KUZEYANADOLU.NET-ÖZEL Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden biri olan Nazan Bekiroğlu, Trabzon'un saygın entellektüel isimlerinden biri olarak öne çıkıyor.
Uzun yıllar boyunca edebiyat dünyasına farklı perspektifler sunan eserlerle katkı sağlayan Bekiroğlu'nun kökenleri Trabzon'a dayanıyor. İlk ve ortaöğrenimini Trabzon'da tamamlayan Bekiroğlu, üniversite eğitimini tamamladıktan sonra öğretmenlik deneyimi yaşamış ve ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde Türkçe Eğitimi bölümünde öğretim görevlisi olarak görev almıştır. Bu süreç içerisinde profesörlük ünvanını elde etmiş ve hâlihazırda Trabzon Üniversitesi kadrosunda akademik çalışmalarını sürdürüyor…
Edebiyat dünyasında kendine has bir yer edinen Nazan Bekiroğlu, çeşitli dergilerde yayımlanan makaleleri, denemeleri ve öyküleri ile edebiyatseverlerle buluşmaya devam ediyor. Ancak özellikle romanları ile adından sıkça söz ettiren yazarın eserleri, okuyucularını farklı dünyalara taşıyarak derin düşünce alanları sunuyor.
Bir çok alanda yazdığı eserlerin yanı sıra Trabzonlu bir yazar olarak mekan olarak Trabzon’u seçtiği Mücella ve Nar ağacı eserinde Trabzon’un eski zamanlarını dün gibi bir gerçeklikte okuyucuya yansıtması okuyanın kendini eski Trabzon sokaklarında yürüyor gibi hissetmesini sağlıyor.
BALKAN SAVAŞLARI VE 1.DÜNYA SAVAŞI YILLARI ARASINDA TRABZON: NAR AĞACI
Nazan Bekiroğlu’nun 2012 yılında kaleme aldığı Nar Ağacı, Balkan Savaşları ve 1. Dünya savaşı yılları arasında Tebrizli bir genç adam ile Trabzonlu genç bir kız arasındaki sevdayı konu alıyor. Eser zamanda yolculuk yaptıran ve o dönemin coğrafyasını, tarihini iliklerinize kadar hissetmenizi sağlayacak nitelikte…
Nar ağacı, tarihi bir belge niteliği taşımasının yanında ayrıca macera, aşk ve seyahatname özelliklerini de içinde barındırıyor. Bunun içindir ki Trabzon’un yağmurlarından,Tebriz’in rengarenk halılarından, Rusya ihtilal günlerinden, savaşlardan, kahramanların iç dünyasından öyle bir etkileniyorsunuz ki roman nihayete erdiğinde büyük bir boşluk, eksiklik hissediyorsunuz.
CUMHURİYETİN İLK ZAMANLARINDA TRABZON: MÜCELLA
Mücella’da kendi yalnızlığı içinde kaybolmuş bir kadını anlatan, Osmanlı ile Cumhuriyet arasında kalan nesilden olma kaygı ve alışkanlıkları ile yetiştirilmiş bir karakteri anlatan eser… Trabzon'un bir kenar mahallesinde müstakil bir evde bir anne kızın hikayesi. Mücella'nın yaşadığı ev bile o kadar güzel betimleniyor ki o zamanlarda sıradan bir evde hayat nasıl oluyor bir evin bahçesi nasıl düzenleniyor hepsini görebiliyorsunuz.
Eser içerisinde Trabzon’un o yıllarında ki mimariyi, esnafı, pazarını-çarşısını,Trabzon sokaklarını, dönemin Trabzonlu insanının özelliklerini yakından tanımanıza vesile oluyor. Oldukça durağan ilerleyen eser Trabzon’un günlük sıradan yaşamını samimi bir üslupla romanın içine yediriyor. Bu roman aracılığıyla Trabzon'un geçmişine samimi bir pencere açılırken, karakterlerin duygusal deneyimleri de okuyucunun iç dünyasına dokunuyor.
Yerelliğiyle, tanıdıklığıyla okuru içine alan, onu atmosferine daha ilk sayfadan dahil eden bir hikaye Mücella…
Eski Trabzon’un dokusunu hissetmek isteyen, ayrıcı bir romanın içinde günün telaşesinden az da olsa kaçmak isteyenler için muazzam bir sığınak Nazan Bekiroğlu eserleri…