ÖZEL - KUZEYANADOLU.NET

Karadeniz Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Trabzon Turizm Çalıştayı'nın sonuç raporu yayınlandıktan sonra Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TİSAD) Başkanı Murat Çavga, çalıştayla ilgili çeşitli değerlendirmelerde bulundu.

Çavga, Ekim ayının başlarında duyurulan çalıştaya kayıtlarını oluşturduklarını ancak çalıştayın, belirli kişilerin katılımını içeren bir program olarak gerçekleştiğini belirtti. İlk bölümde protokol konuşmaları ve sunumlar, ikinci bölümde ise çoğunlukla kamu kurumlarının temsilcilerinin katıldığı bir program düzenlendiğini ifade etti. Çavga, özellikle turizmcilerin davet edilmemesi ve sınırlı katılımla gerçekleşen çalıştayın, Trabzon turizminin genel sorunlarını yeterince yansıtmadığını savundu.

TİSAD Başkanı Çavga, bu tür bir çalıştayın daha kapsayıcı ve geniş katılımlı olması gerektiğini vurgulayarak, üniversitenin yayınladığı raporda masalarda görev alan kişilerin isim ve görevlerinin yayımlanmasının açıklanmasını talep etti.

Ayrıca, turizmle ilgili bir çalıştayda tam temsilin sağlanması ve geniş katılımlı, sonuç odaklı bir çalışmanın yapılması gerektiğini belirtti.

Çavga'nın açıklamaları, Trabzon'da turizm potansiyelini değerlendirmek ve sorunlara çözüm bulmak amacıyla düzenlenen çalıştayın düzenleniş şekli ve sonuçlarının tartışma konusu olduğu şeklinde yorumlandı.

Çavga şu ifadelere yer verdi:

“Ekim ayının başlarında, Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde turizm çalıştayının duyurusunu aldık. Bu habere istinaden biz de kayıtlarımızı oluşturduk. Üye arkadaşlarımıza bu çalıştaya katkı sağlamak adına bilgilendirmeler yaptık. En nihayetinde çalıştay günü salona gittik. Salona vardığımızda karşılaştığımız manzara, üniversitenin belirlediği kişilerin katılacağı bir çalıştay programıydı görüntüsündeydi”

“birinci bölümünde protokol konuşmaları ve sunumlar yapıldı ve protokol ayrıldı. ikinci bölümünde ise çalıştaya geçildi. Çalıştaya katılacak kişiler önceden belirlemişti. Belirlenen kişiler haricinde katılımcılara, yaka kartı ve akreditasyon durumu belli olan bir bilgi verilmedi ve devamında da üniversitenin kendi belirlediği kadrolarla çalıştay programına geçildi.”

“Programın başından sonuna kadar takip ettik. Çalıştay listesinde ismimiz olmadığı için çalıştaya katılmadık. Program standart şekliyle başladı. Gazeteciler, protokol ve kalabalık. Uzun süren protokol konuşmalarının ardından kurumların birbirine yaptığı faaliyetleri anlattığı tabiri caizse il koordinasyon kurulu toplantısı gibi çalışma şekline döndü. Protokol ayrılınca salonda kalabalık azaldı. Soru cevap bölümüne gelince, salona dönüp baktık 4-5 turizmci var. Neden bu çalıştaya turizmcilerin davet edilmedi, neden çalışma masalarında turizmcilere görev verilmedi dedik? burada sorunlar tespit edilecekse, çözüm önerileri üretilecekse turizmciler aktif rol oynamalıdırlar; onların da burada olup fikirlerini beyan etmesi gerektiğini söyledik.”

“Bir çalıştay düşünün ki çalıştay konusu ile ilgili sektörün temsilcileri yok. Karadeniz Teknik Üniversitesi gibi bir değerimizin kurumsallığı ile örtüşmeyen bir çalışma ortaya çıktı. Kapalı kapılar ardında belirli sayıda katılımla çıkan sonuç geneli bağlamaz”

“Oysa ki böyle bir kurumun yapacağı bir kurultay çok daha kapsayıcı, genele yayılmış gerçekten Trabzon turizmi ile alakalı, hatta bölge turizmi ile alakalı birçok sorunu tespit eden bir genel kabul gören bir çalışma olabilirdi. Bu çalıştay raporunu yayınlayan üniversitemiz, çalıştayda masalarda görevli turizimcilerin isimlerini de yayınlasınlar. Bakalım ki bu çalıştay raporunu hazırlayan masalarda kaç tane turizimci var, biz de görelim; kamuoyu da görsün.

“Turizmcilerin bir araya toplanıp, üniversitenin herhangi bir temsilcisinin olmadığı bir çalıştay yaparak Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin sorunlarını tartıştığı bir program düşünün. Turizmcilerin yaptığı bu toplantıda Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin sorunları tespit edilebilmesi mümkün müdür?

Aynı şekilde, turizmcilerin olmadığı bir masada sorunların tespit edilmesi mantığa sığmayan bir konudur. Bunları söylerken, çalıştayda masada görevli hocalarımızın ve arkadaşlarımızın emeklerini görmezden gelmiyoruz. Onlar da çalıştaya katkı sağlamaya çalışmışlardır. Onların emeklerine teşekkür ediyoruz. Buradaki feryadımız, turizm ile ilgili bir çalıştayda tam temsilin yapılmayışı ve turizmcilerin kapsam dışı tutulmasıdır. KTÜ gibi göz bebeği kurumumuzun turizm ile ilgili bundan sonra yapacağı çalışmaların daha geniş katılımlı ve sonuç odaklı olmasını temenni ediyoruz”