Trabzon

Trabzon Ortahisar Belediyesine şok… 16 bin 423 konut ve çok sayıda iş yeri kayıtlarda yok!

Trabzon Ortahisar Belediyesinde 16 bin 423 konut ve çok sayıda iş yerinin kayıtlarda görülmediği ortaya çıktı. Kayıtlarla olmayan bu konut, iş yeri vs gibi yerler nedeniyle Ortahisar Belediyesinin 800 milyonu aşkın vergi kaybının yaşandığı kaydedildi.

Trabzon Ortahisar Belediyesinde 16 bin 423 konut ve çok sayıda iş yerinin kayıtlarda görülmediği ortaya çıktı. Kayıtlarla olmayan bu konut, iş yeri vs gibi yerler nedeniyle Ortahisar Belediyesinin 800 milyonu aşkın vergi kaybının yaşandığı kaydedildi. 

Trabzon Ortahisar Belediye Meclisi Haziran ayı toplantıları bugün başladı. Başkan Ahmet Kaya’nın yönettiği mecliste, meclis üyeleri söz alarak gündem dışı konularla ilgili sorular sordu. 


AK Parti Grup Başkanvekili Zeki Kavanoz, “16 bin. 423 konut ve yıllık 800 milyonluk kayıpla alakalı konu var. Bununla ilgili bilgi almak istiyoruz. Bizim Ortahisar Belediyesi döneminde yaptırdığımız çalışma mı, ruhsat almayla alakalı sıkıntılı binalar, kırsaldaki bazı evler mi? Bunlar bizim yaptığımız çalışmanın sonucunda mı ortaya çıkmış konular mıdır, yoksa daha farklı bir oluşum mu var?” Dedi. 

Başkan Kaya ise, “815 milyonluk mesele. Burada birim müdürleri biliyor. Bir tane vatandaş geldi. Emlak vergisini yatırdı. O da şöyle bir şey dedi, “Basında kamuoyunda takip ettim. Paraya ihtiyacınız olduğunu sistemin sıkıntılı olduğunu söylüyorsunuz ama ben emlak vergisi yatırmaya geldim. Benden arsa vergisi aldınız. Benden bina vergisi almanız lazımdı, ama benden hala arsa vergisi alıyorsunuz” 

Bende arkadaşlara sordum. “Bu ağabeyimiz Yeşiltepe mahallesinden oturuyor. 5 katlı binada oturan insan neden bina vergisi değil de arsa vergisi ödedi” 

818 MİLYONLUK VERGİ GELİRİNDEN MAHRUM KALIYOR

Biz maalesef e belediyeye geçememiş. Akıllı kent uygulamaların kullanmıyoruz. Bu nedenle bizim bir çok şeyimiz kayıp dışı. Bir çalışma yaptırdım. Bizde belediye mevcut görünen belediye bina sayısı. Ruhsatsız iş yeri ne kadar. Bu çalışma da aslında 1 haftalık çalışmayla. Verileri hemen, Tapudan, Telekomdan, İnternet sağlayacılarından aldılar. Elektrik, su abonelerinden aldılar. Bizdeki sistemden verilerle karşılaştırdılar. 16 bin 423 binanın kayıtlarımızda olmadığı 2 bin 53 iş yerinin ruhsatı olmadığı ortaya çıktı. Arsa olup ta hala arazi vergisi ödeyen yerler var. 

Bütün bu verileri birleştirdiğimiz de yıllık 818 milyon lira gibi vergi gelirinden mahrum olduğumuz ortaya çıktı. 

Birim müdürlerimizle toplantı yaptık. Mühendisliğin temelinde şu vardır. Verileri doğru ölçerseniz yönetirsiniz. 

Bir başlangıç yaptık. Arkadaşlarımız burada. Belli gruplarla görüşme yapıyoruz. Sistemi kayıt altına almak istiyoruz. Herbirimiz emlak, arazi, vergimiz veriyoruz. Vermeyen bir çok vatandaşımız olduğunu gördük. Vergide adaleti sağlamak zorundayız. Emlak vergisi veriliyorsa bütün emlakı olan, arsası olan arsa, arazisi olan arazi vergisi vermesi lazım. Bu anlamda çok ciddi eksiğimiz olduğunu, kayıt dışı çalıştığımız tespit ettik” dedi. 

ÖNCEKİ DÖNEMDE DE KONUYLA İLGİL ÇALIŞMA YAPILDI

AK Partili Meclis Üyesi Ufuk Hoş ise, konuyla ilgili daha önce çalışma yaptıklarını söyledi.

Hoş, “Halk için doğru olan her şeyi destekleyeceğimizi, ekstra katkı vereceğimize emin olabilirsiniz. Verinin ne kadar değerli olduğunu, gelişen dünyanın en önemli kaynağı olduğuna mutabıkız. Bunun yanında bilgi de çok değerli. Cüneyt beyin verdiği bilgileri çok basit analiz ettiğimizde aradaki kayıtlı binasının ruhsatlı yapılarla sınırlı olduğunu, ruhsatsız yapıların kayıt işlemine tabi tutulmadığını, aradaki kaçak yapılarla alakalı Bahsettiğiniz verilerin Orkent tarafından çalışıldığı, ruhsatlanması için defaatle kararlar çıktığını, uygulama aşamasında 4 - 5 yıldır uğraştık. Orkent’te veriler var. 

SAHADA KARŞILIĞI ÇOK CÜZİ KALACAK

Sizde yol alabilirliğini test edeceksiniz. Bu sayı daha fazlaydı, bizler de yol aldık. Yangın yönetmeliği nedeniyle işletme ruhsatı alamayan, bir mahallemizde özel zemin katlarının aslında yapılamayan, bunlar üzerinde çalıştığımızı teknik personel olarak söylüyorum. Uygulama aşamasına geçerken sahadaki verilerle bizim elimizdeki teknik verilerin uyuşması anlamında çok değerli ve ince çalışmalar yapıldı. Katkı vermeye hazırım. 

Sayısal rakamların sahada karşılığı olamayacağı, bunun çok cüzi kalacağını göreceğiz. Bunun tek tarafı belediyeler değil. Kamu tarafı var, vatandaş tarafı var” dedi.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }