Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çelebi, sürecin özellikle kamuya ait araziler üzerinden ilerletildiğini vurgulayarak, özel mülkiyetin ciddi zaman ve maliyet sorunları doğurduğuna dikkat çekti.

Tercih kamu arazileri olacak

Yer arayışına Araklı ve Akçaabat’tan başladıklarını ifade eden Çelebi, diğer ilçelerde de incelemelerin devam ettiğini belirtti. Ellerinde sera alanı, mera, orman arazisi, uygun kamu arazileri bulunan ilçelerle temas halinde olduklarını söyleyen Çelebi, “Özel mülke çok girmek istemiyoruz. İstimlak süreci hem çok zor hem de maliyeti artırıyor. Mahkeme süreçleri uzuyor, insanlar imza atmıyor. Bu da projeleri ciddi şekilde geciktiriyor” dedi.

Kamulaştırmalar sancılı oluyor

Daha önce yaşanan örnekleri hatırlatan Çelebi, Şinik OSB’de ikinci etapta yapılan bir özelleştirmede 300 dönümlük arazinin ancak yarısının üç yılda kamulaştırılabildiğini ifade ederek, bu tür süreçlerin ne kadar sancılı olabildiğini vurguladı.

Tonya'da organize tarım bölgesi

Tonya ilçesinde Organize Tarım Bölgesi (OTB) kapsamında daha önce bir alan üzerinde çalışma yapıldığını da hatırlatan Çelebi, “Eğer Tonya’daki alanı geliştirip başarılı olursak, benzer modeli diğer bölgelerde de yaymayı düşünüyoruz. Organize tarım bölgesi ağırlıklı olarak hayvancılığa dayalı olacak. Su ürünleri OSB’si ile de bu üretim gücünü desteklemek istiyoruz” diye konuştu.

Geçici çözüm olarak Beşikdüzü OSB’nin 3. etabında yer kazanımına başlandığını belirten Çelebi, bu alanın 5-6 yıl ihtiyacı karşılayacağını söyledi. Bir OSB’nin kurulma sürecinin zaten yaklaşık bu kadar zaman aldığını ifade eden Çelebi, bu sürede kalıcı yer için hazırlıkların tamamlanacağını dile getirdi.

En geç 4 yıl içinde üretime başlanır

Yer belirlendikten sonra sürecin nasıl işleyeceğine de değinen Erkut Çelebi, “Eğer orman arazisi gibi kamuya ait bir alan devletten tahsis edilirse, resmi işlemler 6 ay ile 1 yıl arasında sürer. Altyapı çalışmaları da yaklaşık 1 yıl alır. Yani toplamda 1,5-2 yıl içinde faaliyete geçilebilir. En geç 4 yıl içinde üretime başlanır. Zaten bizim önümüzde yaklaşık 6 yıllık bir zaman dilimi var” ifadelerini kullandı.

Trabzon’un su ürünleri potansiyelini daha planlı ve güçlü bir yapıya kavuşturmayı hedefleyen Su Ürünleri İhtisas OSB için ilçelerle görüşmelerin önümüzdeki süreçte de devam edeceği belirtildi. 61saat