Trabzon

Trabzon, Türkiye’de 14 il arasında yer aldı! Orta öğretime devam ve okullaşma oranı arttırılıyor

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen, Avrupa Birliği tarafından desteklenen Ortaöğretimde Devam ve Okullaşma Oranlarının Artırılması Projesi (ODAP) çerçevesinde, bugün Ankara’da Bölgesel Farkındalık Arttırma Günleri düzenlendi.

Toplantı, çeşitli illerden katılımcıların bir araya gelmesiyle, eğitimde devam oranlarının artırılması ve okullaşmanın yaygınlaştırılmasına yönelik farkındalık çalışmalarına ev sahipliği yaptı.

TRABZON’DA 14 İL ARASINDA YER ALDI

Toplantıya, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Betül Küçükkurt, ODAP Projesi Takım Lideri Cleofe Guardigli ve projeye dahil olan illerden temsilciler katıldı.

Projenin yürütüldüğü 14 pilot il arasında yer alan Trabzon’dan ise toplantıya; İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürleri Erkan Albayrak ve Abdullah Yıldırım, Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Ahmet Özdemir, Of İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Hasan Tekke, Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Hakan Berber, Of Necmi Çakır Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Zafer Mollahasanoğlu, Arsin Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Köksal Aksoy, Ortahisar MEM Öğretmeni Ahmet Cemal Kul ile Muhtarlar İbrahim Solak, Ahmet Danışman ve Burhan Çalık ile STK Temsilcisi Fatih Kul katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Bölgesel Farkındalık Arttırma Günleri toplantısı, ardından konuşmalarla devam etti.

14 İLDE 50 PİLOT OKULDA UYGULANIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Betül Küçükkurt, projenin genel hedefini anlatarak, “Projemizin genel hedefi, tüm resmi orta öğretim kurumlarında kapsamlı önleme, müdahale, telafi modelinin geliştirilmesi ve orta öğretim devam okullaştırma oranını artırılmasına yönelik çabaların desteklenmesidir. 32 aydır yürütülmekte olan bu projemizde 14 pilot il ve 50 pilot okul çeşitli kriterler doğrultusunda belirlenmiş, görev yapan öğretmen ve velilere yönelik çeşitli faaliyetler gerçekleştirilmiştir. Erken uyarı sistemi geliştirilerek pilotlama sürecinde okullarımızın kullanımına sunulmuştur. 9. sınıf öğrencilerimize yönelik telafi dersleri yapılmış, montörlük hizmetleri, yaratıcı eğitim faaliyetleri gibi destekler sunulmuştur” dedi.

UZUN VADEDE DEVAM ETMESİ GEREKİYOR

ODAP Projesi Takım Lideri Cleofe Guardigli, ODAP Projesi’nin Türkiye’de uygulanan 7. proje olduğuna dikkat çekti. Guardigli, ‘Erken Okul Terki’nin bütün dünyanın problemi olduğunu belirterek, “Erken okul terki, bütün dünyada, tüm ülkelerde problem haline geldi. Aslında son 20 yıldır bütün ülkelerde ulusal stratejiler geliştirilmeye başlandı. Bu stratejinin amacı, okulu terk eden çocukların sayısını azaltabilmek. Son duruma baktığımızda, bir gelişmenin olduğunu görüyoruz. Bu problemin aşılması için pek çok kurum ve kuruluşun birlikte hareket etmesi gerekiyor. Farklı aktörler ve kurumlar arasında iş birliğini güçlendirmeye ihtiyacımız var. Ülkeler okul terkinin ne olacağını dair araştırmalar yapıyor. Yapılan araştırmalarda erken okul terkinin etkilerinin negatif olduğunu görüyoruz. 2,5 yıl süren ODAP Projesi süresinde 50 pilot okulumuz oldu. Pek çok öğrencinin hayatına dokunduk. Pek çok öğretmene proje kapsamında eğitimler verdik. ODAP Projesi’nin detaylarına baktığımızda, ‘uygulamalar zaten bir kısmını biz de yapıyoruz’ diyebilirsiniz. Elbette haklısınız. ODAP Projesi’nin yapmaya çalıştığı, zaten var olan uygulamaları daha sistematik hale getirerek yaygınlaştırmak. Bunu biliyoruz ki bu değişiklikler 1-2 okul döneminde gerçekleşmeyecek. Daha uzun vadede bunun meyvelerini toplayacağız. O yüzden bu uygulamaların uzun vadede sistematik olarak devam etmesi çok önemli” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE DE OLUMLU GELİŞMELER…

2030 yılı itibarıyla bütün Avrupa ülkelerinde erken okul terkinin yüzde 9 ile sınırlandırılması hedefleniyor. En iyi istatistik oranına sahip olan, yani erken okul terki oranının en düşük olduğu ülke Hırvatistan, en yüksek olduğu ülke Romanya. Benim ülkem İtalya’da da durum pek iyi değil; yüzde 11.5’lik okul terki oranı var” diye konuştu. Guardigli, Avrupa’daki iyileşmelerin, Türkiye’de de geliştiğini ifade ederek sözlerini tamamladı.

Bölgesel Farkındalık Arttırma Günleri Toplantısı, Eğitim Kilit Uzmanları Deniz Özdikmenli ve Murat Çağatay’ın sunumları ile devam etti.

PROJE 30 AY SÜREYLE DEVAM ETTİ

Ortaöğretimde Devam ve Okullaşma Oranlarının Artırılması Projesi’nin (ODAP) Trabzon’da dahil 14 ilde 10 Aralık 2021’de başladığını ve 30 ay sürdüğünü kaydeden İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürleri Erkan Albayrak, genel hedeflerin ise, “Herkesin eğitime erişiminin sağlanması ve okuldan erken ayrılma/devamsızlık ile mücadele edilmesi yolu ile eğitim ve beceri düzeylerinin artırılmasıdır” dedi. ODAP Projesi’nin hedef gruplarının öğretmenler, okul yöneticileri, veliler ve MEB Genel Müdürlüklerinin ilgili personelleri olduğunu kaydeden Özdemir, “Proje faaliyetleri 14 ilde ortaöğretim düzeyindeki 50 pilot okulda uygulandı. Pilot iller Trabzon’un yanı sıra İstanbul, Tekirdağ, Afyonkarahisar, Sakarya, Ankara, Hatay, Nevşehir, Çankırı, Ağrı, Bingöl, Hakkâri, Şanlıurfa ve Şırnak olarak belirlendi. Pilot illerde belirlenen 50 okul arasında Trabzon’daki Atatürk Sağlık Meslek Lisesi, Arsin Anadolu Lisesi ve Of Necmi Çakır Anadolu Lisesi yer aldı. Pilot illerin ve bu illerdeki pilot okulların belirlenmesinde; devamsızlık, sınıf tekrarı, kız-erkek öğrenci dağılımı gibi çeşitli veriler dikkate alındı” diye konuştu.

TRABZON’DA KTÜ ZİYARET EDİLDİ

Albayrak, sözlerine şu şekilde devam etti: “Her pilot ilden, 35 kişilik bir katılımcı grubunun katılımıyla düzenlenecek olan üniversite ziyaretleri Ankara, İstanbul, İzmir, Trabzon ve Gaziantep’teki üniversitelere gerçekleştirildi. Pilot okullardan öğrenci, öğretmen/okul yöneticilerinden oluşan gruplar, her ildeki okullardan toplam 30 öğrenci ve onlara eşlik eden 5 öğretmen ve/veya okul yöneticisinden oluştu. Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi’ni pilot illerden Bingöl ve Ağrı, 29 Nisan 2024 tarihinde ziyaret etti.”

ODAP Projesi’nde yapılan çalışmaları sıralayan Albayrak, “Tüm 9. sınıf öğrencilerinin katılabileceği ve öğrencilerin ODAP sınıflarında yaptıkları görsel sanatlar, müzik, drama, el sanatları gibi yaratıcı eğitsel çalışmaları arkadaşlarıyla paylaşma fırsatı sunacak olan etkinlikler, şenlik/panayır konseptinde gerçekleştirildi. Etkinliklerde, sportif yarışmalar, tiyatro gösterileri ve öğrenciler tarafından verilecek olan konserler de yer aldı. Faaliyetlerde proje kapsamında okullarda oluşturulan atölyelerde bulunan görsel sanatlar ve müzik materyalleri kullanılabildi” diye konuştu.

TRABZON’DA NELER YAPILDI?

Projenin Trabzon’da yürütülen faaliyetleri ile ilgili de bilgi veren Albayrak, 1. Koordinasyon Toplantısı’nın 3-5 Ekim’de yapıldığına dikkat çekti. 2 gün süren Koordinasyon Toplantısı’na projenin uygulandığı illerden şube müdürleri, okul müdürleri ve öğretmenler katılım sağladığını ifade eden Özdemir, proje kapsamında Trabzon’da yapılan çalışmaları şu şekilde sıraladı:

  • Projenin uygulandığı okullara beceri atölyeleri kuruldu. Atölyelere ebru malzemeleri, yağlı boya malzemeleri, tuvaller, şövaleler, 3D yazıcılar, dizüstü bilgisayarlar, basgitar, gitar, bağlama, keman, ud, piyano, amfi ve oturma grupları yerleştirildi. Atölyelerin sıcak havalarda kullanılmaya devam edilmesi için klima takıldı.
  • 29 Nisan 2024 tarihinde Bingöl, Ağrı ve Trabzon’daki proje okullarından seçilen 30 öğrenci, 5 öğretmenin Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi’ni ziyareti sağlandı.
  • Trabzon’daki okullardaki “Yaratıcı Eğitsel Faaliyetler” etkinlikleri bakanlık temsilcilerinin katılımıyla 6-7-8 Mayıs 2024 tarihleri arasında uygulandı. Etkinlikleri her okul kendi bünyesinde gerçekleştirdi. Etkinliklerde eğlenceli bahçe oyunları, görsel sanatlar faaliyetleri ve mini konserler verildi.
{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }