Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Süha Saral’ın Aday ve Proje Tanıtım Toplantısı bugün Radison Blue Otelde yapıldı.

Cumhuriyet Halk Partililerin ve vatandaşların büyük ilgi gösterdiği Aday ve Proje Tanıtım Toplantısına; Grup Bakan Vekili Gökhan Günaydın, CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, Trabzon eski Belediye Başkanı ve eski Milletvekili Volkan Canalioğlu, CHP Ortahisar Belediye Başkan adayı ve eski Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, İl Başkanı Mustafa Bak, bir çok siyasi partilerin İl Bakanları, İlçe Başkanları, İlçe Belediye Başkan adayları, eski İl ve İlçe Başkanları çok sayıda partili katıldı.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hasan Süha Saral, özetle şu şekilde konuştu:

“Samimi olacağım, yapamayacağım şeyi dile getirmeyeceğim. Yalnızca doğruları dile getireceğim.

1 Nisan itibariyle sizlerin teveccühü ile başaracağım, yapacağım. Hep birlikte inşallah..

Beni Trabzon’da tanınmıyor olmakla değerlendiren arkadaşlar çevreler var. Doğrudan beni tanımayanlar var. Ama hep bir birinin aynı olan varsa, hani yandığımız siyasetçiler, onlar gibi olmayayayım. Umuyorum kendimi doğru ifade edeyim.

Trabzon’un sorunlarını Trabzon’da şapı bilmemek mümkün mü?

Eminim burada herkesin hem sorunlara yönelik, hem de çözümlere yönelik çok fazla bilgisi ve sonucu vardır.

Peki neden her seçim dönemi aynı şeyleri kullanmıyoruz.

Çünkü buna biz izin veriyoruz.

BELEDİYECİLİK YAKLAŞIMIMIZ İNSAN ODAKLI

Biz düğmeyi bir kere baştan yanlış ilikledik. O gömleği çözüp yeniden iliklemeliyiz.

Geçtiğimiz dönem insanların karşılaştıkları en büyük sorunlardan birini anlatmaya çalışacağım. Diyeceğim ki biz bir pandomim yaşadık. Bu pandemide yakınlarımızı kaybettik. Acılar çektik, kayıplarımızdan dolayı. Pandemide gördük ki eve kapandığımızda yaşamımızda, çevremizde hiçbir eksiklik olmadı. Aksine çevresel konuşlarda iyileşme oldu. Bir sürü çevresel sorun düzelmeye başladı. Arıları hayatın içinde çıkardığımızda, yaşam duruyor. Ama insanı çıkardığımızda aksine düzeliyor. Burada düşünmemiz gereken bir şey var. Bizim sürdürülebilir tarıma, ortak aklımızı bilincimizi kullanmaya, bireysel çıkarcılık yerine toplumsal çıkarlara, bir düzen içinde birlikte düşünmeye ihtiyacımız var. Belediyecilik yaklaşımınızdan birini bulmuş olduk. İnsan.. Yapacağımız her şeyi insan için yapacağız.

BİLİM KURULU OLUŞTURULACAK

Yaptığımız her işi bilim çerçevesinde yapacağız. İlk işimiz bilim kurulu oluşturmak olacak. Onunla birlikte yönetiyor olacağız. Bu ülkeye hizmet aşkını, ben belediye başkanıyken 38 yaşında vefat eden İnşaat Yüksek Mühendisi Fuat Saral’dan aldım.

TIP FAKÜLTESİNİN ULAŞIM SORUNU

Doğru ekip, disiplinli icra ile sorunlarımızı çözeceğiz. Tıp Fakültesinin ulaşım sorunu var. Böyle bir sorun olur mu? Bunun tek adı var vaziyet, iş bilmezlik, geçici çözümler, kayırmacılık. Bunların her birini bütüncül yaklaşımlarla çözeceğiz.

SOSYAL BELEDİYECİLİK 2’YE AYRILIR

Beledicilik aslında baktığınızda sosyal ve klasik belediyecilik olarak temelde 2’ye ayrılabilir. Zorlu ekonomik koşullardan geçiyoruz. Barınma, işsizlik… Gittikçe ekonomik koşular güçleşiyor. İnsan onuruna yaraşır şekilde birer birer çözüm olacağız. Kamunun kaynaklarını, kamu için israf etmeden kullanacağız. Kamunun kaynaklarını arttırarak fazlasıyla devam ettireceğiz.

1 NİSAN İTİBARİYLE RESMİYET KAZANDIRACAĞIZ

Kentleşme, otopark, turizm, barınma, imar, tarım, sosyal ve spor tesisleri gibi konularda kaybedilen yılları telafi etmek için, tanımladığımız trabzon'a ulaşmak için 1 Nisan itibariyle çalışmalarımıza resmiyet kazandıracağız bunu birlikte yapacağız birlikte başaracağı. Öngörüleriyle şehri planlayacağız planladığımız kent nihai hedefine yönelik, tüm sorunları birer birer çözüyor olacağız. Çünkü bütüncül yaklaşım palyatif çözümlerin önünde bir yaklaşımdır.

KAYNAĞI NEREDEN BULACAKSINIZ?

Klasik muhalif soruyu duyar gibiyim, “kaynağı nereden bulacaksınız. Zaten belediyenin borcu var” bunun için öncelikle belediyenin bilançosunu paylaşacağız. Hep birlikte toplam tasarruf yönetimini hayata geçirecek işin ehli, liyakat sahibi ekiplerle öncelikle işlere yöneleceğiz. Kuracağımız proje ofisi ve bilim kuruluyla yazacağımız projelerle Avrupa Birliği ve Dünya Bankası ve uluslararası fonlar üzerinden kaynak yaratıp sorunları çözeceğiz. İhtiyaçlarımızı gidereceğiz. Halkın kaynağını, halk için kullanacak, itibardan tasarruf edecek, israfı engelleyeceğiz. Trabzonlunun gücünü Trabzon, Trabzon'un gücünü Trabzonlu için seferber edeceğiz. Unutmayın Trabzon'un T’si Türkiye'nin T’sidir.

Güney Çevre Yolu ve Raylı Sistem..

Daha evvel bir gündeme gelmiş sonra İptal olmuş bir proje Trabzon için gereklidir değildir konusu ayrı. Burada kritik konu Çömlekçi - Boztepe arasında olması. Yaşanabilir bir kent yaratacağız Mahallerin renkleri olmalı. Dış cephe yenileme ve güzelleştirmeleri. Bina estetik kurulu.İtfaiye ve Acil Sağlık Hizmet birimleri. Engelsiz Trabzon. Trabzon Akıllı şehire dönüşüm. Gülümseyen, mutlu insanların kenti Trabzon.

BÜYÜKŞEHİR, TMO’NUN AÇIKLADIĞI FİYAT ÜZERİNEN EMANETE FINDIK ALACAK

Fındık emanet ile bir kooperatif gibi TMO’nun açıkladığı fiyat üzerinden satın alarak parasını ödeyerek 3 ay kada emanetti tutmayı ön görüyoruz. 3 ay sonunda fındığın geri almak isterse bizim ona ödediğimiz parayı aynı bedelle geri alıp istediği tüccara geri verebilir. Almazsa, kuracak olduğumuz entegre tesislerle, kooperatif mantığı ile tesislerle biz elimizdeki fındığı işletip katma değersiz 1 liraya sattığımız ürünü katma değere dönüştürerek belki daha büyük değere satmayı ön görüyoruz.

YERLİ ÇAY TOPLAMA MAKİNESİ…

Çay değe zinciri desteklenecek. Of’tan Beşikdüzü’ne kadar coğrafyada farklı miktarlarla olsa da çay üretimi söz konusu. Türk çayı değer zincirinin ihtiyacı odaklı, organik ve sürdürülebilir, dönüşümü projesinin hayata geçirilmesi, organik çay üretilmesi v gerekli eğitimin verilmesi dahil desteklerin sağlanması ile gerekli yerli elektrik çay toplama makinesi gibi konularda çalışma desteklenecek. Balıkçılık, hayvancılık desteklenecek.

Bal ormanları kurulabilir. Bal üreticileri kesinlikle üretici cinslerine göre desteklenebilir. Farklılaştırılabilir. Bu konuda ciddi çalışmalarımız var. Bunların hepsini zaman içinde anlatıyor olacağım. Karadeniz Kaya Deniz olmasın..

ÇATILAR BOYANARAK, İNANILMAZ BİR TRABZON

Boztepe’den Seyir Terasına çıktığınızda oradan gördüğünüz şehir vehamet.. Çatı planlaması fantastik gibi gözüküyor ama Ortahisar Belediyesi ile birlikte orada bütüncül yaklaşımla çatılar üzerinde farklı mozaik gibi şeyler işlenebilir. Farklı çatılar, farklı renklere boyanarak inanılmaz bir Trabzon fotoğrafına ulaşılabilir.

Gülcemal herkesin bildiği konu. Hala deniz dolduruluyor. Ama bu vatandaşımızın kullanıma açılması gerekiyor.

TRABZON LİMANINI TAŞINMASI..

Trabzon limanı artık şehrin göbeğinde kaldı. Ulaşım açısından bakıldığında denir yolunu getirmeye kalksak, limana gelemeyecek demiryolu var…

Bu limanı yatırım adasının ucuna taşımak suretiyle, boşa çıkan limanı da turizm için, Kruvaziyer gemilerinin yatların yanaşacağım tamamen turizm amaçlı liman olabilir.

YAZILIM VADİSİ TRABOZN

Trabzon’u gerekli eğitim, altyapı, organizasyon ve iştiraklerle yazılım üssü haline getirip, Hırvatistan örneğine benzer bir yazılım vadisi kuracağız.