Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıya TTSO Başkanı Erkut Çelebi, turizm acentelerinin bulunduğu 24. Meslek Komitesinden Meclis Üyeleri Ahmet Akyüz ve Barış Çuvalcı, Meslek Komitesi Başkanı Ufuk Dereli, Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Hülya Ergin, otellerin bulunduğu 25. Meslek Komitesinden Meclis Üyeleri Özcan İlarslan, Ahmet Aksu ve Hamit İnan, Rize TSO Başkan Yardımcısı Cem Temizel, Rize TSO Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Aydoğan, Rize TSO 17. Meslek Komitesi Başkanı Furkan Balcı ve diğer ilgililer katıldı.
ÇELEBİ: BÖLGESEL HAREKET ETMELİYİZ
Toplantının açılışında konuşan TTSO Başkanı Erkut Çelebi, turizmde her iki ilin yaşadığı sorunların benzer olduğunu ifade ederek, “Bölgede yeni yatırımlarla yatak sayısı artıyor. Sektöre ve herkese düşen görev; turistin buradan memnun ayrılmasını, yeniden gelmesini veya bölgemizi başkalarına tavsiye etmesini sağlamak. Şehirlerdeki sosyal imkanların geliştirilmesi, turistlerin bölgede kaldığı gün sayısının artırılması gerek. Bu nedenle bölgesel olarak hareket etmeliyiz. Artvin’den Samsun’a kadar ortak hareket edip, doğru fiyat politikasıyla, turistlerin farklı destinasyonlarda vakit geçirmesini sağlayarak kaldıkları gün sayısını artırmalıyız. Alternatif uygulamalarla, projelerle turistlerin karşısına çıkmalıyız. Kayıt dışının kesinlikle önüne geçilmesi gerek. Yerel yönetimlerin bu konunun üzerine daha iyi eğilmesini sağlamalıyız. Bölgedeki diğer illerin de katılımıyla bu toplantıları daha geniş çaplı ve yıl içinde birkaç kez düzenlemek gerek. Böylece ortak çalışmaların önü açılır, bölgesel bir yol haritası çıkarılır. Yapılan anketlerde turistlerin yüzde 40’tan fazlasının başkasının önerisiyle bölgeye geldiği ortaya çıktı. Demek ki memnuniyeti üst düzeyde tutmalıyız” ifadesini kullandı.
Rize TSO Yönetim Kurulu Üyesi Cem Temizel ise “Bölge hepimizin bölgesi, hepimiz paydaşız. Trabzon’da veya Rize’de yaşanan memnuniyetsizlikler herkesi etkiliyor. Tecrübelerimizi birbirimize aktarmak önemlidir. Dönüşen turizm trendlerine uyum sağlamalıyız. Turizmde büyük yatırımlar yapılıyor. En basit bir restoran 15 – 20 milyona, oteller 200 – 300 milyona mal oluyor. Böyle büyük yatırımların heba edilmemesi gerek. Bu anlamda istişareye önem veriyoruz ve sezona kadar sık sık toplanmayı arzu ediyoruz” ifadesini kullandı.
SEKTÖRÜN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ GÖRÜŞÜLDÜ
Toplantıda daha sonra 2024 yılının değerlendirmesi yapıldı, 2025 yılında yapılabilecek çalışmalar konuşuldu. Ayrıca turizm verileri, otellerin doluluk oranları, bölgedeki havalimanlarının uçuş verileri, kayıt dışı turizm tesisleriyle mücadele, bölgede düzenlenen festival ve şenlikler, sektörde açılan işletmelerin denetlenmesi, turist taşımacılığındaki sorunlar ve yapılması istenilen düzenlemeler, alternatif turizm çalışmaları, bölgedeki kış turizmi potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesi, TGA’dan daha verimli yararlanabilmek için yapılması gereken çalışmalarla ilgili istişarede bulunuldu.