Trabzon

Ortahisar Belediyesi’nden vatandaşlara ‘bitkisel atık yağ’ çağrısı

Başkan Kaya: “Atık yağları geri dönüştürerek yeniden ekonomiye kazandırabiliriz”

Ortahisar Belediyesi, hem çevre kirliliğini önlemek hem de farkındalık oluşturmak amacıyla yürüttüğü çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Ortahisar Belediyesi Atık Getirme Merkezinde ve Ortahisar ilçesi genelinde bulunan 14 atık getirme evinde toplanan atıklar, geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılıyor.  

Ortahisar Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, çevre ve doğa dostu projelerle farkındalık oluşturmayı sürdürüyor. Vatandaşları bilinçlendirici ve teşvik edici çalışmalar kapsamında Ortahisar Belediyesi Atık Getirme Merkezinde ve ilçe genelindeki 14 atık getirme evinde; cam, kağıt, metal, plastik, pil, metal elektrik ve elektronik, bitkisel yağ atıkları toplanıyor. Toplanan atıklar ilgili geri dönüşüm işletmelerine verilerek yeniden ülke ekonomisine kazandırılıyor. 

Ayrıca belediyenin Zabıta Müdürlüğü tarafından, işletmelerde düzenli olarak atık yağ denetimleri gerçekleştiriliyor.

BAŞKAN KAYA: “ATIK BİTKİSEL YAĞLAR DOĞAYA BÜYÜK ZARAR VERMEKTEDİR”

Çevre ve atık su kirliliğinin önemli kısmına neden olan kullanılmış yağların toplanması konusunda da inisiyatif aldıklarını belirten Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, “Yemek pişirmek amacıyla evlerde ve işletmelerde kullanılan bitkisel atık yağ miktarında son yıllarda ciddi artışlar yaşanmaktadır. Bu atık yağların lavabolara dökülmesi, kanalizasyon sistemlerinin zarar görmesine yol açmaktadır. Toprağa dökülmesi halinde toprağın yapısını olumsuz etkiler, bünyesindeki suda çözünebilen kirleticiler, yağışla birlikte yeraltı sularına karışarak yeraltı sularının kirlenmesine yol açar. Bir litre bitkisel atık yağın yaklaşık bir milyon litre içme suyunu kirlettiğini düşünürsek, tehdidin ne kadar büyük olduğunu görmüş oluruz” dedi.

“ATIK YAĞLARI GERİ DÖNÜŞTÜREREK EKONOMİYE KAZANDIRABİLİRİZ” 

Atık yağların yeniden ekonomiye kazandırılmasının önemine de işaret eden Başkan Kaya, “Çevremiz açısından son derece zararlı olan bitkisel atık yağlar, geri dönüştürülebilirse ekonomiye ciddi kazanımlar sağlamaktadır. Bu yağlar, fiziksel ve kimyasal bazı işlemlerden geçirilerek bir petrol türevi olan biyodizel araç yakıtına dönüştürülür ve dizel motorlarda kullanılır. Böylece atık yağların ekonomiye kazandırılarak çevreye zarar vermesini önleriz hem de biyodizelin daha çevreci olması nedeniyle fosil yakıtların doğamız üzerindeki baskısını hafifletmiş oluruz” diye konuştu.

Sürdürülebilir bir çevre için atıkların düzenli şekilde toplanması ve yeniden ekonomiye kazandırılması gerektiğinin altını çizen Başkan Kaya, bütün vatandaşları bu konuda duyarlı davranmaya davet etti.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }