Toplantıya Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan, Tanıtma Genel Müdürü Timuçin Güler, Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Onur Gözet, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Genel Müdür Yardımcısı  Elif Balcı Fisunoğlu ile Trabzon’da ki ilgili kurumların temsilcileri katıldı. 

YÜZDE 2'LİK ARTIŞ

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan toplantıda ilk olarak Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan konuştu. Trabzon’un ilk 9 aylık turizm verilerini paylaşan Erdoğan, 9 aylık süreçte geçen yıla göre yüzde 2’lik bir artış yaşandığını toplamda ise 1 milyon 164 bin turistin Trabzon’u ziyaret ettiğini söyledi.  Trabzon’u ziyaret edenlerin 648 bin 510’u yabancı, 515 bin 627’i ise yerli turist olduğu kaydedildi.

SUUDİ ARABİSTAN VATANDAŞLARINDA ARTIŞ

Erdoğan, “9 aylık dönemde Suudi Arabistan 322 bin 34 ile birinci. Suudi Arabistan’da yüzde 19 artış görülüyor. Umman pazarında yüzde 15 düşüş söz konusu. Genel itibariyle kaybımız söz konusu değil. 
Dünyanın bir çok noktasında ziyaretçiler ilimizi ziyaret etmişlerdir. 1 milyon 164 bin ziyaret gerçekleşti. Sadece Eylül’de okulların açılması sebebiyle düşüş görülmekte” dedi. 

KURVAZİYER TURİZMİNDE ARTIŞ
 

Kruvaziyer Turizminin 2022 yılında başladığını geçen yıla göre yüzde 153 artış yaşandığını kaydeden Erdoğan, Sümela Manastırı ziyaretlerinde de yüzde 2’ye yakın bir kayıp olduğunu belirtti. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Genel Müdür Yardımcısı Elif Balcı Fisunoğlu, ilk etapta TGA’nın stratejsini anlattı. 

Fisunoğlu, “Trazon ilimize ait broşürümüz var. 81 ilin broşürü aynı yaklaşımla üretildi. Türkçe, İngilizce, Farsça, Rusça ve Arapça olarak yayında.Türkiye’nin dünyada önemli marka olduğu çay kültüründe, çay rotası broşürü var. 2024 ilk 9 ayda katılım sağlanan 17 fuarda ki bütün stantlarda Turkish Black Sea videosu oynatılmıştır. EMİTT fuarında ayrıca Trabzon ili videosu oynatıldı” dedi. 

100 MİLYAR DOLAR HEDEFİ
 

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan ise, Türkiye’nin turizm gelirinin 60 milyar dolar hedefine ulaşmasının önemine dikkat çekerek,  “Türkiye’nin cari açığının kapatılması, istihdamının arttırılması, refahın attırılması açısından son derece önemli. Biz yakın gelecekte, 2030’lara gelmeden Turizm Gelirlerinin 100 miyar dolara ulaştıracağız ki Türkiye açısından ne kadar anlamlı olduğunu hepiniz takdir edersiniz. Bunun için Türkiye’nun turizm geliri, son derece önemli ve stratejik. 
Turizm sektörü geçmişte de krizler yaşadı ama son yıllarda yaşadığımız krizlerden çok hızlı şekilde, belki de bir çoğunun hissettiğinden daha kolay çıkma sebebi arka planda TGA’nın aldığı kararlar, uygulamaya koyduğu icatların çok büyük önemi var. Turizm sektörünün yaşadığı en büyük kriz olan pandemi sürecinde biz yaptığımız çalışmalarla dünyada en az daralma yaşayan ülke olduk. 
Dünyada turizm en iddialı ülkelerin başında gelmekteyiz. Türkiye’nin değerlerini dünyaya çok daha iyi anlatarak, yatırımlarla güzel ürüne dönüştürerek, insanımızın da farkındalığını arttırarak hedeflere güçlü bir şekilde yükselebiliriz. Bizim bu potansiyelde, zenginlikte, eşsiz değerlere sahip ülkemiz için turizm gelirlerini 100 milyar doların üzerine çıkarmakta hiç bir engel yok. Karadeniz bölgemizin özel bir anlamı önemi var. Biz bütün olarak D. Karadeniz ilimizi Trabzon merkezli olarak büyük bir destinasyon olarak görüyoruz. Sadece Trabzon değil çevre illere de giderek 3 günlük kalış süresini 10 güne uzatarak, bölgenin değerlerini görmelerini sağlamak, uygun rotalar oluşturduğumuzda pastamız güçlü bir şekilde büyüyecektir” dedi. 

Trabzon’da geçmiş dönemde körfez ülkelerinden gelen bazı turistlerle yaşanan nahoş olayları hatırlatan Bakan Yardımcısı Alparslan, “Trabzon’da bir takım sıkıntılar yaşamaktayız. Bunun en önemli sebebi, toplumun tamamında herkesin bilinç olması lazım. Altın yumurtlayan tavuğun kesilmesine müsade etmememiz lazım. Böyle bir imkanımız gücümüz var. Bu bir takım pusularla yok edilmek istenmekte. Buna müsade etmemeliyiz. Bizim Trabzon ve bölge olarak en önemli sorunumuz bu.
Trabzon çok zengin. Tarihi kültürel değerlere sahip. Sonuçta dünyanan her yerinden bu bölgeye turist geliyor ama en büyük pazarımız körfez. Pastayı hep beraber büyütmemiz lazım” dedi.

KAYNAK: 61SAAT HABER MERKEZİ