Bu konuda bir çok kaynaktan farklı bilgiler var ve internet ansiklopedisi Wikipediea’da bu konuda 4 farklı görüş yer alıyor.
Bunlardan biri Yunan Mitolojisine, bir diğeri Evliya Çelebi’ye, bir diğeri Hamilton ve Türk Yazar Orhan Öztürk’ün iddiası yer aldı.
Trabzon Valiliğinin resmi internet sitesinde ise Trabzon isminin kökeninin Grekçe masa ya da trapez - yamuk biçimi karşılığı olarak Trapezos kelimesinden geldiği görüşününü ağırlık kazandığı ifade ediliyor.
Trabzon adının Trapezos olarak ilk kez Yunanlı Komutan Kesnophon tarafından kaleme alınan M.Ö. 4. Yüz yılda yazılan Anabasis adlı antik kaynakla rastlandığı kaydedildi.
Valiliğin resmi internet sitesinde yer alan bilgiler şu şekilde:
“Kent merkezi kuzeyde denizden, güneyde Boztepe’nin üzerine kadar düzgün olmayan teraslar halinde yükselir. Değirmendere, Kuzgundere (ya da Tabakhane) ve Zağnos dereleri yerleşimi güneyden kuzeye derin boğazlarla bölmüştür. Tabakhane ve Zağnos dereleri arasında kalan ve düzgün olmayan yüksek bir masa formundaki alan üzerinde, kentin bilinen eneski yerleşim kalıntıları tespit edilmiştir. İşte bu nedenle Trabzon adının eski Grekçe masa ya da trapez/yamuk biçimi karşılığı olarak “trapezos” kelimesinden geldiği görüşü ağırlık kazanmaktadır. Trabzon adına, Trapezos olarak ilk kez, Yunanlı komutan Kesnophon tarafından kaleme alınan, M.Ö. 4. Yüzyılda geçen olayların anlatıldığı “Anabasis” adlı antik kaynakta rastlanmaktadır^
Vikipedia’da yer alan içerik ise şu şekilde:
Yunan mitolojisinde Lycaon'un oğlu Trapezeus'un Arkadya'daki adaşına ismini verdiği bilindiğinden, Karadenizdeki Trabzon'un da bu mitolojik kahramandan adını aldığı ve kent adının Yunan toponomi geleneğinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Evliya Çelebi'nin, 2500 yıllık geçmişi olan bu ismi 17. yüzyılda Türkçe Halk etimolojisi kaynaklı ”Tuğra-bozan“ yakıştırması ile açıklamaya çalışmış olması da kimi çevrelerce ciddiye alınmıştır.
Hamilton, şehrin güney doğusunda dik yamaçlarla yükselen, fakat üstü düz olan Boztepe'nin görünüşüne bağlamış, antik Trabzon sikkelerindeki "masa" çiziminden de aldığı destekle, kente görümünden dolayı Yunanca Trapezus "masa" adının verildiğini iddia etmiştir
Özhan Öztürk, Lazların ataları olan Kolhis ve Kafkasya'dan getirilen kölelerin Yunanistan anakarasına taşındığı liman kenti olan Trabzon'un adının Trapezus'un eski Yunanca metinlerde geçen mecaz kullanımı "köle satılan düz platform” (Aristo. Fr. 874)ile ilişkili olabileceğini iddia ederken kentin Bijışkyan tarafından anılan diğer adı Ozinis'in.
Lazca "Düzlük" anlamına geldiğini kaydetmiştir.