Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü laboratuvarlarında üretilen avcı böcekler 'Torymus sinensisler' doğaya salınarak, kestane ağaçlarına zarar veren bu böcekle etkin bir şekilde mücadele ediliyor.

2014'te Yalova'da Başladı, 2021'de Hızla Yayıldı

Ana vatanı Çin olan ve Türkiye'de ilk kez 2014 yılında Yalova'nın kestane ormanlarında görülen 'Dryocosmus kuriphilus', özellikle Ege, Karadeniz ve Marmara Bölgelerinde kestane balı üretim ormanlarını tehdit ediyor. 2021 yılından itibaren ülkedeki birçok ilde görülmeye başlanan bu zararlı türle mücadelede Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü kapsamlı çalışmalar yürütüyor.

AW214093_09

Torymus Sinensisler ile Mücadele

Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü, doğadan topladıkları gallerden ürettiği 'Torymus sinensis' böceklerini doğaya salarak gal arısının çoğalmasını engelliyor. Bu avcı böcekler, kestane zararlısının yaşadığı galin içine yerleşip larvalarını yiyerek çoğalmasını durduruyor.

2024 Yılında 3 Bin Avcı Böcek Doğaya Salındı

Trabzon Orman Bölge Müdürü Emin Yılmaz, 2024 yılında 3 bin böceğin salımını yaptıklarını belirtti. Yılmaz, "Kestane Gal Arısı, Çin menşeli olup Asya ve Avrupa'da kestane ormanlarında zarar yapan bir tür. Türkiye'de ilk kez 2014 yılında Yalova’da görüldü ve hızla yayıldı. Trabzon’da ilk tespitleri 2019 yılında yaptık. 2021 yılında bölgemizde tespit ettikten sonra mücadeleye hızlıca başladık" dedi.

Yapılan Çalışmaların Olumlu Sonuçları Gözleniyor

Yılmaz, Orman Zararlıları ile Mücadele Laboratuvarında birçok türde çalışma yürüttüklerini belirterek, "Geçen yıl 4 bin böcek salımı yapmıştık. Bu yıl itibariyle 3 bin tane salımı gerçekleştirdik. Gallerden çıkardığımız faydalı türlerimizi zarar gören ormanlara salmaya devam ediyoruz. Faydalı böceklerin doğaya yerleşmeye başladığını görmek bizi mutlu ediyor" ifadelerini kullandı.

AW214093_05

Feromon Tuzak Yöntemi ile Destek

Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü, gal arısına karşı feromon tuzak yöntemi ile de çalışmalarını sürdürüyor. Yılmaz, "Feromon tuzakları deneme amaçlı kullanıyoruz ve olumlu sonuçlar alıyoruz. Bu yıl programımız 1 bin idi ama şu anda 3 bini geçtik. 4 bin böceğe ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Vatandaşlara Uyarı

Vatandaşların kendi başlarına bu zararlı ile mücadele etmelerinin mümkün olmadığını belirten Yılmaz, bu konuda orman müdürlüğü ile işbirliği yapılmasını tavsiye etti.