Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Başkan Cemil Pehlevan, 118 km olan Trabzon sahilinin 104 kmlik kısmının kamu ve müteşebbisler tarafından doldurularak işgal edildiğini söyledi. 

Bugün konuyla ilgili açıklama yapan Pehlevan, “İnsanlığın devamı için olmazsa olmaz olan Toprak çeşitli vesilelerle deniz dolgu malzemesi olarak kullanılmaya devam ediyor.118 km olan Trabzon sahilinin 104 km’lik kısmı Kamu ve müteşebbisler tarafından dolduruldu, işgal edildi, edilmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı. 

HIRÇIN DALGALARINDA BOĞUYORUZ

Pehlivan, açıklamasına şu şekilde devam etti:
“İnatla denizin gözünü toprakla doyurmaya çalışıyoruz. Oluşumu yüzyıllar süren topraklarımızı acımasızca, vahşice geri dönüşümü imkânsız bir şekilde Karadeniz’in hırçın dalgalarında boğuyoruz, ilelebet yok ediyoruz. Bu yok ediliş devam ederken sorumlular gözleri görmez, kulakları duymaz halde sus pus olmuşlar. 

Sadece tarım toprağını değil, deniz canlılarının çoğalma ve yaşam alanlarının da yok edilmesine sebebiyet veriyorlar. Dolayısıyla en ucuz ve erişilebilir protein kaynaklarımızı kendi ellerimizle yok ediyoruz. Oysa en iyimser hesaplarla dünyadaki tarım alanlarındaki gıda üretimi 11 milyar civarında insanı besleyebilecektir. Bu rakamların yükselebilmesi için Dünyada besin üreten alanların ve 3 milyar ha’lık meraların sürdürülebilir şekilde kullanılması ve iyileştirilmesi gerekmektedir” 

GELECEK NESİLLERİN ÇOK AMA ÇOK İHTİYACI OLACAK

Pehlevan, “Bu minvalde tarım toprağını yaşatmak için planlar üzerinde çalışmalar yapmalıyız, imkânlarımızı zorlamalıyız. Çünkü toprak ana yoksa bizde yokuz. Yapılması gerekenler hiçte zor değil. Günü değil geleceği kurtarma yönünde planlar yapmak. Bu planları yapmak kurum ve kuruluşlara ilave çok aşırı maliyet getirmez. Yapılması gereken çok basit; bir plan dâhilinde kazılardan çıkan tarıma elverişli toprağı denize değil de tarımsal üretim yapılamasına uygun olmayan atıl durumda olan arazilere ıslah projeleri hazırlayarak tarıma elverişli hale getirilmesi için nakletmek ve bu arazileri üretim yapılabilecek hale getirmek. Belki bizim değil ama gelecek nesillerin bu tarımsal üretim alanlarına çok ama çok ihtiyacı olacak.

Dünyamızın ve ülkemizin tarımsal üretimin artırılmasına çok daha fazla ihtiyacı olduğu bu dönemde, Ülkemizdeki tarım alanları ve meraların reva görüldüğü muamele mutlu azınlığı da mutlu etmemeli!  Küresel ısınmadan dolayı artan Dünya nüfusunu beslemek için en küçük toprak parçasına ihtiyacımızın olacağının ilgililer tarafından çok yönlü olarak irdelenmesi, gelecek nesillere yaşam alanları bırakmamız için bizlerin çok büyük sorumluluğu var” diye konuştu.                                                             

Ekran Resmi 2025 03 13 10.47.01Ekran Resmi 2025 03 13 10.46.53                                                                                                                 

Kaynak: 61SAAT HABER SERVİSİ