TTSO Binasında yapılan toplantı da Yatırım Adası ön plana çıktı.

Çelebi, 580 bin TL’lik harcın yaptırıldıktan sonra, alanın dolguya hazır hale geleceğini ifade ederek, geçen sene maliyetin 6 milyar TL olduğunu toplamda 3 milyon kamyon dolgu gerektiğini ifade etti.

TRABZON, İSTANBUL’DAN SONRA TÜRKİYE’DE 2.

Çelebi, “10 aylık sürede yaptığımız icraatlar konusunda yaptığımız icraatlarla ilgili size bilgi vereceğiz. 10 aylık sürede Trabzon ticaret Sanayi Odası hangi projeleri yaptı o konularda size bilgi vereceğim.

Trabzon, İstanbul’dan sonra Türkiye’de 2 yıl sonra kurulan, tarihi geçmişi olan bir Ticaret ve Sanayi Odası..

Geçmiş tarihi derinliklerine rağmen Trabzon, Ticareti, Sanayi, Sosyal yapısı ile özellikle bölgenin lokomotifi olan bir şehir.

Ticaret ve sanayide böyle bir geçmişi olan Trabzon’un konumuna baktığımızda hakikaten yakışır konumda değiliz. İstediğimiz hedefi gelmedi. Trabzon ülkenin bir gidiyorsa, 2. 3 gideceği il olması gerekirdi. Trabzon’un çok büyük potansiyelini biliyoruz.

Tarihten aldığı tecrübe ile yapabileceği bir çok proje var” dedi.

SAĞLIK TURİZMİ

Turizmle ilgili konuşan Çelebi, sağlık turizmi ile ilgili olarak da, “Gürcistan büyük potansiyeldi. Azerbaycan bölgesinden de şehrimize sağlık turizmi için gelen hastalarımız başladı. Daha da iler-leteceğiz. Önümüzdeki günlerde çalışmalarımız olacak.

Bu önemliydi. Trabzon yatak sayısı olarak kendi başına, Karadeniz illerinden toplam daha fazla yatak sayısına sahip ilimiz.

Bu vesileyle Trabzon ön planda.

Otellerimiz pansiyonlar ve diğer konaklama merkezlerimiz boş kalıyor. Bunu değerlendirmek için alternatif turizme yönlendik.

Bu sene turizm, geçen seneden maalesef daha verimsiz geçti. Yatak, konaklama sayıları yüzde 60’lara kadar düştü.

Gelen turist sayısı fazla olmasına rağmen bir çok kayıt dışı var.

KOMİSYONCULAR İNANILMAZ RAKAMLAR KAZANIYOR

Aradaki komisyoncular var. Onlar inanılmaz rakamlar alıyor. Belki bir işletmenin kazanmadığını tek başına alıyor.

Ticaret odası bunlarla ilgili çalışmalar yapıyor. Ancak bunları kolluk kuvvetleri ve yerel yönetimlerin yapması gerekir. Biz gerekli bilgileri, ihbarları veriyoruz. Bu konuda çalışmalar yapıyorlar. Bunların önüne geçmeye çalışıyoruz.

Turizmden gelir en büyük kalemler içine girdi.

Sağlık turizmi yanında kongre ve fuar ile ilgili çalışmalarımız var” diye konuştu.

580 BİN TL HARCI YATIRILACAK

Arsin Yatırım Adası ile ilgili ise Çelebi,

“Endüstri adasının son durumu nedir?

Şu anda bir harcımız var. 580 bin TL civarında. O harcı yatırdıktan sonra dolgu aşamasına gelmiş durumda. Buranın yaklaşık 1 yıl önceki maliyeti 6 milyar civarında dolgusu tutuyordu. Çok ciddi rakamlar. Bunun bizim ticaret sanayi odası olarak yatırımcı bulma gücümüz yok. Buraya daha çok dolgunun yapılması yine devletimizden bekleyeceğiz. Tekrardan isteyeceğiz ve kapılarını aşındıracağız. Bunu el birliği ile yapalım. Bakanlarımıza, vekillerimize yatırım adası nedir ne oldu diye sorular soralım.

Önümüzdeki Eylül ayında bakanlarımız ve vekillerimizle toplantı yapmayı düşünüyoruz. Çünkü bütün dinamikleri harekete geçirmemiz gerekiyor. Bu yalnız ticaret sanayi odasının çalışmaları ile olmuyor.

3 MİLYON KAMYON DOLGU GEREKLİ

Harcımızı yatırdıktan sonra döküme açılıyor. Ben 20 kamyon benden.. Herkes birer kamyon döksün. 60 bin tonluk döküm gerekiyor. Bu da 3 milyon kamyon demek. Ciddi rakamlar. Kaliteli dolgu olacak. Gülcemal gibi tarla toprağı, çöP değil, kaliteli dolgu dediğimiz taş ve kayalardan oluşacak.

TRABZON GEREKLİ YATIRIMLARI ALAMADI

Yatırım adasının yakınında, Arsin OSB’nin yukarınısında orada alan belirlendi. Orası istimlak edilmesi lazım. Araklı veya Yanbol, Yomra Deresinin o civarından beslenmesi lazım. Bunlar yalnız dolgu için gerekiyor. Orada 4 tane dere var. Onların denize bağlantısı olacak.

Trabzon son zamanlarda gerekli yatırımları bölgenin diğer illerine nazaran alamadı” dedi.