Ortahisar Belediyesi, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı kapsamında "Kadınlar Artık Sessiz Kalmıyor" başlıklı bir panel düzenledi. Panele CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, KEBSED Başkanı Ayşegül Akyüz, Avukat Hande Burma (TBB-Şiddetle Mücadele Komisyonu Üyesi), Psikolog İrem Tuğba Akçay, Avukat Büşra Birinci (Kadın Hakları Komisyonu Başkanı), KİKAP Trabzon Başkanı Nilgün Turan, Ortahisar Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Canan Nehbit ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü personeli ve sosyal çalışmacı Melek Köksal katıldı. Panel, keman virtüözü Şebnem Kartal’ın dinletisiyle başladı.

Başkan Kaya: "Kadına Yönelik Şiddetle Sıfır Tolerans"

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, panelin açılış konuşmasında, kadına yönelik şiddetin dünyanın her yerinde görüldüğünü ve Türkiye'de bu oranların dünya ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti. Kaya, "Türkiye'de her 10 kadından 4'ü şiddete maruz kalıyor. Bu topyekun mücadele edilmesi gereken bir mesele. Hepimiz bu konuda duyarlı insanlar olarak 'sıfır tolerans' demeliyiz" dedi. Kaya, ayrıca Ortahisar Belediyesi'nin şiddete maruz kalan kadınlar için bir Kadın Konuk Evi ve destek hattı gibi hizmetler sunduğunu belirtti.

Suiçmez: "Kadınların Siyasette Temsili Düşük"

CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, panelde kadınların siyasetteki temsil oranlarıyla ilgili istatistikleri paylaştı ve bu alanda yapılması gerekenleri anlattı. Suiçmez, "Türkiye'de kadınlar birçok Avrupa ülkesinden çok daha önce seçme ve seçilme hakkı kazandı, ancak kadınların siyasetteki temsil oranları hala çok düşük" dedi.

Turan: "Kadına Yönelik Şiddet Artıyor"

KİKAP Başkanı Nilgün Turan, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için İstanbul Sözleşmesi'nin yerine daha ciddi yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı. Turan, "Türkiye'de kadına yönelik şiddet nedeniyle öldürülen kadınların sayısı oldukça ürkütücü. Bu konuda daha ciddi düzenlemeler yapılması gerekiyor" dedi.

Burma: "KADES'i Mutlaka Telefonlarınıza İndirin"

Avukat Hande Burma, kadına yönelik şiddetle mücadelede KADES uygulamasının önemine vurgu yaptı. Burma, "KADES'i mutlaka telefonlarınıza indirin. Bu tuşa tıkladığınızda 3,5 dakika içinde emniyet geliyor" dedi. Ayrıca, kadınların evlilik soyadları nedeniyle yaşadığı sorunlara da dikkat çekti.

Köksal: "Trabzon'da İki Kadın Konuk Evi Var"

Trabzon Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü personeli Melek Köksal, 81 ilde kurulan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri'nde (ŞÖNİM) kadınlara yönelik psiko-sosyal destek ve önleyici koruyucu hizmetlerin verildiğini belirtti. Köksal, Trabzon'da iki Kadın Konuk Evi bulunduğunu ve buralarda şiddete maruz kalan kadınlara barınma, psiko-sosyal destek, hukuki destek ve istihdam desteği verildiğini söyledi.

Panel, kadına yönelik şiddetin sosyal, psikolojik, ekonomik ve hukuki nedenlerinin tartışıldığı sunumlarla sona erdi.

Kaynak: ORTAHİSAR BELEDİYESİ