Törene Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Garnizon Komutan Vekili Tuğgeneral İsmail Yayan, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Faruk Kanca, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Trabzon Şubesi Başkanı Seyyah Sağıroğlu ve Türkiye Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Trabzon Şubesi Başkanı Ahmet Tezcan, Ortahisar Belediye Başkanı  Ahmet Kaya, Siyasi parti temsilcileri ve şehit ve  gazi aileleri yakınları ile  vatandaşlar katıldı.

Tören, Atatürk Anıtı’na çelenk koyma merasimiyle başladı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile Devam Etti

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, Türkiye Muharip Gaziler Derneği adına konuşma yapan Kıbrıs Gazisi Emekli Astsubay Yusuf Yılmaz, gaziliğin önemini vurguladı. Yılmaz, “Milli mücadeleyi başlatan devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e, Sakarya Meydan Savaşı'ndan sonra, 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından gazilik ve mareşallik unvanı verilmiştir” dedi.

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım: “Gazilerimiz Türk Kahramanlığının Ölümsüz Destanlarıdır”

Törende konuşan Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, gaziliğin Türk milletinin bağımsızlık ve vatan sevgisinin en büyük sembollerinden biri olduğunu ifade etti. Yıldırım, "Bu büyük önderin gazilik unvanı aldığı bu tarih, ülkemizde Gaziler Günü olarak kutlanmaktadır. Aziz milletimizin kıymetli evlatları, gazilerimiz; bağımsız olma şuurunu diri tutan, şanlı tarihimizin ebedi kahramanlarıdır" ifadelerini kullandı.

Ayrıca, gazilerin vatan sevgisi ve cesaretinin gelecek nesillere aktarılması gereken önemli bir miras olduğunu da belirtti.

Kıbrıs Gazisi Feryat Akbay’ın Hatıraları

Tören sonrası Kıbrıs Gazisi Feryat Akbay da duygularını 61saat mikrofonlarına paylaştı.

Akbay, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı'nda Barış Gücü Komando olarak görev aldığını belirterek, “Silah arkadaşlarımla birlikte, Lefkoşa ve Girne Boğazı'nda savaştık. Vatan ve bayrak için gazi olduk” dedi.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanı Seyyah Sağıroğlu: “ Göğsümde Hala Yunan Kurşunu Var”

61saat. com mikrofonuna özel açıklamalarda bulunan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Trabzon Şube Başkanı Seyyah Sağıroğlu,”Ben Kıbrıs gazisiyim. 1974 Kıbrıs Harekâtı’nda, orada bulunan Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı’nda görev aldım. 650 kişilik Rum birliği ve Yunan değişim birliğine karşı savaşan, Özel Harp Dairesi’nin yetiştirdiği elemanlardan biriyim. 34 yerimden yaralandım ve göğsümde hâlâ Yunan kurşunu var, yaşamaya devam ediyorum, şükürler olsun.

-O anları bize anlatır mısınız, neler hissettiniz?

Vallahi ne hissedelim, 50 yıl oldu. 50 yıl geçti ya... Gazi olunmaz, gazi doğulur. Savaşa katılan gazi olur, gazinin yaralanması muharip gaziyi simgeler. Muharip gazi, savaşan demektir. Arapçadan alınma bir kelime zaten. Şimdi arkadaşlarımızın her biri gaziyim diyor, ama iç güvenlikte gazilik olmaz. Gazi, bir devlete karşı savaşandır. Biz Yunan ve Rum devletlerine karşı savaştık, hatta dünyaya karşı savaştık. Bu arkadaşlarımın her biri o zaman 18-20 yaşlarındaydı, 50 derece sıcağın altında muharebe yaptık.

Şimdi, 20 yaşındaki çocuğumuz çarşıya gittiği zaman, merak edip soruyoruz, "Nerede kaldın oğlum, niye gelmedin?" diye. Biz o dönemde, o yaşta muharebe yaptık ve Kıbrıs’ta iki tane şanlı bayrağımız, Türk bayrağı ve Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı, dalgalanıyor” diye konuştu.

Kaynak: 61SAAT HABER MERKEZİ