TRABZONLU Ünlü sanatçı Volkan Konak’ın sahnede geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesi, Türkiye'yi yasa boğdu. Konak’a ilk müdahaleyi yapan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Celalettin Kocatürk, yaşananları "Neler Oluyor Hayatta" programında detaylı şekilde anlattı.

Prof. Dr. Kocatürk, Volkan Konak’ın sahnede yere yığılmasının ardından hızla müdahale ettiklerini belirterek, “İlk başta sahnede imza almak isteyen bir kalabalık sandım. Ancak ‘Doktor var mı?’ anonsu yapıldı. Hemen sahneye koştum. Volkan Konak yerdeydi ve saat 23.30 sıralarında tıbbi müdahaleye başladım” dedi.

Alanında yüzlerce müdahale gerçekleştirdiğini vurgulayan Kocatürk, ambulans gelene kadar 25-30 dakika boyunca kalp masajı ve ileri yaşam desteği uygulandığını ifade etti. Kamuoyunda yapılan yorumların doğru olmadığını belirten Prof. Dr. Kocatürk, "zamanında müdahale edilmedi" yorumlarının gerçeği yansıtmadığını da özellikle vurguladı.

AİLESİNİ ÜZMEMEK, İNCİTMEMEK ADINA...

Prof. Dr. Kocatürk şunları söyledi: "Ailesini üzmemek ve incitmemek adına çok detay vermek istemiyorum ama kamuoyunda 'pisi pisine öldü' gibi bir algı var. Öyle bir durum olmadığını belirtmek isterim. Biz Volkan Konak'ı dinlerken bir anda müzik sustu.

Ben imza almak isteyenler orada diye düşündüm ama sonra 'doktor var mı?' anonsu yapıldı. Ben hemen sahneye fırladım. Volkan Konak yerdeydi ve hemen tıbbi müdahaleye başladım. Saat 23.30 sularıydı. Ambulansa haber verildi.

YÜZLERCE KEZ BU MÜDAHALEYİ YAPMIŞIMDIR

Ben göğüs cerrahisi profesörüyüm, yüzlerce kez bu müdahaleyi yapmışımdır ve ilk yardım eğitimi kuruluşlarından birini de kurdum. Bu konuda kitaplar yazdım. Bu konuda oldukça deneyimli ve bilgiliyim.

"DOĞRU VE ZAMANINDA MÜDAHALE YAPILDI"

Ambulans gelene kadar 25-30 dakika müdahaleyi sürdürdüm. Ve orada alanda bulunan başka doktor arkadaşlarımız vardı, onlar da yardımcı oldular. Toplam dört hekimdik. Bir anestezi, bir kulak burun boğaz uzmanı ve bir doktor arkadaşımız daha müdahaleyi aralıksız gerçekleştirdik. Ambulans geldikten sonra ileri yaşam desteği verdik.

İlaç uygulaması ve entübasyon yaptık. Entübasyonu kulak burun boğaz uzmanı hocamız yaptı. Hastayı nakletmeye en uygun hale getirdiğimiz ilk andan itibaren kalp masajına devam ettik. Hastanenin aciline girene kadar da müdahaleye devam ettik.

HASTANEYLE İLETİŞİM HALİNDEYDİK

Yolda hastaneyle de sürekli iletişim halindeydik. Hatta doktorlara içeri girdiğimizde devam edebileceğimizi söyledik ama yeterli ekipleri olduğu için kapıda bekledik. Sonrasında da vefat haberi geldi. İlk andan beri zaten yaşam belirtisi yoktu. Geri döndürülebilir bir sebep olmadığından dolayı da ne yazık ki vefat etti. Yapılan yorumların hiçbiri doğru değil"

Kaynak: 61SAAT HABER SERVİSİ