Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile ilgili Sayıştay Raporu, vatandaşa ekstra yük bindirdi. Rapor nedeniyle daha önce büyükşehir belediyesinin yüzde 70’ini ödediği ücretin tamamı şimdi vatandaştan alınacak!

Trabzon Büyükşehir Belediyesi 2023 Gelir Tarifesinin ‘Evsel Katı Atık Toplama, Taşıma, Aktarma ve Bertaraf Ücreti’ başlıklı 9 bölümünün 41. Maddesi revize edildi.

Revize için Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde yapılan görüşmede; Büyükşehir Belediyesinin yüzde 70’ini ödediği “Evsel Katı Atık, Toplama, Taşıma Aktarma ve Bertaraf Ücretinin’  tamamının Sayıştay Raporu nedeniyle vatandaştan alınmasına karar verildi.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Sayıştay Raporuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığından görüş istedi. Bu görüş çerçevesinde Trabzon Büyükşehir Belediyesi hareket alanını belirleyecek.

Alınacak bu ücretle birlikte su faturalarından şimdi daha önce 13.29 olan Evsel Katı Atık Toplama, Taşıma, Aktarma ve Bertaraf Ücretinin Büyükşehir Belediyesi payı şimdi ortalama hane başına 21.26’ya yüklenecek. Bu orana ilçe belediyelerinin de payı dahil edildiğinde rakam 27.64 TL’ye yükseliyor.

Ancak rakam kırsal alanlarda toplamda 13.81 TL’ye geriliyor.

Madde Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde oy çokluğu ile kabul edildi.

Konuyla ilgili meclis üyelerini bilgilendiren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zoruloğlu, “Malumunuz Trabzon’da ki Katı Atık Bertarafı yap işlet devret modeliyle Araklı Taşönü’nde inşaatı gerçekleşen tesiste yapılıyor.

Burayla alakalı olarak sözleşme ve şartname gereği ton başına Büyükşehir Belediyesi, yükleniciye ödeme yapıyor. Toplama anlamında ilçe belediyelerimiz çöpleri topluyor, transfer istasyonlarından buraya gidip bertaraf ediliyor. Tabi belli bir ücret karşılığında.

2022 yılının başından itibaren tarife oluşturmuştuk. Bu çerçevede yaklaşık yüzde 30’luk kısmını vatandaşlarımızın karşıladığı, kalan yüzde 70’i de Büyükşehir Belediyesinin sübvanse ettiği dönemden geçiyoruz.

Sayıştay Denetçileri bu konuyla ilgili rapora bulgu  yazdılar. Orada ‘Katı Atık Kirleten Öder’ prensibinden üretenler tarafından tamamının karşılanmasının mevzuat zorunluluğu olduğunu raporuna yazdılar.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından görüş sorduk.

Sayıştay’ın ortaya koyduğu gerekçe gereğince bizim Katı Atık Bertarafının üstelenen yüklenici firmaya ödenen miktarlar enflasyondan etkileniyor.

50 MİLYONLUK BİR ÖDEME DAHA VAR

Enflasyona göre sürekli artan durumu var. 31 Ağustos 2023 tarihine kadar biz katı atık birliğine yani TRABRİKAB’a 110 milyon para ödemişiz. Yıl sonuna kadar kalan 4 aylık sürede 50 milyon civarında bir ödeme daha yapılacak. 160 milyonluk ödeme yapılacak. Bu bizim için önemli maliyet. Bunu ödemekte zorlanıyoruz. TRABRİKAB’a borcumuz birikti. Hem bu gerekçe hem de Sayıştay’ın ortaya koyduğu gerekçeyle yeni tarife düzenlemesi yapmak zorunda kaldık” dedi.

SAYIŞTAY NASIL BÖYLE BİR HÜKÜMDE BULUNABİLİR

Bunun üzerine CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin ise, “Sayıştay nasıl böyle bir hükümde bulunabilir. Gerektiğinde devlet sübvanse eder. Vatandaş kirletiyor, size de atıfta  bulunuyor, sizi de suçluyor. Vatandaş kirletiyor ama dolaylı yoldan vergi alıyorsun. Burada yüzde 20 yine vatandaşın sırtına yük benimle. Böyle bir anlayış olmaz” dedi.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI'NDAN GÖRÜŞ İSTENDİ

Başkan Zorluoğlu, “2022 Sayıştay raporumuzda net şekilde bulgu olarak ortaya konulmuş. Bunun düzeltilmesi talep edilmiş. Bazı yüklere vatandaşlarımızın da katılması gerekiyor. Tıpkı Çevre Temizlik Vergisi, Emlak Vergisi gibi.. Katı Atık Bertarafından da böyle bir yönetmelik var.

Şu anda yaptığımız 2022 yılında bulgunun düzeltilmesi. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Sayıştay bulgusunu yazarak onlardan görüş istedik. Telefonla da görüştük” diye konuştu.