Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi’nde yapılan Kent Konseyi Genel Kurulunda, Prof. Dr. Hasan Karal ve Murat Çavga başkanlık için aday oldu. Toplamda 373 delegenin oy kullanacağı Genel Kurulda, Divan Kurulu Başkanlığını ise TÜRKAV Başkanı Kenan Kuru yaptı. Saat 09.00’da başlaması lanlanan Genel Kurul, 1 saat gecikmeli olarak saat 10.00’da başladı. Genel Kurul, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. 

GENEL KURUL ÖNCESİNDE TARTIŞMALAR… 

Trabzon Kent Konseyi Seçimleri hatırlanacağı üzere ilk olarak 2024’ün Temmuz ayında yapılmıştı. Ancak yapılan Genel Kurul mahkeme kararıyla iptal edilince bugün yeniden seçim yapılıyor. Genel Kurul öncesinde Trabzon’da bir çok dernek delege olmak için Trabzon Büyükşehir Belediyesine başvurmuş fakat, bazılarının delege olma isteği kriterleri karşılamadığı gerekçesiyle kabul edilmemişti. 
Bu noktada tartışmalar eşliğinde yapılan genel kurul, Trabzon’da 2025 yılının ilk seçimi oluyor…

Ekran Resmi 2025 01 07 10.02.50

Genel Kurul, daha sonra başkan adaylarının konuşması ile devam etti. Genel Kurulda salona ilk olarak hitap eden başkan adayı Murat Çavga oldu. 

Çavga, özetle şu şekilde konuştu: 

“Biz bugün ortak akıl vurgusu yapacağız. Ortak akıl vurgusu ile 4 Temmuz 2024 tarihinde bir seçime girmiştik. Bu seçimde hayallerimiz vardı, öncekile o seçimde bizim yanımızda olan, tüm arkadaşlarımıza ki şu an bazıları aramızda, bazıları farklı sebeplerden dolayı aramız da değil. Buradan bir de selam iletmek istiyorum. Trabzon Kent Konseyi’nde gönüllü delege olmak isteyip aramızda bulunamayan 300’ün üzerinde STK başkanımıza selamlarımızı iletiyoruz. Onların manevi desteklerini yanımızda hissediyoruz. 4 Temmuz’da ki konuşmamızda, Trabzon Kent Konseyi’nin, 400 gibi olan delege sayısının, Trabzon gibi kadim bir şehre yakışmadığını, yönetmeliğe aykırı olduğunu, daha kapsayıcı yapıda olmasını hayal ettiğimizi ve umut ettiğimizi sizlerle paylaşmıştık. Seçilseydik, Genel Kurul temsilci sayısını arttırarak bu salonda 700 - 1000 kişi ile seçim yapmak hayalimiz olduğunu belirtmiştik. 

HAYALİMİZ BİN DERNEK… 

O gün ki seçim neticesinde kabul etmeyişimizi yargıya taşıdık. Her ne kadar usul hatası olarak söylense de yargı, ‘Delege sayısı uygun değildir’ diyerek Genel Kurulu iptal etmişti. Bugün bizler tekrar sizlerin önüne geldik. Hayalimiz hala devam ediyor. Hayalimiz bugün 372 olan delege sayısının bir sonraki seçimde bin olması yönünde devam ediyor. Ortak akıl vurgusu yaptık. Herkesin fikirlerini paylaştığı, birlikte düşündüğü, dayanışma ve iş birliğinde çözüm diyoruz. Bunun tarifini hepimiz biliyoruz ama uygulamaya geldiği noktada bazen imtina ediyoruz. Mahkemenin verdiği karar neticesinde ilçe ilçe gezerek, tüm derneklerimize bilgilendirme toplantıları yaptık. Derneklerimizi davet ederken ne siyasi görüşüne, ne ekonomik durumuna ne de yaptığı işe bakmaksızın herkese dokunduk. Trabzon’da 1500 dernek var. Bu derneklere ama telefonda, ama bir şekilde dokunduk. Ne gördük bu ziyaretlerde: Yüzlerce kişiye temas ettik. Sistemin dışında tuttuğumuz bir derneğimiz daha var. Kıymetli başkanımız Ahmet Metin Genç, Trabzon’da ki bir derneğin proje ortağı olarak, derneğin en büyük destekçisi ama o derneğimize gelen cevap ‘uygun görülmedi’  şeklinde oldu. 

Ekran Resmi 2025 01 07 10.02.54

SİYASİ DEĞİL, KİŞİSEL İKBALLERİNİ ÖN PLANTA TUTARAK… 

Şimdi başkanımız dese, biz Trabzon’u kapsamıyorsak, Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak bize neden para verdiniz. Bizim projemize neden ortak oldunuz. Neden bizi desteklediniz dediğinde bu soruya nasıl cevap vereceğiz. Bu soruya cevap verecek olan Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç değil. Bu soruya cevap verecek olan Hasan Karal değil. Bu soruya cevap verecek olan şu kent konseyi hazirun listesini hazırlarken siyasi değil kişisel ikballerini ön planda tutarak kişisel ikballerini ön planda tutan bir veya iki kişidir. Onları da siz benden iyi biiyorsunuz. Öyle ki Ortahisar kafasında kurtulamamış. Ortahisar’da kontenjan adayı olup seçim kazanamamış. Daha sonra Büyükşehir Belediyesini Ortahisar sınırlarını sıkıştırmaya çalışan o dar zihniyet, 350 derneğimizi sistemin dışında tuttu. Ne oldu, şimdi mutlu muyuz?” Dedi.

Ekran Resmi 2025 01 07 10.03.04

TÜRKİYE’DE EN YÜKSEK ORAN TRABZON’DA…

Diğer Başkan Adayı Prof. Dr. Hasan Karal da Genel Kurulda yaptığı konuşmada özetle şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de şunu incelemeni isterim. İstanbul’da kaç dernek var, kaç kişi seçime katıldı. İzmir’de kaç dernek var, kaç kişi seçime katılmış? Niçin çağrı bu şekilde yapılıyor. Aslında Hazirunun biraz da matematiksel olarak baktığınızda, Türkiye’de dernek olarak yüzdeye vurduğunuzda en yüksek oran Trabzon’da….

KRİTERLERİ NETLEŞTİRECEĞİZ

Daha yüksek olması gerekiyor mu, tabiki temsil açısından daha yüksek olması gerekiyor. Ancak biz her ilçede Kent Konseyi’ni kurmak zorundayız. Her ilçede Kent Konseyini kurarak bütün bu bileşenleri zaman zaman tek çatı altında bir araya gelerek istişare etmek zorundayız.

Benim düzeyimde ki yürütmede burası ortak akıl hüküm sürdüğü bir yer olması lazım. Bir takım kriterler belirlemek zorundasınız. Bu kriterlere göre sistemi kurulmalı.

Bir araya geleceğiz Genel Kurulda. Kriterleri netleştireceğiz, ondan sonra bu tartışmaların Trabzon Kent Konseyinde son bulmasını sağlayacağız.

Bunu daha önce ede söz vermiştik.

Kent Konseyi, aslında şehrin vizyonunu geliştirmek, hemşerilik bilincini ve sürdürülebilir kalkınmayı ön plana çıkartarak çalışma gerçekleştirmeli.

Bütün STK’ları burada görüşüyoruz. Sendikalar, siyasi partiler, esnaf odaları, dernekler, vakıflar, paydaşlar ve üniversiteler var. Bu kompozisyondan bahsediyorsunuz, bu kompozisyonun dengesi var Bütün bunlar siyaset üstü çalışma ile kent konseyinde olması gerekiyor. Burası icra makamı değil.

Meclislerin kenti yürütme kurullarını oluşturmasını sağladık. Bizi zorlasınlar. Onların pratikte hayata geçirdiği projeleri ilgili makamlara iletelim. Bunun önünü açtık.

Yürütme kurulları, meclisler, çalışma gruplarının koordineli çalışması için, çalışma yaptık.

Biz bütün ilçeleri gezdik, bütün belediye başkanlarımızla görüştük. Beşikdüzü Kent Konseyi kuruldu. Farklı dengeler işin içine girince vazgeçtiler. Önümüzdeki dönemde bunu yapmaya devam edeceğiz.

Biz asla belediye imkanlarını kullanmadık. Projelerimizi Kalkınma Ajansı veya kendi imkanlarımızla yürütme gayreti içinde olduk. Yapabileceğimiz her şeyi yapma gayretinde olduk.

2021 yılında Turizm Eylem Planını ortaya koyduk. Bu 3 binin üzerinde turizm paydaşının görüşlerini paylaşıyor.

Paydaşlarımızla toplantılarımızı sıklaştıracağız. Bu dönem en fazla önem vereceğimiz konulardan biri. Sizlere söz veriyorum. Delegeler takdir edip seçilirsek bu konuda çalışmalar yapacağız.

Trabzon’da yapay zeka ve verimi destekli Kırsal, Turizm ve veri analitiği kurulması lazım.

Trabzon engelliler için de yaşanabilir şehir haline gelmesi lazım. Bunun için hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Sokaklarımızda cadelerimizde engelli kardeşlerimizin rahat yürümesi lazım.

Akıllı şehirler ifadeleri çok dolaşıyor. Çalışmalar yapmamız lazım. Trabzon’da kültür sanat noktasında çok şeyler yapılcak.

Türkiye Adası Projesi.. Trabzon’da yapmayı hepinizin desteklemesi lazım. Bütün şehirlerimizin kültürlerinin buluşacağı, kongre ve tiyatro salonunu da şehrimize kazandırmamız lazım.

Trabzon Sokaklarında yeşil alanlar ve bahçeler oluşturulması lazım. Paydaşlarla hayata geçirmek için çalışmalar yapılması gerekiyor.

Ekran Resmi 2025 01 07 10.03.12

Başkan adaylarının konuşmalarının ardandan Genel Kurulda seçimlere geçildi.

Ekran Resmi 2025 01 07 10.48.24

MURAT ÇAVGA'NIN LİSTESİ 

  1. Abdulkadir EMİROĞLU - Trabzon Akıncılar Derneği
  2. Cemil PEHLEVAN - Ziraat Mühendisleri Odası
  3. Dr. Hüseyin SİVRİ - Trabzon Tabip Odası
  4. Ercan ŞEN - TMMOB Şehir Plancıları Odası
  5. Fatma KARAHASAN - Trabzon Kadın Gelişim ve İletişim Derneği
  6. Hasan Fahri AKÇAY - Yaban Hayatı Koruma ve Doğayı Temiz Tutmak Gönüllüleri Derneği
  7. Mehmet AYGÜN - Türk Hava Kurumu
  8. Metin KURT - Trabzon Kültürünü Tanıtma Derneği
  9. Muammer MERSİNLİ - Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Trabzon Şubesi Başkanlığı
  10. Mustafa SOLMAZ - Trabzon Doğu Gazeteciler Derneği
  11. Nilgün KARAÇAM - Türk Kadınlar Birliği Trabzon Şubesi
  12. Nuray USTA - Yetişme Çağındaki Çocukları Koruma Derneği
  13. Osman Kenan AKSOY - Trabzon Bilirkişiler Derneği
  14. Prof. Dr. Coşkun ERÜZ - Doğa Tarih Derneği
  15. Sadettin OKAY - Trabzon Bayburtlular Derneği
  16. Selma AKTÜRK - Trabzon Oteller Birliği ve Turizm Geliştirme Derneği
  17. Şükran ÜST - Femin & Art Uluslararası Kadın Sanatçılar Derneği
  18. Tolga SANCAK - Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Trabzon Şube Başkanlığı
  19. Veysel DİLAVEROĞLU - Trabzon Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanlığı
  20. Yunus KEFELİOĞLU - Muhtar (Arsin-Fındıklı Mah.)

Ekran Resmi 2025 01 07 10.19.38

HASAN KARAL'IN LİSTESİ

  1. Bekir AKTÜRK - Trabzon Muhtarlar Federasyonu Başkanı
  2. Kadem ÇAKIROĞLU - Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası
  3. Ali Murat ARAS - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)
  4. Muzaffer AYDIN - İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi
  5. Öğr. Gör. Emrah AYVAZ - Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğü
  6. Mehmet KARA - Memur-Sen
  7. Neşe Kuruçelik - Söğütlü Muhtarı
  8. Coşkun DİLBER - Kamu-Sen
  9. Şevket ÇELİK - Hizmet-İş Trabzon Şube Başkanlığı
  10. Gökhan GEDİKLİ - Türk-İş
  11. Turgut ALEMDAR - Türkiye Emekliler Derneği Trabzon Şubesi
  12. Muhammet Serhat EROĞLU - Mimarlar Odası Trabzon Şubesi
  13. Selahattin ÖZCAN - Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Derneği Başkanlığı
  14. Aslıhan BEZİRGANOĞLU TEMREN - Avrasya Engelsiz Yaşam Derneği
  15. Mustafa Kemal ŞAHİN - Türkiye Gençlik Vakfı Trabzon Şube Başkanlığı
  16. Adnan TAÇ - Trabzon Sanatevi Derneği
  17. Hasan Volkan KANTARCI - Trabzon Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB)
  18. Kemal ÇİVELEK - Trabzon Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu
  19. Faruk AKSU - Orman Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi
  20. Elif YÜKÜNÇ - Trabzon Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM)

Kaynak: 61SAAT HABER MERKEZİ