Trabzon’da Ortahisar Belediyesi tarafından düzenlenen Bilim Şenliğinde konuşan Roket Takımı Kaptanı Umut Genç, Roket Motoru üretmek için yaptıkları çalışmalarda son aşamaya geldiklerini söyledi. Genç, “ Roketsan ile yaptığımız görüşmede, başarılı olmamız halinde motorları bizden temin edecekleri sözünü de aldık”dedi.

Trabzon Ortahisar Belediyesi tarafından, Trabzon’un Teknoloji Yıldızlarının bir araya getirildiği Bilim Şenliği bugün başladı.

Trabzon’da Teknolojinin yeni yıldızlarının katıldığı, gençlere ufuk açacak olan Bilim Şenliği 8 – 9 Kasım tarihleri arasında Ortahisar Belediyesi – 2. Kat Fuaye Alanında gezilebilecek.

Trabzonlu Vatandaşların büyük ilgisinin beklendiği Bilim Şenliğinde, Trabzon adına TEKNOFEST’e katılan ve burada başarılara imza atmış takımların geliştirdiği yeni teknolojik ürünler de görülebilecek.

Elektrikli Araçlardan, Rokete, su altı araçlarından, İHA’lara kadar bir çok teknolojik ürün, Bilim Şenliğinde vatandaşların ilgisine sunuldu.

Bilim Şenliğinin Ortahisar Belediyesi Toplantı Salonunda yapılan açılışına Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Bekir Aktürk, Trabzon Baro Başkanı Duygu Keleş Aydın ve AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi, STK temsilcileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Bilim Şenliğinin açılışında ilk olarak Kulüpler Adına KTÜ Enerji Teknolojileri Topluluğu Kaptanı Ömer Usta konuştu. Ürettikleri elektrikli araçla ilgili konuşan Usta, “Tüm mekanik ve elektronik sistemleri yerli ve milli olarak atölyemizde gerçekleştiriyoruz” dedi.

PROJELERDE YERLİ VE MİLLİ TEKNOLOJİ

Uzay Kulübü Kaptanı Ömer Eser ise, “Biz uzay kulübünde uzay ve havacılık alanında proje üretmekteyiz” derken, “KTÜ Uzay kulübü olarak yerliler ve özgünlük kriterlerini ön planda tutmaktayız” şeklinde sözlerine devam etti. Eser, ardından yaptıkları projelerde kendileri ürettikleri parçaları sıraladı.

Roket Takımı Kaptanı Umut Genç, “Trabzon’un uçuş gerçekleştiren ilk roketini ürettik. Ekibimiz 2022 yılına geldiğinde yüksek irtifa kategorisinde Trabzon’un ilk roketini üretti ve fırtına ismini verdiğimiz bu roket uçuşunu 20 bin irtifada başarıyla gerçekleştirdi. İçerisine koyduğumuz uydusunu bıraktı, başarılı bir şekilde inişi gerçekleştirdik.

BAŞARILI OLUNMASI HALİNDE, ROKETSAN MOTORLARI TRABZON’DAN ALACAK

ABD’de düzenlenen yarışmaya davet edildi. Türkiye şampiyona olarak katılım sağladık. Roketimiz her ne kadar teknolojik açıdan ilerle olsa bile motorunu üretmiyor hazır alıyorduk. İstişare ettiğimiz Meksika Ekibiyle anlaşma imzaladık.

Biz roket teknolojimizi onlara, onlarda motor üretme konusunda bilgilerini bizle paylaştı. Aracımız yüzde yüz yerli roket üretmek için çalışmalarımızı hızlandırdık.

Ortahisar Belediyesi ve KTÜ’nün destekleriyle Roket Motoru üretmek adına Trabzon’da şirket açtık, çalışmalarımızı daha profesyonel hale getirmeye başladık.

Bu hedefimize ulaştık.

Roketsan ile yaptığımız görüşmede, başarılı olmamız halinde motorları bizden temin edecekleri sözünü de aldık”dedi.

İnsansız Su Altı Araçları ve Su üstü Takımı Danışmanı Ceren Yedican, “Katıldığı bir ok yarışmada kazandığı başarının yanı sıra, geliştirdiği ürünleri ticarileştirerek yerli ve milli teknolojiye katkıda bulunuldu” dedi.

SÖZÜNÜZÜN VÜCUT BULMASI İÇİN GÜCÜNÜZÜN TESİR BULMASI GEREKİYOR

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Cumhuriyetimizin 100. Yalındayız. Cumhuriyetimiz kurulurken, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “İstikbal göklerdedir” hedefi koydu.

100 yıl sonra, yanı başımızda ya da dünyanın değişik bölgelerinde yaşananları göze aldığımızda ne kadar doğru bir söz olduğu alenen ortaya çıktı.

100 yılın sonunda bu hedefe ulaşmak için, haklı sözünüzün vücut bulması için gücünüzün tesir bulması gerekiyor.

Haklı sözün vücut bulması için gücün de tesiri bulması gereken zamandayız.

Katil bir devlet soykırım uyguluyor.

Hak ortaya çıkacak, inşallah tecelli edecek.

Ancak hakkı seslendirenler, güç fazla tesirli olmayınca, söz çok daha etkili olmuyor.

100 yıl önce Cumhuriyetimiz kurulurken “İstikbal göklerdedir” hedefi savunma sanayimizin ne kadar milli olduğu ile doğru orantılı bir söz. Son 20 yıla kadar savunma sanayisi yüzde 28 – 22 olan bir ülkeyken, şu anda Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı iradesi, gençlerin önünü açan hamleleriyle yüzde 75 – 80’lere geldiğimiz noktaya bizlere ulaştırdı.

Şehrimizde çalışmalara destek olmayı sorumluluk bildik.

KTÜ’de bu manada her platformda, yarışmaya gittiklerinde başarı gösteren gençlerimizin önünü açmak istedik. Ne mutlu ki bunu yapabildik” dedi.

ÇOCUKLAR YAPMİŞ

Kısa bir konuşma yapan Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, “Bazen uzun uzun cümle kurmak yerine bir cümle yetiyor. “Çocuklar yapmış” alkışlıyoruz” dedi.

ORTAHİSAR BELEDİYESİNE TEŞEKKÜR

KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Okumuş, “Toplu olarak yapılanları görünce insan gururlanıyor” derken, yapılan çalışmalarda sürecin başından sonuna kadar yaşananları sıraladı.

“Sabahlara kadar gençler çalıştı, uyumadılar. Biz onlara hizmet ediyorduk. Hakikaten onları tebrik ediyorum” dedi.

Prof. Dr. Okumuş, “Ortahisar belediyemiz bu destekleri vermemiş olsalardı bu projeler belki de bu aşamaya gelebilirdi. Çocuklar yaptıkları projelerle ABD’ye Avrupa’ya sergileyecekler, yarışmaya katılacaklar ancak bunlar az paralarla olmuyor. Israrla belediyemize teşekkür ediyorum” dedi.