61SAAT HABER MERKEZİ - TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi tarafından düzenlenen, Trabzon’da Kent İçi Raylı Sistemler Paneli Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. 

Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen Panele TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Tiryaki, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Mustafa Yaylalı, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ve KTÜ Öğretim Üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan panelde açılış konuşmasını İMO Başkanı Mustafa Tiryaki yaptı. 

Tiryaki’nin ardından ise Başkan Danışmanı Yaylalı konuştu. 

Yaylalı, özetle şu ifadeleri kullandı: 

“Aslında şehrin 30 - 50 yılına damga vuracak süreci hep beraber karar verelim dediğimiz bir çalışmanın içerisindeyiz. Bu konuda 2022 yılındaki Ulaşım Ana Planı, 2023 yılında yapılan güzergah çalıma ve etüdleri, en son 2024 tarihinde Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatrrımları Genel Müdürlüğü ile Trabzon Büyükşehir Belediyesinde imzalanan protokolle devam ediyor. 

Bakanlık ile yaptığımız görüşmelerde şehrin geleceğine etki erdecek çalışmada, biz kent dinamiklerinin tamanının bu konuyu tartışması, irdelemesi, nihayetinde hep beraber en doğru kararı vermemiz gerektiğini ifade ettik. 

Ulaşım Ana Planında çalışılan 3 alternatif güzergah arasında, şu an bakanlık adına en olumlu görülen güzergah üzerinde bile tartışabileceğimizi, ne gerekiyorsa yapma irademizi ortaya koyduk. 

2025’DE BU İŞ BAŞLAMIŞ OLACAK

En doğruyu bulma yolunda, ortak akılla, katılımcı süreçle bu işi rayına koymak istiyoruz. Bu toplantıyı da biz, bu katılımcılar, ortak aklın önemli bir parçası olarak görüyoruz. Bu toplantıların devam etmesini, hatta bazı organizasyonları doğrudan büyükşehir belediyesi olarak da biz yapacağız. 
Süreç çok hızlı ilerliyor. 2025 yılında bu iş başlamış olacak. Öyle ya da böyle, ilk kazmayı vuracağız diye bakanlık ile mutabakatımız var. O süreye kadar güzergah etüdlerini yeniden ele alarak, uygulama projesini tamamlayıp 2025 yılında başlatmak istiyoruz. 

Odalarımız, üniversitelerimiz bu süreci hızlı şekilde yürüteceğini düşünüyoruz. En doğru kararı bakanlık ile uygulama niyetimiz var. 
Bütün odalarımız ve üniversitelerin ciddi birikimleri var. KTÜ’nün bize mihmandarlık edeceğini, önderlik edeceğini düşünüyoruz. 

Panelde de aslında ben katılımcıları, konuşmacıları irdelediğimde aslında Raylı Sistem şehirlerin hayali olabiliyor ama bazen yanlış kararlar verilen süreçte sıkıntılar doğurabiliyor. Bunları da muhtemelen konuşmacılar ifade edecektir. En doğruyu bulma noktasında bize katkı verecek bu tür çalışmalar için teşekkür ediyorum” 

KENTİMİZİN GEÇ KALINMIŞ EKSİĞİNİ… 

Ortahisar Belediye Başkanı Kaya ise, Atatürk’ün Trabzon’a demiryolu getirilmesi ile ilgili sözlerini paylaşarak, “Hep birlikte olacağız, kentimize raylı sistemi kazandıracağız. Bize de ne düşüyorsa yanımızda olacağız. Kentimizin geç kalınmış eksiğini hep birlikte tamamlamış olacağız” dedi. 

BU BİRLİK VE BERABERLİK İLE YAPAMAYACAĞIZI İŞ YOK

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ise, “Geç kalınmış. Bir çok ilde raylı sistemi bırakın metro var. Trabzon zor neden zor: Üniversitemiz 55’de kuruldu, eğitim öğretime 63’de başladı. 8 yıl gecikti. Bu aslında tarihsel süreç. 

Bir üniversite olarak bu sistemin, projenin her yerinde görev alabiliriz. Her türlü katkıyı verebiliriz. Hocalarımız burada. Bir üniversiteyi şehirle bütünleştirmek, her konuda.. 

Biz hocalarımızın böyle uygulamalı projelerde görev almasını özellikle istiyoruz. 

Mühendis odalarına teşekkür ediyorum. 

Yomra - Dalçık, daha önce Köprülü yol olarak tasarlandı. 

Meydan’da ki köprülü yolu görün silüeti nasıl bozdu. Aslında şehirle fazla oynamamak lazım. 
Raylı sistem ucuz ve hızlı.. Bir şehre gittiğinizde ucuz ve hızlı hareket edebiliyorsanız konuşuluyor. 

Turizm açısından bile çok önemli bir sistem. 
Bu birlik ve beraberlikle yapamayacağımız iş yok. 

Biz Üniversite olarak her zaman hocalarımız ile alt yapımız ile yanınızdayız. Güzel panelden ortak akıl çıkacak. Bu beyin fırtınalarını devam ettirelim” dedi. 

Konuşmaların ardından ise Moderatörlüğünü KTÜ İnşaat Müh.  Ulaştırma Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Muhammet Vefa Akpınar’ın yaptığı konuşmacıların ise İMO Trabzon Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tiryaki’nin, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Dairesi Başkanı Fatih GÜrel, İzmir Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Daire Başkanlığı, Banliyö Sistemleri Genel Müdürü Gülay Uysal, Pamukkale İnşaat Mühendisliği Ulaşım Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soner Haldenbilen ve KTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cenap Sancar’ın olduğu panel yapıldı.

Kaynak: 61SAAT HABER MERKEZİ