Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Of Fidanlık Şefliği, bölgedeki ağaçlandırma çalışmaları kapsamında büyük bir rol üstleniyor. Of Fidanlık Şefliği’nde ladin, köknar, mavi ladin, kayın, limon servi, leylandi, mazı ve servi gibi çeşitli fidan türlerinin yanı sıra çeşitli çalı grubu bitkiler ve çiçekler yetiştiriliyor.

Yöre Kadınlarının Emeğiyle Yeşeren Fidanlar

Of Fidanlık Şefliği’nde yöre kadınlarının emekleriyle yetiştirilen fidanlar, Trabzon, Rize, Bayburt ve Gümüşhane’de belirlenen alanlara dikilecek. Orman Bölge Müdürü Emin Yılmaz, Of Fidanlık Şefliği’nin Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı önemli fidanlıklardan biri olduğunu belirterek, “Fidanlığımız, Doğu Karadeniz’in en büyüğü olup, ormancılık faaliyetlerinde kullanılan türlerin ana üretim merkezidir. Aynı zamanda vatandaşların peyzaj ihtiyaçlarını da karşılıyoruz,” dedi.

Ağaçlandırma ve Peyzaj İhtiyaçları İçin 3.5 Milyon Fidan

Orman Bölge Müdürü Yılmaz, bu yıl 3 milyon 500 bin fidan üretimi yaptıklarını ve ekim sürecini tamamladıklarını belirtti. Yılmaz, “Ladin, kayın, köknar gibi Karadeniz’in kuzeye bakan kısımlarının türlerini burada üretiyoruz. Sarıçam ve diğer türleri ise Bayburt’taki fidanlıklarımızda yetiştiriyoruz. Bu yıl, ürettiğimiz fidanların bakım ve takiplerini yaparak, sonbahardan itibaren dikimlerini gerçekleştireceğiz,” diye konuştu.

Bölge Halkının Talepleri Karşılanıyor

Yılmaz, fidanlıkta bu yıl 16 türe ait fidan yetiştirdiklerini ifade ederek, “Yıl boyunca 20’nin üzerinde farklı tür çalışmaları yaptık. Genel anlamda 100’e yakın türden fidanı burada bulabilirsiniz. Burası, vatandaşlar tarafından da öğrenildiği için yoğun talepler alıyoruz. Bölge halkının taleplerini ve yöre ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz,” dedi.

Planlı ve Programlı Fidan Üretimi

Yılmaz, fidan üretiminde planlı çalıştıklarını belirterek, “1, 2 ve 3 yıl öncesinden fidan programlarımızı belirleyip, ekimlerimizi buna göre yapıyoruz. Böylece fidanlarımız zayi olmuyor. Trabzon, Rize, Gümüşhane ve Bayburt illerinin fidan ihtiyaçlarını karşılamak üzere planlamalar yapıyoruz,” şeklinde konuştu.

Of Fidanlık Şefliği, Doğu Karadeniz’in doğasını koruma ve zenginleştirme çalışmalarında önemli bir merkez olmaya devam ediyor. Fidanlık, ormancılık faaliyetlerinde kullanılan fidanların yanı sıra bölgenin peyzaj ihtiyaçlarını da karşılayarak doğa dostu bir çevre oluşturulmasına katkı sağlıyor.

KAYNAK: AA