TRABZON’DA BÜYÜK ORGANİZASYON…
Önümüzdeki günlerde Trabzon, AK Parti’nin önemli bir organizasyonuna ev sahipliği yapacak.
21-22-23 Kasım tarihlerinde düzenlenecek geniş kapsamlı Yerel Yönetimler Toplantısı için şehirde yoğun bir trafik olacak.
Toplantıya 15 ilin AK Partili belediye başkanları ile birlikte bakan ve 10 bakan yardımcısı katılacak.
Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkanlığı’nın koordine ettiği program, hem eğitim hem de deneyim paylaşımı niteliği taşıyor.
Her bölgede yapılan bu eğitimlerin bu kez durağı Trabzon olacak...

Programın detayları şöyle:
21 Kasım:
Yalıncak Ramada Otel’de saat 20.00’de “Deneyim Paylaşımı Paneli” düzenlenecek. Büyükşehir ve il belediye başkanları karşılıklı soru-cevap ve fikir alışverişinde bulunacak.
22 Kasım:
Günün ilk bölümünde basına açık toplantı yapılacak. Öğleden sonraki oturum ise basına kapalı şekilde devam edecek. Yerel yönetimlerde uygulamalar ve sorun başlıkları masaya yatırılacak.
23 Kasım:
10 bakan yardımcısı ile 15 belediye başkanının yer alacağı istişare ve müzakere toplantısı gerçekleştirilecek. Belediyelerin güncel sorunları, projeler ve merkezle koordinasyon konusu gündemin ana başlığı olacak.
Kısacası; üç gün boyunca Trabzon, yerel yönetim politikalarının konuşulduğu, karar vericilerin buluştuğu önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacak.
BAŞKAN GENÇ DEFAATLE VURGULADI…
Balkan Harbi sırasında 87. Alay bünyesinde yer alan Trabzon Gönüllüler Taburu’nun 511 şehidini anmak amacıyla düzenlenen 'Gidip de Dönmeyenler' etkinliği dün Trabzon’da anlamlı programlar ile anıldı.
Öğlen saatlerinde Trabzon Limanı’ndan denize çelenk bırakıldı. Akşam saatlerinde ise Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde film gösterimi ve söyleşi programı düzenlendi.
Başkan Genç her iki programa da katılarak 2 nokta üzerinde defaatle durdu.
İlk olarak tarihimizi gelecek nesillere aktarmanın önemi oldu. Bu konuda şehirlerin kendi tarihlerinin de öğretilmesi gerektiğini vurguladı.

Bir diğer nokta ise 511 şehidin savaşa katılmak için hareket ettiği noktada yapılması planlanan anıt oldu.
Başkan Genç, 511 şehidin savaşa katılmak için hareket ettiği noktada güzel bir anıt yapılacağını belirterek, “511 kahraman Trabzonlu burada toplanıyor, yola çıkıyor ve Silivri’ye varıyorlar. Projemizin içerisinde var, hareket edilen noktada güzel bir anıt yapacağız. Kahraman ecdadımız, şehit olacaklarını bilerek İstanbul’un işgalini bir hafta engelliyorlar. Giden 511 kahraman Trabzonlunun 509’u orada gözünü kırpmadan şehit oluyor. İstanbul gelen destek kuvvetlerle beraber işgalden kurtuluyor. Böyle bir ecdadın torunlarıyız, çok şükür. Onlarla gurur duyuyoruz, Allah gani gani rahmet eylesin” ifadelerini kullandı.
EN BÜYÜK ZAMMI ONLAR ALDI…
Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin 2026 Yılı Gelir Tarifesinde dikkat çeken noktalardan biri de işyeri devir ve takas bedelleri oldu.
Normalde sebze halinde 72 metre kare dükkan kiralayandan alınacak devir ücretinin 540 bin TL, 126 metre kare dükkan kiralayandan kişilerden alıncak devir ücreti de 800 bin TL’ye çıkarılması ön görülüyordu.
Peki bu fiyatlar 2025 yılında neydi?
72 metre kare için 412 bin 500 TL, 126 metre kare için de 600 bin TL’ydi…
Ancak fiyatlar o kadar uygun kalmış ki, dükkan devirlerinde vatandaşların bir birinden aldığı ücretler ciddi derecede afakiymiş…

Hatta rakamın ciddi boyutlarını CHP Grup Başkanvekili Cüneyit Zorlu dile getirdi.
Zorlu, hallerde vatandaşların bir birlerinde devir ücreti adı altında 10 Milyon TL’ye kadar ücretler talep ettiğini söyledi.
İşte Plan ve Bütçe Komisyonu da bu noktada bir çalışma yaptı ve 72 metre kare için 540 bin TL olarak önerilen fiyat 1,5 milyon TL’ye, 126 metre kare için de 800 bin TL olan fiyat 3 Milyon TL’ye yükseltildi..
Hatta kimi meclis üyeleri 10 Milyon TL’yi düşününce bu fiyatların bile düşük kaldığını ifade ettiğini belirtelim.
YABANCIYA ANINDA AYRI TARİFE…
Türkiye’de tarihi noktalarda daha önce biliyorsunuz hem yerli hem de yabancı ziyaretçilere aynı tarife uygulanıyordu…
Yani diyelim Trabzon Atatürk Köşkü’ne ziyaret edecek bir yabancı turist ile yerli turist arasında fiyat farkı yoktu. İkisi de aynı ücret ödüyordu…
Trabzon’da yabancı turistten daha yüksek ücret alınması ilk olarak Ortahisar Belediyesi’nin Tünel Akvaryum Projesi ile başlamıştı.
Şimdi bu uygulama Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin işletmesinde olan turistik bölgeler için de hayata geçirildi.
Hem de Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde, 2026 Yılı Gelir Tarifesi görüşülürken sıcağı sıcağına oldu..

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin işletmesinde olan Atatürk Köşkü, Trabzon Çal Mağarası, Kızlar Manastırı, gibi yerlerde giriş normal fiyat 2026 için 100 TL olarak belirlendi.
Bu fiyatı gören Başkan Genç, yabancı turistler açısından 2 Euro’ya denk geldiği için düşük olduğunu belirterek yabancı ayrımının olması gerektiğini söyledi.
Meclis üyeleri de bu fikre sıcak baktı…
Hatta Ortahisar Belediyesi ve İstanbul’dan da çeşitli örnek verildi.
Sonuç itibariyle Gelir Tarifesi Mecliste görüşülürken Yabancı Ziyaretçiler için ayrı bir bölüm açılıp yeni fiyat belirlendi.
Buna göre; Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin işletmesindeki turistik bölgeleri ziyaret edecek yabancı turistler artık bundan sonra Türk vatandaşlarının 2 katı ücret ödeyecek.
Ve bu ibare dediğimiz gibi sıcağı sıcağına mecliste 2026 Yılı Gelir Tarifesine eklendi.
Tabi bazıları yabancıllardan ayrı, yerliden vatandaştan ayrı fiyat tarifesini eleştirebilir.
Ama bu yöntem dünyanın pek çok noktasında uygulandığını da belirtelim.
61. BÖLÜMDE BÜYÜK SÜRPRİZ VAR!
TRT 1’in izlenme rekorları kıran dizisi Mehmed: Fetihler Sultanı bu hafta yine Trabzon’daydı.
Trabzon’un yüreğine ince bir dokunuş yaptı.
Ekrana düşen o 59. Bölümde, Maçka’nın o serin rüzgârı…
Kadırga’nın sisleri…
Zigana’nın hırçın dağları…
Ve bir anda duyulan o isim: Eren Bülbül.
Trabzon’un acısı, gururu, evladı… 2017’de Maçka’da toprağa verdiğimiz o tertemiz çocuk… TRT, Fatih’in ordusunu anlatırken bir sahnenin içine öyle bir duygu sakladı ki; siz o sahneyi izledikten sonra gözleriniz bir anlığına 1461’e değil, Eren’in yarım kalan çocukluğuna kayıyor.

Trabzon’un fethiyle ilgili ise dikkat çeken bir karar alındı.
Trabzon’un fethi 61. Bölümde gerçekleşecek. Büyük bir jest.
Çünkü Trabzon’un hikâyesi bir rakamla özetlenir: 61. Çünkü fetih tarihi yine bir rakamla hatırlanır: 1461.
Bakın şimdi yan yana getirince ne oluyor: 1461 – 61. bölüm – 61 Trabzon
Bu, tarihin soğuk matematiği değil…
Bugüne kadar İstanbul’un fethi kadar büyük anlatılmamıştı; Trabzon hep arka planda kalmıştı. Ama bu dizi, Trabzon’un tarihini yeniden görünür kıldı.
Türkiye’nin genç kuşakları, “Trapezuntios’un Trabzon oluşunu” ilk kez bu kadar net öğrendi. Fatih Sultan Mehmed’in 1461’deki seferinin önemi milyonlara ulaştı.
Komnenosların sarayından Sürmene’nin dağlarına kadar uzanan tarihi yolculuk ilk kez bu ölçekte ekranlara taşındı.
Bu, Trabzon için bir farkındalık değeri oluşturdu.
Buna kültürel prestij de diyebilirsiniz, tarihi hatırlatma görevi de… Şehrin itibarına katkı da…
Dizinin sağladığı katkı, ekrandan çok daha büyük bir etki yarattı.
MİLLİ TAKIMDA 2 TRABZONSPOR SEVDALISI
Türk futbolunun geleceğini taşıyan iki önemli yapı taşından söz ediyoruz: U17 ve U21 Milli Takımları… Bu iki takımın başarı grafiğinin son yıllarda bu kadar dik bir ivmeyle yukarıya çıkmasında, sahaya çok fazla yansımayan ama perde arkasında güçlü bir etki var. Bu etkinin kaynağı ise çoğu kişinin sandığı gibi “Trabzonlu” olmak değil; Trabzonspor sevdalısı olmak.
U17’de Selçuk Erdoğan yönetimindeki 2009 kuşağı, Avrupa Şampiyonası Elemeleri’ni namağlup tamamlayarak büyük bir alkışı hak etti. Son 3 sezonda oynanan 35 maçta 25 galibiyet, 7 beraberlik, sadece 3 mağlubiyet… Üstelik maç başına 2.35 puan ortalamasıyla tarihe geçen bir performans. Avrupa’daki futbol otoriteleri, Türkiye’nin bu kuşağını dikkatle izliyor ve oyun planına hayranlıkla yorum yapıyor. Selçuk Erdoğan, Trabzonspor’u yakından takip eden, Trabzonspor’un genç yeteneklerini yıllardır destekleyen biri. Onu özel kılan şey memleketi değil; Trabzonspor’a duyduğu bağlılık, saygı ve futbol anlayışını bu renklere göre şekillendirmesi.
U21’de ise Egemen Korkmaz’ın liderliği başka bir hikâye yazıyor. Yıllarca Trabzonspor forması giymiş, şampiyonluk yaşamış, ardından teknik ekipte görev almış bir savaşçıdan söz ediyoruz. Bugün U21 Milli Takımı onun yönetiminde namağlup ilerliyor: altı maçta üç galibiyet, üç beraberlik ve Avrupa Elemeleri’nde maç fazlasıyla liderlik… Egemen’in takıma yansıttığı duruş, Trabzonspor’da yıllarca taşıdığı o saha içi karakterin aynısı: mücadele, disiplin, inanç ve pes etmeme hissi.

Ve bu iki isim, Selçuk Erdoğan ile Egemen Korkmaz, Türk futbolunun genç milli takımlarında belki aynı şehirden değiller ama aynı renkten geliyorlar: bordo-maviden. Trabzonspor sevgisi, onların teknik anlayışına, gençlere bakışına, yeteneğe yaklaşımına ve cesaret verme biçimlerine yansıyor. Bugün milli takımlarda Trabzonspor altyapısından gelen gençlerin sık sık şans bulması tesadüf değil; bu iki hocanın Trabzonspor’u bir futbol okulu, bir karakter merkezi olarak görmesinin doğal sonucu. Son yıllarda milli takımın genç yaş gruplarında yükselen grafik, sadece taktiksel bir başarı değil.
Bu başarı, Trabzonspor’un Türkiye futboluna bıraktığı kültürel mirasın, çalışkanlığın, mücadele ruhunun ve adalet duygusunun yeniden sahaya dönüşü. Bugün U17 ve U21’de atılan her adımın arkasında, Trabzonspor sevgisiyle çalışan iki teknik adamın sessiz ama çok güçlü emeği var. Selçuk Erdoğan ve Egemen Korkmaz, milli takıma sadece teknik katkı vermiyor; bordo-mavinin ruhunu da taşıyorlar. Bu ruh da başarıyı doğal olarak beraberinde getiriyor.
TURNUVA GÜZEL GEÇTİ FAKAT…
Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nin geleneksel 18. Orhan Kaynar Futbol Turnuvası, yine yüzlerce gazeteci ve ailesinin bir araya geldiği, protokolün tam kadro sahaya indiği bir finalle tamamlandı. TGC yine geleneği bozmayarak halı sahada döner ikramı ile misafirleni ağırladı.
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım’ın döner başına geçip bizzat ikramda bulunması, günün en renkli anı olurken Kebapçım’ın geleneksel ikramı da alanı adeta festival havasına çevirdi. Trabzonspor, Nano Yapı Denetim ve Vardallar Otomotiv gibi kurumların desteği organizasyona ayrı bir güç kattı.
Ancak turnuva sadece dostluk görüntüleriyle sınırlı kalmadı. Final öncesindeki “şöhretler maçı”nda belediye başkanları, kurum müdürleri ve sponsor temsilcilerinin sahaya çıktığı karşılaşma beklenenden oldukça sert geçti.
Zaman zaman müdahalelerin dozunun arttığı maçta siyasi çekişmelerin, iş dünyasındaki rekabetlerin ve kişisel gerilimlerin sahadaki pozisyonlarına tatlı sert yansıdığı gözlemlendi.

Hatta saha kenarından bazı oyunculara yönelik yakışıksız ithamlar yapıldığı ve bunun final maçına girerken moral bozduğu ifade ediliyor. Bunların kim olduğunu da herkes çok iyi biliyor...
Turnuvanın finalinde ise Ortahisar Belediyesi Medya Takımı, Turkuvaz ekibini 2-1 mağlup ederek şampiyonluğa uzandı. Kendilerini tebrik ediyoruz. Belediye Başkanı Ahmet Kaya gazetecileri yine yalnız bırakmadı, karşılaşmayı tribünden takip edip kupayı kaldırdı.
Ancak tartışma, maç sonrasında Ortahisar Belediyesi’nin sosyal medya hesabından yayımlanan klipte “Şampiyon olmak önemliydi ama A Haberi yenip olmak çok daha önemliydi’’ şeklindeki ifadelere yer vermesi dikkatlerden kaçmadı...
Başkan Ahmet Kaya’nın turnuva boyunca katılımcılarla ve gazetecilerle yakından ilgilili vardı söz konusu ifadeyi de o anki samimi atmosferde şaka amacıyla söylediğinin görüldüğü konuşuluyor. Başkan Kaya esprileri ile bilinir ama sosyal medya ekibinin bu görüntüyü koyarak sosyal medyasında yeniden yayınlaması dikkat çekti diyebiliriz...
Belli ki turnuvanın gazetecilik dostluğunu pekiştirmek olduğu inceliğini atlayarak Başkan Kaya'nın böyle bir görüntüsünü koymak biraz amacın dışına çıkmış oluyor...
Bu durum gazeteciler arasında oldukça konuşuluyor. Turnuvanın amaçları arasında bulunan eşitlik, dostluk ve meslek dayanışması ilkeleriyle çeliştiği; sorumlu ekibin o anı siyasi bir göndermeye dönüştürmesi organizasyonu etik açıdan zor durumda bıraktığı dile getiriliyor.
Orhan Kaynar Turnuvası yine güzel geçti, yine kalabalıktı, yine dostluk ön plandaydı…
Ama gelecek yıl tartışmaların ve aynı gölgelerin yaşanmaması için bazı adımların atılması gerekecek gibi görünüyor.





