Trabzon Barosu Başkanı Av. Hakan Orhan,  mevcut Anayasa hükümlerinin ihlal edildiği bir dönemde, yeni anayasa tartışmalarına odaklanmanın yersiz ve zamansız olduğunu söyledi. 

Orhan, son günlerde yeni Anayasanın kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışıldığını belirterek, "Anayasa değişikliği ihtiyacı, hukuki bir mesele olmanın ötesinde, sosyolojik bir gerekliliktir. Gerektiğinde elbette mevcut anayasa üzerinde değişiklikler yapılabilir.

61saat'ten Gökhan Dihkan'ın haberine göre;

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) anayasada değişiklik yapma yetkisi, 1982 Anayasası'nın 175. maddesinde tanımlanmıştır. Bu maddeye göre, ilk üç madde hariç, diğer tüm maddeler belirli usuller çerçevesinde değiştirilebilir. Birçok anayasa hukuku profesörüne göre TBMM'nin, anayasanın ilk üç maddesini kapsayacak şekilde yeni bir anayasa yapma yetkisi bulunmamaktadır. Ancak mevcut Anayasanın ilk üç maddesi dışındaki maddeleri değiştirme yetkisi vardır" dedi. 

GENİŞ BİR TOPLUMSAL MUTABAKAT ŞART

Baro Başkanı Orhan, "Bana göre, anayasa değişiklikleri geniş bir toplumsal mutabakatla gerçekleştirilmelidir. Birkaç siyasi partinin katkısıyla değil, toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla hayata geçirilmelidir. Ancak mevcut durumda, yeni bir anayasa tartışmasından ziyade, var olan anayasaya tam olarak uyulmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Zira Anayasa Mahkemesi kararlarının dahi uygulanmadığı bir dönemden geçmekteyiz" ifadelerine yer verdi. 
 

Kaynak: 61SAAT HABER SERVİSİ