Yeni düzenlemeye göre, alışverişlerde fiş veya fatura gibi belgeleri almayı ya da vermeyi ihmal eden hem tüketiciler hem de işletmeler için ciddi yaptırımlar devreye girdi. Bu düzenleme 2 Ağustos'ta yürürlüğe girdi ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 9 Eylül'de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Tebliğ Taslağı'nda uygulamanın detayları belirlendi.

Tüketiciye 5.000 TL Ceza

Mükellef olmayan nihai tüketiciler, bir alışverişte fatura, fiş gibi belgeleri almadıklarında her bir belge için 5.000 TL özel usulsüzlük cezası ödemek zorunda kalacak. Yani bir tüketici, fiş ya da fatura almayı ihmal ederse bu miktarda ceza ile karşılaşacak.

Satıcılar İçin Artan Cezalar

İşletmeler açısından, belge düzenlememenin cezası ise en az 10.000 TL olacak. Aynı takvim yılı içinde bu durum tekrarlanırsa, cezalar katlanarak artacak. İlk ihlalde 10.000 TL ceza kesilirken, ikinci ihlalde bu ceza 20.000 TL'ye yükselecek ve devam eden ihlallerde cezalar 100.000 TL'ye kadar çıkabilecek. Özellikle geçersiz belge düzenlenmesi durumunda, satıcılar çok daha ağır cezalarla karşı karşıya kalacaklar.

6. Kez Tespit Edilirse 600.000 TL Ceza

Bir işletme, örneğin bir market, 5 TL'lik bir alışveriş için geçersiz belge düzenlerse ve bu durum denetimlerde 6. kez tespit edilirse, kesilecek ceza 600.000 TL olacak. Bu şekilde belge düzenlememe veya geçersiz belge verme konusunda ciddi bir disiplin oluşturulması amaçlanıyor.

Kaynak: DÜNYA