Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Ersoy Günay’ın da katılımıyla 29 Temmuz Pazartesi günü yapılan kapanış toplantısı, 11.00’de başladı. Trabzon Valisi Aziz Yıldırım’ın yanı sıra TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Ticaret Borsası Başkanı Eyüp Ergan ve çok sayıda temsilci katıldı.
Eğitimlerini tamamlayan 57 gencin tamamı KTÜ onaylı sertifikalarını alarak yetkinliklerini belgeledi. 54 kişi, İŞKUR iş birliğinde yürütülen ve kursiyerlerin iş arama becerilerinin geliştirilmesinin amaçlandığı Bireysel Eylem Planı sürecine başladı ve bu süreçte 4’ü BEP dışı olmak üzere 24 kişi iş sahibi oldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi bünyesinde, TTB yürütücülüğünde ve KTÜ ortaklığında devam eden "Neets Are Accessing to Market - Neetler Pazara Erişiyor" projesi kapsamında, eğitimde ve istihdamda olmayan gençler, toplamda 1608 saat olmak üzere Genel Uluslararası Ticaret, Teknik İngilizce, Kirleticiler, GDO, Hijyen, Etiketleme, Organik Üretim, Ambalajlama Kuralları, Pazarlama Standartları, Pazarlama Araştırmaları, Formal ve İnformal İletişim Becerileri, Özgüven ve Motivasyon konularında mesleki, genel ve sosyal beceri eğitimleri aldılar.
Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Ergan, her zaman ve her yerde daima verim ve kaliteyi artırmak için çaba sarf eden Trabzon Ticaret Borsası'nın, insana da yatırım yaparak çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyerek, "Dünyada söz sahibi olduğumuz fındıkta, bahçelerdeki verim ve kaliteyi artırmak için 20 yıldır çaba gösteriyoruz. Bu konuda önderlik yaptık, Türkiye’ye örnek olduk. Sonrasında, 'her işin başı insan' diyerek, işsizlik oranının yüksek olduğu genç nüfusumuzda nitelikli iş gücünü artırmak için Karadeniz Teknik Üniversitesi ile iş birliği yaparak 'Neetler Pazara Erişiyor' projesini yaklaşık 1 yıldır uyguluyoruz. Kurslara katılan 57 gencimizin 24’ü buradan aldıkları bilgilerle edindikleri kalite sayesinde iş sahibi oldu. Geri kalanların da zaman içinde işlerine kavuşacaklarına inanıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, ülkemizi kalkınmış ve dünyanın sayılı ekonomileri arasına girmiş olarak görmek için, 'Çok çalışıp, çok üretip, çok satıp, çok kazanacağız' sloganını kendimize rehber edinmemiz gerektiğini bir kez daha tekrarlıyor, hepinizi saygı ile selamlıyorum." dedi.
KTÜ Rektör Yardımcısı Halil İbrahim Okumuş, bu projenin lansmanında konuşma imkânı bulduklarını ifade ederek, "60 genci iş dünyasına hazır hale getirdik. Diploma sahibi değil, meslek sahibi yapmalıyız. Meslek sahibi olurlarsa, diplomanın gereğine göre kendilerini yetiştirirse iş bulacaklardır." şeklinde konuştu.
İŞKUR Müdürü Servet Kaba, gençlerin istihdama katılması gibi önemli hususların 12. Kalkınma Planı'nda yer aldığını belirterek, "Adaptasyonlara yönelik planlamalar mevcuttur. Gençlere yönelik spesifik projeler oluşturulmaktadır. Bu projenin nitelikli olduğunu söyleyebilirim. İŞKUR olarak Ticaret Borsası ile projeyi başarılı sonuçlandırdığımızı düşünüyoruz. Kayıt ve seçme alanında destek verdik. Doğru kariyer planlaması yapmak gerekiyor. Olumlu ve olumsuz tarafları oluşturmak gerekiyor. İş gücü piyasasında donanımlı hale gelmek için becerilerin artırılması lazım. Gençlerimiz hedef belirlemelidir." ifadelerini kullandı.