Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, 61saat.com Yazı İşleri Müdürü Erhan Esaspehlivan'ın sorularını yanıtladı. 

Meclis üyeleri ve birim müdürlerinin de izleyici olarak bulunduğu canlı yayının moderatörlüğünü ise Çay TV Trabzon Temsilcisi Halil İbrahim İleli yaptı. 

Bakan Kaya, yerel seçimlerin ardından geçen 7 aylık süreçte yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. 

Başkan Kaya, özetle şu ifadeleri kullandı: 

MURAT ÖZÇİLGİNGİR'İN İSTİFASI

Bir program için Tiflis’e gitmiştik. Orada Trabzon’un tanıtımına yönelik çok değerli görüşmeler yaptık. Tam o sırada bende basından istifa konusunu öğrendim. Gitmeden önce Murat başkan ile görüşmüştük. İş yerindeki yoğunlukla ilgili bir takım serzenişleri vardı. Bir kaç ay önce de benzer serzenişleri oldu.  ‘İşlerinin belediye geldikten sonra çok aksağıdını” ifade etmişti. Bende önemli ve değerli görev yaptığımızı bu konuda toleranslı olması gerektiğini ifade etmiştim. Tiflis programına gitmeden önce de benzer konuyla geldi.  Temel gerekçe bu. Onun dışında elle tutulur konu yok. Murat bey benim yol arkadaşım. Yol arkadaşlığımız ebediyete kadar sürecektir. İstifa tek taraflı müessese. 
Döndükten sonra kendisiyle bu konuda görüşme olanağı bulamadım Tekrar bir değerlendirme yapacağız. Bizim kardeşliğimiz, yol arkadaşlığımız bakidir.

BORÇLA İLGİLİ DENETÇİ RAPORLARI

Biz belediye yönetimine talip oluyoruz, kazanırsak tablo nedir diye Cüneyt bey soru önergesi hazırlayarak önceki belediye başkanına soru sordu. Önergede en kritik soru şuydu: Ortahisar Belediyesinin toplam borcu ne kadardır? Sayın Ahmet Metin Genç de o soruya yazılı cevap verdi. "109 Milyon TL Ortahisar Belediyesinin toplam borcu olduğunu" söyledi. 

Biz Belediyeyi kazandıktan sonra arkadaşlarla ilk iş birim müdürlerinden bilgi alma düşüncesi oldu. Birim müdürlerini çağırdık. Bütün birimlerden bir fotoğraf çekelim istedik. Mali işler müdürü rakamlar getirdi. Rakamları topladığımızda 850 milyon gibi bir rakamla karşılaştık. 

BORÇ 850 MİLYON TL
Bu rakamlar kurumlardan istenen, borç sorgularına dayanan borç. 850 Milyon rakamını bulduk bu rakamı da kamuoyuyla paylaştık. Neden paylaştık, bu belediyenin bütün Trabzon’un hakkı olduğunu, Trabzon’un belediyenin borcunu da alacağını bilme hakkını olduğunu düşünerek Ortahisar’da yaşayan vatandaşlarımızı bilgilendirmeyi görev saydık. 
Bazıları bunu dert yanıyorsunuz, niye ağlaşıyorsunuz gibi değerlendirdi ama bizim temel derdimiz devraldığımız tablonun kamuoyu tarafından bilinmesiydi. 
O şeffaflık ilkesi gereği borcumuzu paylaştık. Sonrasında sayın başkan çıktı, ‘Hayır dedi, borç 850 Milyon değlidir, 596 milyondur dedi. Bunun üzerinde çıkarsa kuruşuna kadar öderim’ dedi. Bende iddiamın araksında durduğumu, bizim yaptığımız hesaplamalarda 850 milyon olduğunu, Ahmet beyin dediği gibi 596 milyonsa özür dileyeceğimi’ ifade ettim. 
Bu tartışmalar yoğunlaşınca, bizim derdimiz tartışma değil. Bunun yolu nedir? Bağımsız denetçi arkadaşlar gelsinler, bizden belgeleri istesinler istedikleri belgeleri kendilerine takdim edelim, hesaplasınlar kamuoyuna açıklama yapsınlar. 

HASAN KAMİL VELİOĞLU TALİP OLDU
Bu çağrımıza Hasan Kamil Velioğlu bir grup arkadaşı ile talip oldu. 
Bir çalışma yaptılar. çalışmanın sonucu bendedir. 
Bizim bu 850 Milyonluk borç açıklamamıza AKP’liler açıklama yaptı. Alacağımızı 
Keşke ben haksız çıksaydım, keşke onların dediği gibi çıksaydı. Borç bizim açıkladığımızı rakamın da üstünde. Maalesef böyle bir tablo ile karşılaştık. Mali müşavir arkadaş bütün hesapları çıkardı. Hasan Kamil Velioğlu siyasi partinin il başkanı. Taraftar, tartışmaları çıkabilir. Arzu eden herkese belgeleri verme tahahhüdünde bulunuyorum. Onlarda alıp, bütün belgeler burada.

TOPLAM BORÇ 1 MİLYAR 227 MİLYON TL
Herkese verebileceğimizi şekilde hazır. Arkadaşlar toplam borç 1 milyar 227 milyon lira,. Toplam alacak ise 435 bin TL. Bunları da almak çok zor. 

AHMET METİN GENÇ’TEN 200 MİLYON TL ÖDEMESİNİ RİCA EDİYORUZ
Şimdi Ahmet bey bir taahhütte bulundu. Evet mali müşavir arkadaşımız bağımsız denetçi arkadaş borcu 792 milyon hesaplamış oldu. Bizim buradan sayın Ahmet Metin Genç başkanımıza. Arada 200 milyon fark var. Bu 200 milyonu tahsil etmedinizi, ödemenizi rica ediyorum. Çünkü kendi taahhüdüdür. Buyursun alsın incelesinler, eğer hesaplarda yanlış varsa onu da ortaya çıkarsınlar. Herşeyimiz açıktır nettir. Yapılan bütün hesaplamalar, Ahmet beyin açıkladığı borçtan yaklaşık 200 milyon daha fazla borcu vardır. 
Kendi taahhüdüdür.

İLLER BANKASINDAN GELEN PARA MAAŞ ÖDEMEYE YETMİYOR
Bizim dert yanmak değil, bir şekilde belediyemizin borçlarını ödeyebilen, sağlıklı işleyen hizmet üreten kurum haline getirmemiz lazım. 
Taahhüt ettiğimiz projelerimiz var. 
Uçuk kaçık projeler asla söz vermedik. Yapılabilir, ayakları yere basan işler. Trabzon’da yaşam kalitesini yükletecek işler. Sosyal belediyecilik. Bu tür işler. Bütün bunları projelendirdik. Bir çoğunu kısa sürede hayata geçirdik. Yapmayı taahhüt edip yapmadığımız ki daha yeni başladık. 
Çalışanlarımızın maaşını, eksiksiz nasıl ödeyebiliriz derdindeyiz. Ortadaki tablo gerçekten sıkıntılı bir tablo. Ağır personel yükümüz var. İller Bankası’ndan gelen para maaşı ödemeye yetmiyor. 
Haddinden fazla personel yükümüz var. Gelen para maaşa yetmiyor. Üstesinden geleceğiz. Trabzon’u bugüne kadar görmediği, sosyal, halklı hesap verebilir belediyecilik anlayışı ile tanıştıracağız.

MAZOT ALDIĞIMIZ FİRMA MAZOT VERMEDİ… 
Belediye makam aracımızda haciz vardı. Diğer tahsisli araç var. Onda da haciz vardı. Hac izleri kaldırdık. Makam arabası hacizliydi. Ayrıca ilk gün yaşadığımız bir sakıntı. Mazot aldığımız firma, uzun zamandır ödeme alamadığını ve mazot vermeyeceğini söyledi. Ama bugün çok yol aldık. Artık işleri sistematiğe bağladık. Tıkır tıkır işleyen belediyeyi gerçekleştirmeye çalışıyoruz. 
Yapılan güzel işler var yok değil. Fakat belediyenin kurumsallığı anlamında bir çok eksiklikle karşılaştık. 
Çok güzel belediye binamız var. Saray gibi. Binanın kullanımı konusunda inanılmaz sıkıntılır var. Zaman zaman belediyemizin kurumlarını dolaşıyorum. Mayıs ayında belediyeyi dolaşırken baktım bir tane yaşlı amca merdivenlerden dizlerini tuta tuta çıkıyor. ‘Oğlum emlak vergisini yatırmaya geldim, Asansör kullanamıyorum” 
Düşünün çok güzel bina yapmışsınız. Emlak servisini ki vatandaşın en çok kullandığı birim. Giriş katına vatandaşın en çok kullandığı birimleri koymamışız. Şimdi çalışma başlattık. Binayı daha verimli nasıl kullanabilir konusunda çalışma yapıyoruz. Artık vatandaş belediyeye girdiğinde işi olduğu birimde hızlıca girip çıkabileceği çalışma yapıyoruz.

ÇÖP KUTULARIN ÇİP BENZERİ UYGULAMA.. 
Çöp toplamla konusu. Bazı belediyeler şöyle çalışma yapıyor. Bizim çöp kamyonlarımız A noktasında çıkıyor, B noktasından hat çizip, bütün çöp konteynırlarını kontrol edip dolu olanı boşlatıyor, boş olanı ellemiyor. 
Şimdi bir sistem geliştirildi. Çöp konteynırlarına küçük bir çip gibi yerleştiriyorsunuz doluluk boş oranlarını gösteriyor. Hangisi dolu, hangisi boş görebiliyorsunuz. Şoför arkadaş aracına çıkıyor, gezceği hatta hangisi dolu hangi boş görüyor. 
A noktasında yüzde yüz dolu, onu gidip alıyor. Ama B noktasındaki yüzde 15 dolu bir daha oraya gitmiyor. Bu yakıt, iş gücü ve aracın eskimemesi gibi faydaları sağlıyor. 

16 BİN BİNA KAYIT DIŞI
Biz bir çalışma yaptırdık. 16 bin 423 bina kayıt dışı. Biz bu binalardan emlak vergisi alamıyoruz. Hesaplamada yıllık 815 milyon gelir kaybı bedel. Vergide adaletsizlik demek. 

Bütün bu verileri kayıt altına alıp onları doğru ölçen, yöneten anlayışla belediye binamızın kapasitesini de vatandaş menfaatine en güzel şekilde kullanabileceğimiz uygulamaları başlattı. 

TASARRUF HANGİ KALEMLERDE YAPILDI
Kurumsal kapasiteyi arttırmak derken bir taraftan da tasarruf yapmak. Burada hizmette tasarruf değil, giderlerde nasıl tasarruf sağlarız çalışmasını yaptık. Yakıtta tasarruf sağladık. Alabildiğin hizmet ettik. Bütün ekiplerimiz kırsal ve bütün mahallelerde tespit edilen eksiklikler neyse gece gündük çözme gayreti içinde oluyoruz. 
Bunun dışında, ortada şöyle bir gerçek var. Kıt kaynaklar ama sınırsız talepler var. Burada öncelik sıralamsı yapmalıyız. 
Deliklitaş’ta Ortahisar Belediyesinin işlettiği taş ocağı vardı. Biz belediyeyi aldığımızda taş ocağı Büyükşehir’e devredildi. Ağırlıklı olarak yakıt giderlerinin o taş ocağındaki işletmeden kaynaklandı. 
Araç takip sistemi var. Araçların hangi noktaya gittiği, buna ilişkin takiplerimiz sürüyor. 
Öncelik sıralaması yaptık. İhtiyaç olmayan, elzem olmayan, vatandaşın talebi olmayan işler konusunda el frenini çektik. Kıt kaynaklarımızı en verimli nasıl kulanırız odaklı çalışma yaptık. 

VERGİ VE SGK BORÇLARI NEDENİYLE GELİRLERE EL KONULURSA.. 
Tasarruf tedbirleri konusunda geçmişe dönük SGK ve Vergi Borçları Yapılandırmaları ile ilgili hükümetin tasarrufları olabilir. Bizi aşan durumlar olabilir. O konuda B planı olarak arkadaşlarla çalışma yapıyoruz. Gelirlerimize el konulursa, SGK ve Vergi Borçları ile ilgili ne yapabiliriz diye çalışma yayıyoruz. Umarız böyle bir riskle karşılaşmayız. Karşılaşırsak, çalışma yapıyoruz.

YAZAR BULUŞLMALARINDA TARTIŞILAN YAZARLAR.. 

Bizi dün eleştire o arkadaşlar yarın çok doğru bir şey yapıyorsun başlıkları atabilirler. 
Yazar buluşmaları etkinliği konusunda isim tespitlerinde hiç müdahalem olmadı. Tamamen bizim sanat evi çevresinde yazar, şair arkadaşlarla oturduk konuştuk. Ben Cumhuriyet değerlerine bağlı Atatürkçü bir insanım. Ben bu kalıplarda çerçeveye bakıyoruz. Böyle yazar, aydınlar buluşması tertipleyelim.
Sizler bu perspektifler doğrultusunda bizim çizgimize uygun, namuslu aydın hüviyeti taşıyan insanların davet edelim. 
Trabzon’dan yazar şair arkadaşlarımızla oturdular, değerlendirme yaptılar isimleri belirlediler. İsimler konusunda hiç müdahil olmadım. Tamamen onların inisiyatifine bıraktık. Daha sonra davet edilen isimlerden bir kaçına ilişkin, yerel gazeteci görünümünde kişi kendince bir takım manşetler attı. Bizi eleştirmek için fırsat kollayan o şahıs tespitlerde bulundu. 


GELMEKTEN İMTİNA ETTİLER
Sanıyorum o yazar arkadaşlar da böyle bir meseleyle anılmaktan hoşnut olmayacaklarını, Trabzon Ortahisar Belediyesinin yapacağı bu etkinliğe halel gelmemesi adına gelmekten imtina ettiklerini açıkladılar. 
Hepimiz bu ülkede yaşıyoruz. Bu ülkede barışın huzurun tesisi anlamında hepimize önemli görevler düşüyor. İnsanları yaftalamak çok kolay. Doğru tespitler yapılıp, adımlar atmak lazım. Geçmişte bir çok hatalar yapıldı. Bunlar telafisi olmayan işler. Bu tür tespitleri yaparken çok dikkat etmek lazım. 
Sonuçta şehrimize gelecek misafir heyetinden bahsediyoruz. Gelecek misafirlerimiz en güzel şekilde ağırlayacağız.

14 BİN CV, 18 İLÇE HATTA FARKRLI İLLERDEN İŞ BAŞVURULARI OLUYOR
Bugün Türkiye çok sıkıntılı noktada. Şu an ekonomik buhran yaşıyoruz. Özellikle genç işsizlik.. O çaresiz gençlerin gidebileceği bir kaç adres var. Muhtar veya Beldiye Başkanı ya da milletvekili. Sıkıntısına derman arayan vatandaş da bizim ilk gün ifade ettiğimiz ‘Kapımız açık’ anlayışını bildiği için geliyor. İnanın ben bu derece olabileceğini hiç düşünmedim. 13 - 14 bin CV var. Her birinin iş talebi var. Her birinin söylemi şu’ Tek umudum siz siniz’ Vatandaş haklı. Ama biz çaresiziz. Hayatımda böyle bir çaresizlik yaşamadım. 
70 - 80 yaşındaki teyzeler, amcalar dertlerini anlatıyor. O sıkıntısın ı anlatırsın sana da yüklüyor. İnanılmaz personelizi var. Nitelikli, niteliksiz bakılmamış. Yığılma var. Bunun ay sonunda ödenmesi gerkene maaşı var Hal böyle olunca çaresiz kalıyoruz. 
Bütün Trazon bizden iş talep ediyor. İy talep etmeyen çok az sayıda insan var. 
18 ilçemiz, çevre iller, hatta başka illerden inanılmaz iş talepleri geliyor. Arkadaşlarımızla oturup değerlendirdik. Bu konuda yapabileceğimiz hiç bir şey olmadığını net ortaya koyarak biraz zamana ihtiyacımız var 

PERSONEL ALINDI MI? 
1744 personelle başladık. 1764 personelimiz var. 20 kişi fazlalık görülüyor. Emelki olan arkadaşlar var. İhtiyaç varsa adam alacağız. İhtiyaç yoksa adam almayacağız. Çünkü bu kuruma kapasitenin üzerinde yük yüklenmiş. İller Bankasından gelen para maaşın yarısın ödüyor. Geri kalan yarısın bulup ay sonunda ödememiz lazım. Hal böyle olunca yük yükleme şansımız yok. 
Yaz ayında şehrimize inanılmaz kalabalık oluşuyor. Öplerin toplanmasına ilişkin şıkhıtılar oluşuyor. Bunu gidermek adın bütün birimlerimizden ki personel talepleri de var. Ben önce ‘Aradaşlar elimizdeki personeli değerlendirelim” dedim. 
Ba ı arkadaşlar var onların bir takım alışkanlıklar vır. Arkalarına aldıkları siyasi gücü kullanarak, “Ben şu yöneticinin yakınıyım” anlayışıyla işe gelmeyen, verilen görevi yapmayan ki bu konuda bir arkadaşımızla yolları ayırdık. Arkadaşımız engelli olduğunu ifade etti. Arkadaşlarımız çağırdı. Kendisine, başkanımızın talebi bu kurumda hiç kimse boş durmayacak. 
Kimsenin siyasi görüşü, inancı, mezhebi bizi ilgilendirmiyor. Ahlaklı düzgün insan kimse partisine bakmaksızın bütün arkadaşlarımdan rica şudur, sonuna kadar sahip çıkın. 
Ay sonunda maaşı alıyor ve verilen görevi yapmıyorsa benden çekeceği var. Herkes evine helal ekmek getirme gayretinde olacak. 

Kimseyi işinden etmek istemiyorum. Ama adam verilen işi yapmıyorsa, ahlak sorunu parsa, çalışmıyorsa, amirine saygısızlık, müdürüne saygısızlık yapıyorsa, kuruma saygısızlık yapıyorsa o arkadaşlarla bir yere kadar tahammül edip yolumuzu ayıracağız.

7 AYLIK SÜREDE NELER YAPILDI? 
Biz göreve başlarken, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çok önemli sözü var: Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır. Bizim temel anlayışımız bu.. 
Nitelikli kadro oluşturduk. Müdürlük yapımızda değişiklik yaptık. 
Her birim çizdiğimiz misyon doğrultusunda eksiklik görevlerini yapma gayretinde oldular. 
Üzülerek bir noktayı ifade etmem lazım. Hizmet etmek için bir çok parametre var. 
Bizim burada yaşadığımız bir takım sıkıntılır var. Borç yükü, personel yükü, bir takım sıkıntılar ama bunun dışında yaşadığımız bir takım sıkıntılar var.

MİLLİ EMLAK 4 AYDIR CEVAP VERMEDİ
Yazdığımız yazılara cevap verilmeyişi önemli sıkıntı. Çağlayan’ta Kentsel Dönüşüm başlatıyoruz. Bunun ön adımlarında belli kurumlara yazı yazdık. 
Orada Milli Emlak’a ait araziler var. Bunların tahsisine ilişkin bizden önceki belediye yönetimine bakanlık olur verdi. 
Bizde bu yazıya istinaden devrin yapılması konusunda Milli Emlak’a yazı yazdık. 4 ay oldu. Bakan oluru ile verilmiş bu yazımıza hala cevap verilmedi. 
Çağlayan’ı biliyorsunuz. Orada yapı stoğunun ne kadar eskidiğin isizlerde biliyorsunuz. 
Fakat yazdığımız ve oluru bakanlık tarafından verilmiş yazıya 4 aydır cevap verilmiyor. Bunun üzüntüsünü yaşıyorum. Bu ayrımcılıktır, haksızlıktır. 

ÇÖP KRİZİ.. YAZILAN CEZA
Çöp krizi ile ilgili cezayla karşılaştık. Hak etmediğimiz cezayla muhatap edildik. Sel felaketi oldu, tırlar köprüden geçmedi, sizin araçlarınız çöpü oraya taşıyabilir mi dediler. Olsun dedik. Görevimiz değildi. 
Fakat, öyle bir tablo ile karşılaştık ki araçlarımızı yardımcı olma düşüncesiyle Araklı’ya gönderdik. Oradaki vatandaşlarımız geçmişten bugüne gösterdikleri mücadelenin sonucu olarak çöp araçlarımızın geçişine izin vermedi. Haklılar.. Maalesef orası kokudan durulmaz halde. Vatandaşlar doğal olarak buna tepki gösteriyorlar. TRABRİKAB olarak bizim oradaki görevimiz o tesisin koku faaliyeti olmadan görevine devam ettirmesi gerekirken, buna çözüm bulunamadı. Vatandaşta araçlarımızın geçişine izin vermedi. 
Bizde Araçlarımız buradan geçemiyorsak toplanan çöpleri bir yere dökelim dedik. 
Arkadaşlara sorduk. Geçmişte çalışan belediyenin hafızası niteliğindeki arkadaşlara sorduk. Dediler ki, “Daha önce de böyle sıkıntılar oldu. O dönem aktarma istasyonunun orada alan var, oralara döktüler geçici olarak araçlar gidip şehrin çöpünü topladı” Bende böyle bir çaresizlikle karşılaştım. Ne yapacaktım? Ya şehrin çöpünü toplamayacaktım, ya da geçici bir yere döküp araçlarımla çöpü toplayacaktım. Bende 2. Seçeneği tercih ettim. Bun sadece biz yapmadık. Trabzon’un 18 belediyesinin bir çoğu bunu yaptı. 
Ama bize 2 milyon 598 bin TL ceza yazıldı. 
Bu bize yazılmadı, bu ceza Trabzon’a yazıldı. Bu cezayı ben cebimden ödemeyeceğim. Trabzon’a hizmet için gelecek paradan ödeyeceğim. 
Burada temel amaç şu: Biz hizmet edemeyelim, kent lokantası açmayalım, kreş açmayalım.. 
Şehrim adına üzülüyorum. Gönül istiyor ki doğru yapılan işleri hep birlikte yapalım, yanlışı hep birlikte eleştirelim, sonuçta bu şehrin insanları kazansın. Partizanlığı kaldırıp atalım.

Muhtarlık binalarımızın bakımını yapacağız, olmayanlara yeni binalar yapacağız. Bu kapsamda muhtarlık binalarını 4 mahallede yaptık. 

Evlilik destek paketi. Yen doğan bebeği olan ailelere, bebeğin ihtiyaç duyacağı her şeyi barındıran yeni doğan destek paketi hazırladık. 

Vadilerimiz demiştik. Turizm potansiyeli olan vadilerimiz var. Çağlayan Özbirlik Mahallemizde bölgemizin en yüksek şelalesini tespit ettik. Buraya ilişkin çalışma başlattık. İzin başvurularını yaptık. Yola ilişkin izinler onaylanmak üzere. Proje geliştirme aşamasında burayı sosyal donatılarla Trabzonlu hemşerilerimiz ve turistlerin gezebileceği Trabzon’a değer katacak bir alan olarak planlayacağız. 

Emeklilere sözler vermiştik. Ortahisar Belediyesi olarak emeklilere nefes aldıralım, onları imkanlar ölçüsünde güzel yerlere getireli. Onlara belediye olarak katkı verlemi. Emeklilerimizi Çanakkaleye gönderdik. Büyükşehir Belediyesi de katıldı, onlarda otobüs ayarladı. 

Ortahisar mutfak.. Hepimiz insanız. Öğlen yemeği yemeyen bir insan motivasyonu düşer. Sordum, “Bizim personelimiz nerede ne yiyor” Peynir zeytin ya da çevreden. Öyle olmaz. Mutfak açtık. Personelimiz 70 lira karşısında yemek veriyoruz. Kent Lokantalarımız için de yemeklerimiz burada pişiyor. O yemekleri personelimiz 70, 50 lira karşılığında da Kent Lokantasında vatandaşımıza. 

Kent Lokantasında 45 bine yakın Avni Aker’in karşısında alan kiraladık. Aynı şekilde 2. Kent Lokantamızı Kasım’ın 20’sine kadar açmış olacağız. 

Çağlayan Kentsel Dönüşüm projesinde bir takım değişiklikler ön gördü arkadaşlarımız. 2 - 3 yıllık süreç içinde Çğlayan’ı çok daha güzel yaşanabilir bir yer haline dönüştürmüş olacağız.

ŞEHİRDE YAPI STOĞU.. 
Şehirde bina ihtiyacı gerçeği var. Ciddi konut ihtiyacı var. Ama bu konut talebini karşılamak için hep yeni yerleşim alanları. “Şehri güneye doğru açalım, tarım arazi niteliğindeki arazileri imara açıp konut üretelim” düşünce esi var. Ben buna katılmıyorum. Arkadaşlarımızla yapığımız değerlendirmede eskiyen yapı stokların, değerli arazilerin değerlendirmesi kanaatindeyiz. Eskiyen tek katlı, kötü görünümlü binalardan Trabzon’u kurtarıp, oralarda sosyal donatılı alanları olan projeler üretip, kent merkezindeki değerli arazilerle karşılalayalım. 

YARI AÇIK PAZARYERİ… 
Bizden önce Kirechane’de pazarımız vardı. Bu pazarın bir benzeri ve biraz daha gelişmişini Akoluk’ta açtık. İnanılmaz bir ilgi görüyor. Köyle kadınlar orada ürettikleri Trabzon kokan mis gibi organik ürünleri orada satıyorlar. Halden gelen hiç bir ürünün oraya girişini izin vermiyoruz. 
Ayrıca yöresel mutfağımız, köy yumurtası kırmasından, menemen, kuymağa kadar, pazılı börekten el açmasına kadar hepsini bulabilirsiniz. 
Bu pazarlarımızı 4’e çıkarmayı düşünüyoruz. Bir tanesi Yalıncak, bir tanesi de Akyazı’da düşünüyoruz.

REKABERLİK KAVRAMI
5 Yıl milletvekilliği yaptım. Uzun yıllar Trabzon siyasetindeyim. İnsanları hiç partisine göre ayırmadım. Hep dostluklarım oldu. Ahmet bey de bunlardan bir tanesi. Milletvekiliyken de bugün de aynı.. 
Rekaberlik diye bir kavram. Rekabet ve birlikteliği işaret eden bir kavram. 
Şöyle değerlendirdim. Rekabet edeceğiz. Çünkü farklı siyasi partilerin belediye başkanlarıyız. Rekabet edeceğiz fakat birlikteliğin gücünden faydalanmamız lazım. 
Çay ve Halk ekmek.. 
Trabzon halkına ucuz kaliteli, besleyici ekmeği uygun fiyattan nasıl yedirebiliriz diye çalışma yaptık. Büyükşehirde aynısını yaptı. Teşekkür ediyoruz. Sonuçta bundan Trabzon halkı faydalandı. 
Bugüne kadar hiç akıllarına gelmeyen işleri yapmaya başladılar. 

KENT LOKANTASININ MALİYETİ
Kent Lokantası.. Kent Lokantası konusunda bizim fiyatlarımız maliyete yakın fiyatlar. Yani 4 çeşit yemeğimizin fiyatı bir kısmını biz karşılıyoruz. Boztepe’de seyir terasımız vardı. İnsanlar elini kolunu sallayıp orayı gezebiliyordu. Ben gittim tespit yaptım. Türkiye’nin her yerinde bu tür yerler belli bir ücret karşılığında gezerken cüzi bir ücret koyalım. 30 lira.. Yabancıya 60 lira. Tiflis’teydik aynı şeyi biz yaşadık. 
Boztepe seyir terasında ihtiyacımız var. İhtiyacı karşılamak adına burayı değerlendirelim. İyi ki de yaptık. Şikayetçi olan bir kaç vatandaş oldu. Bugüne kadar bir iki vatandaşın şikayetiyle karşılaşıldı. Onun dışında şikayetle karşılaşmadık. 
Bazı arkadaşlar eline tesbih alıp volta atma yeri olmuştu. Ondan da arındı. 
Ordadan elde ettiğimiz gelirle kent mutfağının ihtiyaçlarını karşılıyoruz. 
Orayı gezen insanlar, bir yönüyle orayı geziyor, bir yönüyle hayır işine vesile oluyorlar.

HAFİF RAYLI SİSTEM PROJESİ
Yapılan her güzel işe teşekkür ederim. Böyle bir anlayışla siyaset yaptım. Yapmaya da sevme edceğim. Gerçekçi mi yanaşarak göreceğiz. O konuda tecrübelim var. 
Önceki belediye başkanımızın hayırlı olsun, müjde, tren yolu geldi başlıklarını onların söylemleri karşısında attınız. 
Binali beyin Başbakan oldu dönemde 2023 yılında Trabzon’a demiryolu geliyor açıklaması Ivar. 
İktidar milletvekili arkadaşlarımızın, ‘Hayırlı olsun müjde’ açıklamaları var. 
Yıl 2024 Trabzon’da 1 metre demiryolu yok. 
Bunu yaşamış bir kent olarak aynı duruma düşmek istemiyoruz. Umut ediyorum Ahmet bey vadedittiği projeyi gerçekleştirir. Bizde gerçekleştirmesi için elimizden gelen gayreti gösteririz. 

Bizde özellikle nostalji tramvayı Postane’nin oradan İskenderpaşa Camisi arasındaki Maraş Caddesi koridorunu düşünün, yaşlı insanlar o güzergahta yürüme zorluğu çekiyor. İstanbul, İstiklal’deki gibi. Maliyeti de çok yüksek değil. 
Demiryolu görmeyen çocuklarımız var. Yıl 2024 hala Trabzon’da demiryolu görmeyen çocuklarımız var. Hem demiryolu ile tanışsınlar, hem de fotoğraf çektirme alanı olsun. 

UZUNSOKAK, KUNDURACILAR VE MARAŞ CADDESİ
Trabzon Belediyemiz Büyükşehir yapılırken çok büyük haksızlıklara imza atılmış. Ben Ortahisar Belediye Başkanıyım. Maraş Caddesinde, Kunduracılık ve Uzunsokak’(ata 1 metre kare sorumluluğumda yok. Ara sokaklar, caddeler hepsi büyükşehirde. 
Sahilde bizle ilgili yok. Bütün o alanların sorumluluğu büyükşehirde.. Bütün sokaklar, bize ait olması gereken bütün caddeler yollar büyükşehire bağlanmış. 
Ahmet bey ile bu konuyu konuştuk. Kendisi de hak verdi. 
Mustafa Yaylalı-’ya talimat verdi. Bizden de Cüneyt bey ile görüşüyorlar. Umarız bu samimiyetle bizde merkezin belediyesi olarak biraz sorumluğumuzda yer var alan var diyebiliriz.

TRABZONSPOR’ A DESTEK
Trabzonspor bizim olmazsa olmazımız. Bir çok transfer yapıldı ama gidişat kötüydü. Şehrin en önemli moral değeri Trabzonspor… 
Süreci çok dikkatli takip ediyoruz. Yapılan trafnserleri takip ediyoruz. Keşke daha doğru isabetli transferler yapılsaydı. Böyle kaosa doğru gidiyordu. Sağ olsun Şenol Güneş hocam tecrübeli teknik adam Trabzon sevdasıyla ki herkes o taşın altına elini koymazdı. 
Kendini ortaya koydu, sorumluluk aldı. Trabzon’un öze dönüşü olarak değerlendirebileceğimiz bir adımı attı. 
Bizim de temel ihtiyacımız bu. 
Bu kadar üretim gücü olan, alt yapıdan futbol yetiştiren bir kendin bu kadar yabancı transfer yapması, bur kadar adam almasını doğru bulmuyordum. Maalesef o transferlerin doğru olmadığını saha sonuçları bize gösterdi. Şenol hocam inisiyatif aldı.
Gayretli yönetim var genç yönetim var, biraz zamana ihtiyaç var. Biz bütün gücümüzde Trabzonspor’umuz yanındayız. Forma kampanyasına katkı verdik. 


KATI ATIK TOPLAMA BEDELLERİ
Katı Atık Toplama Bedeli.. Biz bunu mecliste tartıştık. Cüneyt bey orada Grup Sözcümüz Ahmet beye meseleyi anlattı. Şöyle bir şey var: Ahmet bey Ortahisar’da 10 yıl belediye başkanlığı yaptı. 10 yıl tahsil etti. Bunu doğru buldu. Eleştirmedi, yanlıştır yapmayın demedi. Ama geldi, Büyükşehir Belediye Başkanı olunca ‘Ben bu parayı toplamayacağım’ dedi. Burada soru işareti var. 
Toplamama gerekçeniz haksızlık olarak ortaya çıkıyorsa 10 yıl neden bu parayı Büküşehir topladı ondan aldınız. Yasa bize şunu emrediyor: Sen katı atığı toplarsın, bunun toplama bedelini su faturaları üzerinden tahsil edersin. 
Çevre ve Şehir ilik Bakanlığının yayınladığı yönetmeliğin 22. Maddesi açıkça bunu tarif ediyor. 
Bizim alacağımız olan 37 Milyon Katı Atık Toplama Bedelini Büyükşehir, Ortahisar’Ra ödememişti. O parayı istemişti. Ahmet bey de, “Bu parayı toplamayacağım, başınızın çaresine bakın” demişti. 
3,5 Milyon TL’lik bedelden Ortahisar Belediyesinin mahrum kalması demek. 
Bizde bu mağduriyeti mecliste söz alarak ifade ettik. 
Bizde yasal yollarla hakkımızı aradık. Danıştayın emsal kararlarını göstererek dava açtık Mahkeme bizi haklı buldu. Büyükşehir bu kararı temyize gönderdi. Oradan da geçen hafta karar geldi. Orası da bizi haklı buldu. 
Geriye dönük 2 aylık tahsilat söz konusu. Bizim hassasiyetimiz vatandaşımın mağdur etmeyecek şekilde. Vatandaşı mağdur etmeyecek şekilde bu meseleyi çözeceğiz. 
Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu konuda yaklaşımı ne olacak?

AYNI AİLEDEN 27 ÇALIŞAN
Yasa çıktı. O yasayla 15.09.2023. çok sayıda kişi memur yapıldı. Bu arkadaşlardan hak edenler var. Ama soru işareti de var. Akbalık bağı olmaz mı? Aynı aileden 27 tane çalışanın olduğunu tespit ettik. Bütün iktidar partisine mensup siyasilerin akrabalarının yakınlarının. Belediyede olduğunu tespit ettik. Onlar bizim personelimiz. Görevini layıkıyla yapan kimseyle derdimiz yok. Haksızlıklar var mı var. Torpille işe giren, akması sayesinde, siyasi gücü sayesinde işe giren ve bütün bu tespitleri yatık. Derdimiz bu kurumdan maaş alan herkesin işini yapması. Geçmişe sünger çektik. Bugüne kadar sorunsuz götürdük. Verdiğimiz görevli yapmayan, benim arkamda siyasi güç var, diyip vazifesini yapmayanlara ilişkin kişilere ilişkin önümüzdeki gnülerde tutum alacağız. 

PARSEL SATIŞLARI
225 parsel bizden önceki döneme ilişkin satılmış parsel var. Bizdeki dönemde de bir kaç parsel satışı oldu. O satışlar mecruyiet sonucu yapıldı. İhaleye çıktık. Elde edilen gelir tamamiyle belediyenin borçlarını ödemekle kullanıldı. Evra şirketine yaklaşık 50 küsür milyon borç vardı. Satılan araziden elde edilen 30 milyon TL’lik parayı Evra şirketine ödedik. Borç ödemekte kullandık.

İnanın, bütün motivasyonum, Ortahisar halkının bana verdiği onurlu görevi sonuna kadar en güzel şekilde yapma gayreti içindeyim. Bu 5 yılıma dolu dolu ona ayıracağım. Sonrasına Trabzonlu vatandaşlarımız hemşerilerimiz karar verecek. İnanın ben öyle hırsları olan bir adam değilim. Görevini iyi yapma gayreti içindeyim. Bu samimiyetle mesele bakıyorum, bu samimiyetle size cevap veriyorum.

KAYNAK: 61SAAT HABER MERKEZİ