KTÜ’lü Prof. Dr. Sancar, Trabzon Hafif Raylı Sistemle ilgili Mimarlar Odası’nın içinde bulunduğu İl Koordinasyon Kurulunun görüş belirttiği güzergahın aksine, Meydan Alternatifinin en uygun güzergah olduğunu açıkladı. Sancar, Tanjant yolunun ana toplayıcı yol olması bakımından ideal olmadığını soru işaretleri barındırdığını savundu. 

KTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cenap Sancar, Trabzon Kent İçi Raylı Sistem panelinde yaptığı açıklamada, bölgesel değil de şehir içi parçalı yaklaşımların sorunları beraberinde getirdiğini belirtti. Sancar, “İl Nüfusunun yüzde 70 - 80 oranının kıyı bandında yoğunlaştığını düşünürsek, Karadeniz’de bu daha fazla görülüyor. Aslında bunun sıkıntısını da yaşıyoruz. Çukurçayır kentin içinde bir belediyeydi. 4 bin projeksiyon nüfusu vardı, şu anda 40 - 50 bin nüfusu var. En çok problemi yaşayan da ulaşım sistemi oluyor. Kent ölçeğindeki parçalı yaklaşımlar bugün farklı problemler oluşturuyor” dedi. 

GÜZERGAHIN DOĞRU OLDUĞU ORTADA

Raylı sistemde ilk etapta Meydan güzergahının doğru olduğunu savunan Prof. Dr. Sancar, “Büyük ölçekli yatırımlara Trabzon özelinde baktığımızda seçilen güzergah doğru olduğu ortada. İster hafif raylı sistem olsun, ister tramvay olsun. Coğrafya açısından düşündüğümüzde ilk etap olarak tanımlanan Şehir Hastanesi’nden havalimanı, üniversite gibi bir alana taşınması kabul edilebilir bir şey. Kıyı boyu bandınca kullandığımız sahil yolu aslında uluslararası 6 tane ulaşım sistemine hizmet veren bir yol. Çevre yolu yürürlüğe girmeden bunlara girdiğimizde teknik anlamda farklı problemlerle karşı karşıya gelebiliriz” şeklinde konuştu. 

ÇÖZÜM GETİRMEDİĞİNİ GÖRDÜK

Prof. Dr. Sancar, şu şekilde devam etti: “Ulaşım sistemi mi arazi kullanımını tetikliyor, arazi kullanımı mı ulaşım sistemini tetikliyor? Devlet yolunu kent içi yol olarak kullandığımız sistemin çözüm getirmediğini gördük, hafif raylı sistem olmazsa olmazlarımızdan. Sadece ulaşım yatırımı olarak düşünmememiz lazım. Dönüşmünün de tetikleyicisi olacaktır. Ulaşım sisteminde otobüsü göz ardı edemeyiz. Kent istasyonlarında durak seçimi de çok önemli. Kanuni Bulvarı 30 metreden, 40 metreye çıkarılması yerine keşke raylı sistemin kamulaştırmalarıyla değil de yapımıyla ilgilenilseydi. Çok katkısı olurdu” dedi. 

Kaynak: SONNOKTA