi ile Trabzon merkezde bir kültür yolu aktivitesinin de oluşturulabileceği dile getirilmişti. Ancak alınan son kararla bu durumun önüne geçilmiş oldu. 

Doğa ve Tarih Dernek Başkanı Prof. Dr. Coşkun Erüz, Nemlizade Konağı’nın Trabzon7un kent içi en büyük nitelikli, sivil mimari yapısı olduğuna dikkat çekerek, “ Trabzon'un,  kent içi en büyük  nitelikli  sivil mimari yapısı Nemlizade Konağı’dır.  Konak 5 kat ve  2500m2  kapalı alana sahip ahşap ağırlıklı olması dolayısı ile yangın ve su kaçağı durumunda  komple zarar görme riski yüksek olan bir yapıdır.  

130 yıllık tarihi yapı  kentin  bir dönemine damga vurmuş  yaşanmışlıkların timsali olarak  korunması ve kent kimliği ve kültürünün yaşatılması gereken bir yapıdır. 

ALTERNATİF BİNALAR BULUNABİLİRDİ

Nemlizade Konağı,  Trabzon'a modern müze binası  kazandırılana kadar  arkeoloji, etnografya ve plastik sanatlar müzeleri  olabilecek tek binadır. Bir kentin kentin kültür turizmi yapabilmesi için olmazsa olmaz unsurların başında kentin tarihi ve kültürünün göstergesi olan  arkeoloji ve etnografya müzesidir.  Nemlizade konağının müze yapılmak yerine, kentte alternatif binalar bulunarak hizmet verebilecek olan Halk Eğitim binası olarak hizmete açılması, ne yazıkki Trabzon'un turizm vizyonunun olmayışının göstergesidir. 

Eğitim ve de halk eğitim okul dışı eğitimin olmazsa olmazıdır ancak  nitelikli modern bina ve imkanlar sunulan binalarda yapılması gereklidir” dedi. 

BÜYÜK BİR EKSİKTİR

Konuyla ilgili konuşan Trabzon Oteller Birliği Derneği Başkanı Mustafa Aksu: Yerli ve yabancı 1,5 milyona yakın turist ağırlayan, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehir olan Trabzon’da,  nitelikli bir arkeoloji, etnografı, resim/plastik sanatlar müzesi olmayışı büyük bir eksiktir.

Kültür ve turizminde, kentlerin en önemli ve olmazsa olmaz cazibe merkezlerinden birisinin, kentin kültür ve tarihi eserlerinin sergilendiği müzeler olduğu herkesin malumudur. 

TRABZON MÜZESİNE DÖNÜŞTÜRÜLMEMESİ KAYIP OLDU

Pazarkapı, antik liman, Roma rıhtımı, Tabakhane/ Kuzgundere, Ortahisar kazılarında ve merkez dışında çıkacak arkeolojik eserler ile tadilatı devam eden Kostaki konağı ve başka depolarda 6 yıldır nem ve ısı etkisine maruz arkeolojik ve etnografik eserlerin, acil olarak depolardan çıkarılıp, uygun mekanlarda korunup sergilenmesi,  kentin kültürü ve turizmine hizmet edebilmesi için, yeni bir müze alanına acil ihtiyacı olduğunu ortak bildiri ile dile getirmiştik.

Trabzon’a modern bir müze kazandırılana kadar,  kentte bulunan kamu yapılarından, mimari yapısı ve sergileme kapasitesi ile  Nemlizade Konağı, geçici tahsis ile müze olmasını talep etmiştik.

TRABZON MÜZESİNE DÖNÜŞTÜRÜLMEMESİ ŞEHİR İÇİN KAYIP OLDU

Nemlizade Konağının, gerekli çevresel, altyapı düzenlemeleri, depolama, içerik,  sergileme, interaktif eğitim alanları vd. iç yapı tasarım ve uygulama projeleri ile birlikte, eğitici müze konseptli, uzmanların belirleyeceği içerik ile  Trabzon Müzesi’ne dönüştürülmemesi şehir için bir kayıp olmuştur” dedi. 

Trabzon Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TİSAD) Başkanı Murat Çavga ise,  “70’e yakın STK bir araya gelerek müze olması şehre daha fazla katkı sağlar şeklinde talepte bulunmuştuk. Burası 130 yıllık yapısıyla, 2500 metrekare kapalı alanıyla tarihi özelliğe sahip bir yapı. Boztepe ile Meydan arasında önemli bir aksa sahip nokta.
Milli Eğitim Bakanlığında olan yerin geçici tahsisle Kültür ve Turizm Bakanlığına verilmesini istedik. 

Öneri sunmuştuk. Burası nitelikli yapılar. Korunması gereken yapılar. Buranın sivil kulanıma çok açılması, eğitim kurumu olarak kullanılması binaya yine zarar veriyor. Devlet yine belli bir süre sonra restorasyon için milyonlarca lira harcıyor. Daha önce okul olarak da kullanılan Kostaki Konağı’nın orjinaline dönmesi için de restorasyon yapılıyor.
Aynı süreci tekrar Nemlizade de yaşamayalım dedik. 

KIZLAR MANASTIRI, NEMLİZADE KONAĞI, KOSTAKİ KONAĞI.. 

Bunu siyasilere, vali beye, belediye bakanlarını herkese ilettik. Boztepe yürüyüş yolunu 1.2 milyon kişi ziyaret etti. Biz oranın Kızlar Manastırı’na bağlantısını önermiştik. Hem büyükşehir hem de Ortahisar Belediyesi arasında çalışma yapılarak, Kızlar Manastırı ile Boztepe Yürüyüş yolunu bağlantısı yapıldı. Bizim önerimiz Kızlar Manastırı’na indikten sonra Nemlizade Konağı arasında 5 dakika mesafe var. Kızlar Manastırı’ndan çıkan insanları Nemlizade Konağına indirelim. Oradan da Kostaki Konağı açıldığında yine 5 - 6 dakika yürüme mesafesiyle Meydan’a indirebiliriz. Orada yürüyüş aksı oluşturulabilir.  Bu hem trafik, hem de otopark sorununu çözebilir. Aynı zamanda turistin şehirde kalış süresine fayda sağlayacak bir hamleydi. 

HALK EĞİTİM, BAŞKA BİR BİNADA HİZMET VEREMEZ Mİ?

Biz müze olmasın önemsemiştik. Bunu söylerken tabiki de halk eğitime karşı değiliz. Halk Eğitim de şehir için olmazsa olmaz. Ancak 130 yıllık 2500 metre karelik, tarihi lokasyona sahip binada mı olması gerekiyor. Yoksa alternatif bir binada hizmet verilemez miydi? 

DEVLET MİLYONLARCA LİRA HARCADI RESTORE ETTİ… 

Burada sadece yeri konusunda çekinciler var.  Devletin milyonlarca lira harcayarak restore ettiği tarihi bina değil de daha farklı bir binada hizmet verebileceğini savunmuştuk. Aldığımız habere göre halk eğitim merkezi Nemlizade konağına taşınmış” dedi. 

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }