61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’da Ortahisar Belediyesi başlattığı çalışmayla Türkiye’de bütün belediyelere ekstra gelir kapısı açacak yeni bir uygulama yürürlüğe soktu.

SADECE DOĞU BÖLGESİNDE 663 ALAN
Buna göre; Belediye, KTÜ Coğrafi Bilgi Sistemleri Laboratuvarı,  Ortahisar Belediye Kentsel Dönüşüm Proje Anonim Şirketi (ORKENT) ve Tapu Kadastro ile yaptığı çalışma sonrasında, ilçenin Doğu Bölgesinde mülkiyeti kimsede bulunmayan, tamamen tescil dışı 663 alan tespit etti. Bu alanların kimisi 50 metre kare büyüklüğünde olurken, kimisi de 2 dönüme kadar çıkıyor. 

TÜM İLÇEYE YAYILACAK
Bu alanların 200’ünün tapulanacağı geri kalanların da peyder pey belediye adına tapusunun yapılacağı bildirildi.  Doğu Bölgesinde sonuçları alınan çalışma, ilçenin merkez ve batı bölgesine de kaydırıldı. Merkezi ve batı bölgesinde kaç adet tescil dışı veya mülkiyetsiz kaç alanın bulunduğu önümüzdeki günlerde netlik kazanacak. 

ARSALARIN BAZILARI SATILACAK! 
İmar planında ticari, konut gibi alanlar içinde bulunan bu mülkiyetsiz alanların bazıları ile ilgili Ortahisar Belediyesi tarafından satış kararı alındı. Dün Ortahisar Belediyesi tarafından bu şekilde tespit edilen ve mülkiyeti belediye adına tapulanan Bostancı Mahallesinde bulunan bin 582 metre karelik arsa, 339 metre karelik ayrı bir arsa ve bin 193 metre karelik yine başka bir arsanın satış kararı Belediye Meclisi tarafından oy birliği ile kabul edildi. 

Kamuya büyük bir gelir kazandıracak bu uygulamayla ilgili bilgi veren AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Yaylalı, bu alanların hiç kimsenin mülkiyetinde bulunmadığını ve tescil dışı alanlar olduğuna dikkat çekti. KTÜ Coğrafi Bilgi Sistemleri Laboratuvarıyla ortak geliştirilen bir proje olduğuna dikkat çeken Yaylalı, “ Şu anda Doğu Bölgesi ile ilgili çalışıldı. Merkezde ve Batı da gelecek. Önemli çalışma. Tescile konu olacak bütün alanlar bu çalışmada tespit edildi. Bunların hangileri “ne şekilde, en verimli kullanılabilir?” diye raporlandı. Yerinde tespitler de yapıldı. Çok ciddi alanlar çıktı. Bu parsellerin tamamının kadastro iş birliği ile üniversitemiz tarafından kriz raporları hazırlandı. Geçmişte ki en son noktasına kadar gidilip araştırıldı. Tescile konu edilebilecekler tespit edildi.  Ortahisar Belediyesinin tescil edilebilecekleri, beldiye adına tescil edildi” diye konuştu. 

2 DÖNÜM ALANLARDA VAR
Sadece Doğu Bölgesinde bu şekilde 663 alanın bulunduğuna dikkat çeken Yaylalı, “Bu alanların tescile konu edilebilecek, kullanılabilecek alanları peyder pey meclise gelecek. Alanların büyüklükleri; 50 metre kare de var, 1,5 - 2 dönüm olan yerlerde var. 
Şehrin bir çok yerinde bu şekilde alanlar var. Eskiden beri alan alanlar. KTÜ Coğrafi Bilgi Sistemi Laboratuvarında ki hocalarımıza teşekkür ediyoruz. Belediyemizde bizim ORKENT, Kentsel Dönüşüm Proje Anonim şirketinde ki arkadaşlar çok emek verdiler. 1 yıldan fazla süre çalışma yapıldı. Bunları kamuya değer olarak katmak istiyoruz” dedi. 

DOĞU BİTTİ, SIRADA MERKEZ VE BATI BÖLGESİ VAR… 
Çalışmanın batı ve merkez bölgesinde de yapıldığına dikkat çeken Yaylalı,  Batı ve merkezde var. Onların çalışmaları da bitti. Sadece yeni planla ilgili kesiştirmeleri yapılacak. Tüm Ortahisar için örnek çalışma oldu. Türkiye’de ki bütün belediyelere örnek çalışma oldu. Bu çapta, bu kapasitede Türkiye’de ilk defa yapılan bir proje oldu” ifadelerini kullandı. 

TESCİLE KONU EDİLECEK ALANLAR ORTAYA ÇIKARILDI
Vatandaşın bu tür alanları kendi adına tescil edip edemeyeceği sorusuna ise Yaylalı, “Vatandaş bu tür alanları kendi adına tescil edemez. Kamuda bu tür alanların kimin adına tescil edilebileceği mevzuatta çok net. Sadece bugüne kadar kalmış alanları biz ortaya çıkarıyoruz. Tescile konu edilecek alanları ortaya çıkardık. 
Ortahisar Belediyesine ciddi gelir sağlayacak. Bunu, bundan sonra uygulayacak bütün belediyeler de çok ciddi kaynak üretecek” diye konuştu. 

PARK ALANLARI DEĞİL, İMARLI ALANLAR… 
Alanların park alanı olup olamayacağı ile ilgili de konuşan Yaylalı, sözlerine şu şekilde devam etti:  “Bunlar park alanı değil. Park alanları zaten tescile konu değil. Bunlar, imar planında ticari, konut, diğer alanlar… Bunlar ilgili kurumları adına tescil edilebilen alanlar. Mülkiyetsiz kalması gereken yerleri tescil edemiyoruz.  Şu an yaptığımız çalışma tescile konu olabilecek imarlı alanları tescil edip, kamuya kaynak olarak kazandıracağız. 

FARKLI KAMU KURUMLARI ADINA TESCİL.. 
Doğu Bölgesinde tespit edilen 663 alan var. Bunlar derinlemesine analizleri yapıldı. En verimli kullanım raporları hazırlandı. Hepsiyle ilgili tek tek, süreç takvimi de hazırlandı. Bunların içerisinde doğrudan satışa konu, komşu parsele satılması gerekenler alanlarda var. Onların ayrıca işlemleri devam ediyor. Bazıları da kamunun diğer kurumları adına olanlar. Onları da kendi kurumları adına tescil edilebilecek hale getirdik. Çok önemli çalışma. Tamamı bittiğinde Türkiye’de örnek çalışma olacak. 

200 TANESİ TAPULANACAK
663 alanı biz zamana yayacağız. Bazılarını 3 yıl sonra kullanmak gerekecek. Onu da kullanım öneri raporunda “3 yıl sonra şu şekilde değerlendirilsin” diye ibareler var. Burada gayri menkul değerlendirme uzmanları ile de çalışıldı. 663 tane doğu bölgesinde ki alanın 200 tanesi bu şekilde tapulanacak. Kalanı da zamanla takvim çerçevesinde tapulanıp kamuya kazandırılacak”