Ortahisar ilçesi İskenderpaşa Mahallesi'nde ailesine ait dairenin iki odasını adeta bir kumaş cennetine dönüştüren Karadeniz, burada çeşitli kumaş örneklerinin yanı sıra düğme, makas, ütü, fotoğraf ve afiş gibi objeleri de bir araya getiriyor.

Kumaşlara Olan Tutkusu Ankara'da Başladı

Karadeniz, çocuk yaşlarda tedavi amacıyla gittiği Ankara'da gördüğü renkli kumaşlardan çok etkilendiğini belirtiyor. "Bir kumaş mağazasının önünden geçerken vitrindeki renkli kumaşlara bakakaldım. 2005'te bu mağazanın var olup olmadığını öğrenmek için Ankara'da gezmeye başladım ve bir kumaş mağazası buldum. Hala her yıl gider, müze gibi ziyaret ederim orayı," diyen Karadeniz, bu anının kendisini kumaş koleksiyonculuğuna yönlendirdiğini ifade ediyor.

26 Şehirden Toplanan Kumaşlar

Karadeniz, 1995 yılında eski para toplamaya başlamış ve sonrasında kumaş koleksiyonculuğuna yönelmiştir. Yaklaşık 7 yıldır Türkiye'nin farklı şehirlerinden kumaş örnekleri topladığını belirten Karadeniz, "İlk ziyaretimi Artvin'e gerçekleştirdim ve bugüne kadar 26 il, onlarca ilçe gezdim. Ankara, İstanbul ve Bursa gibi şehirlere birden fazla gittim. Pandemi sürecinde ise online müzayedeler ve internet üzerinden satış yapan firmaların artmasıyla sosyal medyadan ürünler aldım," dedi.

Değerli Koleksiyon Parçaları

Koleksiyonunda 1800'lerin ortalarından 2000'lerin başına kadar birçok kumaş örneği ve belge bulunduran Karadeniz, "Türk tekstil sanayisinin ürettiği binlerce metre yünlü kumaş, Ankara keçisinden dokunmuş angora, ipekli, döşemelik-perdelik ve top kumaşlar koleksiyonumda yer alıyor. Özellikle Sümerbank, Mensucat Santral, Bossa ve Çukurova gibi ünlü fabrikaların pamuklu kumaşları da bulunuyor," şeklinde konuştu.

Tarihi ve Kültürel Değerler

Karadeniz, koleksiyonunda kartpostallar, fotoğraflar, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemine ait kumaş kartelaları, broşürler, dergiler, faturalar, gravürler, kartonetler, haritalar, karikatürler, tenzilat kuponları ve ordinolar gibi tarihi ve kültürel değeri yüksek belgeler bulunduruyor. "Tekstil malzemeleri, kitaplar, terzi malzemeleri, ibrişimler, düğmeler, tekil kıyafetler, Ankara keçisinden yapılan lizözler ve sof kumaş gibi birçok alanda kumaşın izini sürmeye çalışıyorum," diyen Karadeniz, bu eşyaların hikayelerini yaşatmak istediğini belirtti.

Atatürk'ün Hatırası

Koleksiyonunun en değerli parçalarından birinin, 1981 yılında Atatürk'ün doğumunun 100. yılı için Sümerbank Merinos Fabrikası'nda üretilen kenar antetli kumaşlar olduğunu ifade eden Karadeniz, "Bunlar, Atatürk'ün giydiği kumaşlardan birebir olarak yapılmış. Cumhuriyetin 60. yılı ve Sümerbank'ın 60. yılı için dokunmuş kumaşlar da koleksiyonumda bulunuyor," dedi.

Hedefi Kumaş Müzesi Açmak

Karadeniz, Trabzon'un Tonya ilçesindeki bir terziden kumaş almak için sekiz kez gittiğini, Giresun'daki bir düğme kutusunu almak için iş yeri sahiplerini zor ikna ettiğini anlattı. Türkiye'nin kumaş kültürünü kayıt altına alarak İstanbul'da tekstilin kalbi Sultanhamam'da bir "kumaş müzesi" açmayı hedeflediğini belirten Karadeniz, 81 ili gezmeyi planladığını söyledi. Bu çalışmalarıyla Türkiye'nin zengin tekstil mirasını geleceğe taşımayı amaçlıyor.