Bölgesel

Trabzon Büyükşehir Meclisi'nde kanalizasyon polemiği! Öncelik nasıl belirleniyor?

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin eki ayı toplantıları bugün yapılan bileşimle sona erdi. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç başkanlığında toplanan mecliste Plan ve Bütçe Komisyonundan gelen TİSKİ Genel Müdürlüğü’nün bazı projelerle ilgili kredi talepleri görüşüldü.

Buna göre; TİSKi Genel Müdürlüğü’nün  ‘Düzköy Atıksu Şebeke Hattı ve Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı İşi’ için, İller Bankası’ndan 233 milyon 075 bin 520 TL kredi kullanılması içinTİSKİ Genel Müdürü İbrahim Kul’a, garantör sıfatıyla da Başkan Ahmet Metin Genç’e yetki verilmesine oy birliği ile yetki verdi. 
Maddeyle ilgili söz CHP Grup Başkan Vekili Cüneyt Zorlu,  “Bu tür yatırımları çok önemsiyoruz. Düzköy’de bu yatırımın yapılması elzemdir. 233 milyon gibi bir yatırım yapılacak. Öncelik nasıl alınmıştır? Sayın akanın bölgesi olduğu için bu önceliği aldınız. Ortahisar’ın kırsalında hatlarımız duruyor. Bu konuda çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Derelerimiz ve menfezler, Ortahisar’ın denizine lağım akıtmakta. Bu konuda aynı özveriyi göstermenizi bekliyoruz” diye sordu. 
Bunun üzerine ilk olarak TİSKİ Genel Müdürü İbrahim Kul, “İller Bankası’ndan proje onayı almış 2 projemiz var. Köprübaşı ve Düzköy. Kanalizasyonu önemsiyoruz. Bu arada çalışmamız devam ediyor. Ortahisar Bölgesindeki yerimiz yoktu. Onunla ilgili çalışma yapıyoruz. Biyolojik arıtma ile alakalı yerimiz var. Üst ölçekte kanalizasyonların alınması ile ilgili çalışma da var. Bulanıkla alakalı çalışmalarımız devam ediyor. Bütün projelerimiz devam ediyor. Akçaabat’ın da Biyolojik arıtma tesisi yapmamız gerekiyor. Onu da İl Bank’a sunacağız. Bütün projelerimizi yapmak için çalışmalarımız devam ediyor. Bizim için Trabzon aynı..” dedi. 

KISIR POLEMİK.. 

Başkan Ahmet Metin Genç ise, “Düzköy de bizim, Şalpazarı da bizim. Önceliği nereden kaynaklandığı sorup, cevabı kendi içinizde vererek polemik oluşturuyorsunuz . Diyorsunuz “neden Köprübaşı gitti de Düzköy çıktı” Bunun cevabı var. Neden hemen “Bakanın köyü vs” cevabı vererek polemik oluşturuyorsunuz. Bakan bu şehrin evladı, şehrin her tarafındaki projelere destek veriyor. Bu tür kısır polemiklere girmeyin. Düzköy ve Köprübaşı’nın 2’sinin projesi var. Biz ona Maçkayı da ilave ettik. Yarın Arsin de gündeme gelecek. Burada “bakanın köyü, Başkanın köyü” öyle bir şey olmaz. Bu şehir bizim. Her tarafı bizim, her tarafa yetişmeye çalışıyoruz” dedi. 

ORTAHİSAR’IN KIRSAL KESİMİNİN KANALİZASYON SORUNU

Ortahisar’ın kanalizasyon problemi ile ilgili olarak ise Başkan Genç, “Tespitleriniz doğru. Kanalizasyon işi önemli. Bütün şehrimizin her sathında kanalizasyonu yaymak zorundayız. Hem çevre hem de vatandaşlarımıza en önemli hizmetlerden birisidir. Burada sizinle aynı şeyi düşünüyorum. Bu çağda bu zamanda foseptik işini devreden kaldırmamız lazım. Ortahisarr’ın Güney’de ki mahallelerini foseptikten kurtarmak, mevcut projeleri yenilemek, İmar gelmemesine rağmen kadastral yollarla o kanalizasyon şebekesini yapabilir miyizi çalışmak, aynı anlayışın ürünü. 

BİYOLOJİK ARITMA İÇİN YER TESPİT EDİLDİ

Bir taraftan da deniz ile koku vs.. yekten kaldıralım. Farklı bir şey düşünmüyoruz. Biyolojik arıtmayı Trabzon Merkez olmak üzere yerini tespit ettik. 42 dönüm yerimiz. Onun üzerine çalışıyoruz. Bunlarda periyodik olarak zamanı geldikçe sizlerle paylaşacağız. Sizler bizim Ortahisar Belediye Başkanımız, meclis üyelerimizsiniz… Akçaabaat’ta aynı şekilde biyolojik arıtma işi plan ve program dahilinde yapacağız. Sizin ve bizim hepimizin bu şehre olan borcumuz. Bakanın niye önceliği olsun. Bakan başka bir ilçemize de doğrudan bir projesine destek oluyor. Hepimizin bakanı. Bu tür şeylere girmeyelim. 
Köprübaşı ile Düzköy projelenmiş. Maçka yeni yazılmış. Şimdi ben Maçkalı olduğum için yazdım. Bu şekilde değil. Gerçekten değil. Yarın Arsin’in kalan kısımları var, oraları toparlıyoruz. Diğer ilçelerimiz Çarşıbaşı, Çaykara bütün bu ilçelerimizi bu anlayışla ele almak istiyoruz. Merkez ile ilgili bir taraftan biyolojik arıtma, ki maliyet olarak da çaplı bir iş. Bu dönem biyolojik arıtma işini Merkez ve Akçabaat’a kazandırabilirsek, en büyük hizmetlerden bir tanesini yapacağız. Hem hemşerilerimize, hem çevreye hem de bu şehrin geleceğine inşallah” dedi.

KAYNAK: 61SAAT HABER MERKEZİ

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }