Düzenlemeyle, kanunun amaçları arasında "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenecek.

Teklife göre, sahipsiz hayvanlara yönelik çalışmalarda tereddüde yer bırakmamak amacıyla "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları net bir şekilde tanımlanacak. Sahipli hayvanların, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın veri tabanına kaydedilmesi zorunlu olacak.

Hayvan bakımevleri tanımı da yeniden düzenlenecek. Yeni tanıma göre, bu bakımevleri, Bakanlık izniyle kurulacak ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği tesisler olacak.

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların bakımevlerine toplanarak rehabilite edilmesi ve sahiplendirilinceye kadar bakılması hedefleniyor. Bakımevi dışında bir hayvana bakmak, ancak yasal sorumluluğu üstlenerek sahiplenme yoluyla mümkün olacak. Bu değişiklikle, mevcut kanunun "yakala-kısırlaştır-sal" metodundan vazgeçilmiş oluyor.

Yerel yönetimlere, sahipsiz hayvanların sahiplendirilmesine kadar bakımlarını sağlamak üzere hayvan bakımevleri kurma ve bu konuda gönüllü kuruluşlarla iş birliği yapma sorumluluğu verilecek. Bu bakımevlerinde rehabilite edilen hayvanlar, sahiplendirilinceye kadar burada barındırılacak ve veri sistemine kaydedilecek.

Ötenazi, sadece hayvanlara acı ve ıstırap çektiren, iyileşme durumu bulunmayan hastalıklar, bulaşıcı hayvan hastalıklarının önlenmesi veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda veteriner hekim kararıyla uygulanabilecek.

Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklerle ilgili iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamındaki idari tedbirleri alma yetkisine sahip olacak. Sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeklerin bakımevi dışında bir yere bırakılması yasaklanacak.

Kanun teklifinin 5. maddesinin kabul edilmesinin ardından TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ birleşime ara verdi. Komisyonun yerini almaması üzerine, birleşim saat 14.00'te toplanmak üzere kapatıldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ