Özel Haber

Trabzon'da 1957 yılında yıkılan opera binası, yeniden yapılacak!

KUZEYANADOLU.NET - ÖZEL - Trabzon 13. Uluslararası Sanat Günleri bugün başladı. 1 – 4 Haziran Tarihleri arasında Trabzon Sanat Evinde düzenlenecek Sanat Günlerinin açılışında Trabzon’a sanatsal faaliyetlerin yürütüleceği ‘Kültür Merkezi’nin yapılması gündeme geldi.

Türkiye, Rusya, Gürcistan KKTC, Afganistan ve Suriye’den katılımcıların bulunduğu Sanat Günlerinin açılışına Ortahisar Belediye Başkanı, Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi Daire Başkanı Hakim Fatih Aksoy,  Trabzon eski Milletvekili Hüseyin Örs, Trabzon eski Belediye Başkanı Hasan Melek ile çok sayıda sanat sever katıldı.

Sanat Günlerinin açılışında konuşan Trabzon Sanat Evi Başkanı Adnan Taç, “4 güne yayılan etkinlikte sahne sanatları, görsel sanatlar ve yazım sanatı alanında 35 ayrı etkinlik  gerçekleşecektir. Konuğumuz olan insanlar, sanat günlerini farklı disipline taşımakta bizlere yardımcı ve referans olacaktırlar.

Kentin değerlerinin bir birini baskılamadan, örtmeden, fırsat eşitliği yaratılmasının gerektiğinin altını bir kez daha çizmek istiyorum” dedi.

SON 5 YIL SÖZLERİ, ESPRİLERE NEDEN OLDU

Taç, “İçerisinde tiyatro salonlarının, sergi salonlarının, konser salonlarının bulunduğu bir Kültür Kompleksi istiyoruz. Sayın başkanım, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Başkanımın, Büyükşehir Belediye Başkanımın bu konudaki çabalarını biliyorum.

Ama bunu ne olur son 5 yıllık dönem içinde bitirelim sayın başkanım” dedi.

(Bunun üzerine başkan Ahmet Metin Genç, bunun üzerine latife yaparak “Neden son olsun” dedi)

(Alanda gülümsemeler oldu)

ÇEVRE İLLERİN VAR, ORALARDA NİKAH KIYIYORLAR

Bunun üzerine Taç, “Hayır, son 5 yıl, şu anki son 5 yıldan söz ediyorum. Önümüzdeki 5 yıl olarak düzelteyim. Çünkü, yanımızda, yamacımızda, sağımızda solumuzda bulunan illerimizin kültür merkezleri var. Sahnelerinde orkestra çukuru bile var. Ama oralarda nikah yapıyorlar. Biz istiyoruz ki Trabzon bu potansiyeli çok yüksek. Önemli olan o potansiyeli eritebilecek, bir kültür kompleksine ihtiyacımız var. Dolayasıyla siz de çok iyi biliyorsunuz. Opera Bale Günleri düzenledik, çok büyük gayretiniz çabanız oldu. Üniversitemizin en büyük salonu bin kişilik. Biz orkestrayı kurabilmek için protokol koltuklarını kaldırıyor, gösteriyi sahnede o şekilde yapmak zorunda kalıyoruz” dedi.

Başkan Ahmet Metin Genç ise, “Trabzon sıradan bir şehir değil. Tarihi kimliği ile birlikte kültür ve sanat şehri olma özelliği olan şehrimizdir. Trabzon’un alameti farikası tarih, kültür ve sanat şehri oluşudur…

Bizde göreve geldiğimiz andan itibaren kültür ve sanat alanına elimizden geldiği kadar destek olmaya çalıştık. Destek olmayı da bu camiamıza bir lütuf olarak görmüyorum. Bir yerel yönetici sorumluluğu ile birlikte bir görev bilinciyle bunu yapmaya çalışıyorum” dedi.

Kültür Kompleksi ile ilgili de konuşan Başkan Genç, “1957 yılında maalesef bir gerekçe ile yıkılan ve sinemanın, operanın, balenin icra edildiği tarihi medeniyetin bize emanet ettiği, ancak koruyamadığımız Meydan Parkı’ndaki o yapının silueti, resimleriyle beraber benim masamın üzerindedir.

“ADNAN BEY, “SON 5 YIL’ DEDİ, EVVELA TEŞEKKÜR EDİYORUM, 5 YILIMI GARANTİYE ALDI”

Onun üzüntüsünü yaşayabiliriz, ancak o esere saygının gereği olarak da; opera, bale, sinema, resim, tiyatronun yapılacağı bir Kültür Sanat Merkezi’ni şehre kazandırmak istiyorum.

Adnan bey “son 5 yıl” dedi. Evvela teşekkür ediyorum. 5 yılımı garantiye aldı. Ama 5 yılla sınırlandırmasına da biraz…. (Bu sözler alanda konukları gülümsetti) Latife yapıyorum tabiki.. Bize ya da başka yöneticiye eğer kültür şehriysek, sanat şehriyse bu hizmet nasip olur.

MİLLET BAHÇESİNİN OLDUĞU BÖLGEDE KIZILAY’IN ARSASI…

Ben 3 yıl üst üste, Genel Müdürlük nezdinde opera ve baleyi Trabzon’a getirdim. 3 yıl üst üste opera ve baleye ilgiyi görünce bu eksikliği daha çok hissettim.

Avni Aker olduğu alanda ki orada, Yavuz Selim Saha’mızı korumak şartıyla bir defa halkımıza yeşil alan olarak tesis ettik. Orada yapılaşma olmadı..

Orayı kurtardık. Ve dedim ki, “Burada bir bina yapılacaksa, bu sadece Kültür Sanat Merkezi olması lazım” Çünkü Opera ve Bale nitelikli sahne düzenlemeleri olan bir sanatsal alanımızdır. Bizim üniversitemizin çok kıymetli salonları var ancak nitelikli sahnemiz söz konusu değil, yok..

KIZILAY’IN 2 DÖNÜMLÜK ARAZİSİ

O nedenle bu alanda bir bina olacaksa biraz önce arz ettiğim o silueti de yaşatacağımız, yansıtacağımız şekilde bir Kültür Sanat Merkezi yapmak için sözümüzü hayata geçirmek adına girişimlerde bulunduk.

ORTAHİSAR BELEDİYESİNE TAHSİS EDİLECEK

O alanımızda 2 dönümlük Kızılay’ın arazisi var. O arazinin evvel emirde Çevre Şehircilik Bakanlığına, bakanlık üzerinde de Ortahisar Belediyesine tahsisi için çalışmalar sürüyor.

Bu konuda İçişleri Bakanımızın hususi desteğini talep ettik. Sağ olsun bize geri çevirmediği gibi bu alanda da bize destek oluyor.

Bu alanımızın bürokratik işlemlerden sonra tahsisi ile beraber yaşam alanı olarak teşekkül ettiğimiz Avni Aker, 19 Mayıs, Yavuz Selim alanımızda bir bütün kültürel ve sanatsal faaliyetlerin icra edileceği bir Kültür Sanat Merkezini hayata geçirmeyi, bu güzel şehre kazandırmayı Cenab-ı Allah bizlere hep beraber nasip eder İnşallah.. Bunun çalışması, çabası içerisindeyim. Onun için 5 yıl fazla fazla yeter, bu latife tabiki.  İnşallah bu iradenin şehirde olması önemlidir. Bize ya da başka bir arkadaşımıza şehrimize bu hizmeti Allah nasip etsin…” dedi.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }