Bölgesel

Ortahisar Belediye Başkanı Kaya'dan 61saat'e flaş açıklama! İşten çıkarma olacak mı?

Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, dün 61saat’i  ziyaret ederek dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

61saat Yazıişleri Müdürü Erhan Esaspehlivan’ın sorularını yanıtlayan Kaya, Çağlayan Kentsel Dönüşüm Projesinden, Maraş Caddesi’nde yapmayı planladıkları ‘Nostaljik Tramvay’a, Çağlayan Şelale Projesinden, şehrin yapı stoğuna kadar kadar bir çok projeyle ilgili konuştu. 

Kaya, “Önümüzdeki dönemde Çağlayan Kentsel Dönüşüm Projesi’ne başlamayı düşünüyoruz. Bu konuda Ankara’da görüşmeler yaptık ve süreci hızlandırmaya çalışıyoruz. 

NOSTALJİK TRAMVAYDA SON DURUM

Ayrıca, seçim vaatlerimden biri olan Maraş Caddesi’ndeki nostaljik tramvay projesini hayata geçirmek istiyoruz. Bu proje, yaşlı ve yürümekte zorlanan vatandaşlarımızın kullanabileceği, aynı zamanda Trabzon’a estetik değer katacak bir projedir. Meydan’dan, Postane’nin önüne dolmuşların önüne kadar yürüme güçlüğü çeken insanlarımızın kullanabileceği, farklı deneyim sağlamak isteyen insanlarımızın binip tur atabilceği iştir. Tıpkı İstanbul’daki Beyoğlu’nda olduğu gibi, bu tramvay bir ulaşım aracı olmanın ötesinde, vatandaşların keyifle fotoğraf çektirebileceği ve deneyimleyebileceği bir alan oluşturacaktır. Üstelik maliyeti de oldukça düşüktür.

RAYLI SİSTEMİN TANJANT’A KAYDIRILMASI

Raylı Sistemin, o güzergahtan geçeceğini söylemişti Dolayasıyla Nostalji tramvayın orada olmayacağını söylemişti ama revize edildi program.Raylı sistem projesi tanjanta kaydırıldı. Dolayasıla onların projesi Tanjant’a kaydırıldığı göre bizim Nostalji Tramvayını yapmamız için önümüz açıldı diyebiliriz. Tabiki Ahmet Bey’le bu konuyu konuşacağız. Kendisi de şehre katkı odaklı ve çözüm odaklı yaklaşıyor. Umuyorum ki bu projeye hayır demeyecektir. Ayrıntıları kendisiyle görüşeceğiz.

ÇAĞLAYAN KENTSEL DÖNÜŞÜM VE ŞEHRİN YAPI STOĞU
 

Çağlayan’daki kentsel dönüşüm konusuna büyük önem veriyoruz. Ancak yalnızca Çağlayan’da değil, şehrin birçok yerinde kentsel dönüşüm projelerini uygulamamız gerekiyor. Ne yazık ki, bu konu gündeme geldiğinde, bir çok insan şehrin güneyine doğru yeni konut alanları açma gibi kolaycı çözümlere kaçıyor.. Özellikle tarım arazileri bu noktada hoyratça gözden çıkarılıyor. Sağma, soluma, arkama bakıyorum Kentsel Dönüşüm alanı. Oysa Trabzon’un her yeri şu an kentsel dönüşüm alanı durumunda. Çok değerli arazilere sahibiz ancak yapı stoklarımız oldukça eskimiş. Önceliği bu kıymetli alanlara vermeliyiz ve dönüşüme buradan başlamalıyız. Şehrin çeşitli mahallelerinde tek katlı, derme çatma, eski yapıların olduğu birçok alan var. Bu alanları dönüştürerek, doğru zemin etütleriyle, yerinde ve doğru projeler geliştirebiliriz. Aslında mevcut alanlarımız şehrin ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli. Aynı zamanda bu dönüşüm, şehrin estetik anlamda güzelleşmesine de büyük katkı sağlayacaktır. Bunun ilk adımını, çok eski bir yapı stoğuna sahip olan Çağlayan’da atıyoruz. Ayrıca, ada bazlı kentsel dönüşüm projelerini de hayata geçireceğiz.Tabii ki tüm bu çalışmalar ekonomiye dayanıyor. Biz hiçbir zaman "elimiz kolumuz bağlı" diyerek aşağı oturmayacağız. 

ÇAĞLAYAN’DA TESPİT EDİLEN ŞELALE

Çağlayan’da, bir şelale tespit etmiştik. Sağ olsun, muhtarımız bu konuda oldukça istekliydi. Yerinde incelemeler yaptık ve projelerimizi geliştiriyoruz. Şehre değer katacak çok önemli bir iş. Bu şelaleyi açmayı başarabilirsek, yıllık 300-500 bin insanın ziyaret edebileceği, Trabzon halkının ve misafirlerinin nefes alabileceği çok güzel bir alan oluşturmuş olacağız.

ENGELLEMEYE ÇALIŞSA DA BİZ KARARLILIKLA YOLCULUĞUMUZU SÜRDÜRECEĞİZ

Özetle, bu imkansızlıklar içinde yeni imkanlar yaratmaya ve hizmet üretmeye çalışıyoruz. Bize çelme takmaya çalışan, engellemeye çalışan iradeye karşı kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki verdiğimiz sözleri tutma azmindeyiz. Kaynaklarımızı verimli kullanarak, doğru işler yaparak Trabzon’a güzel hizmetler sunacağız.Her gün kararname gelse de, her gün engellemeye çalışsalar da biz kararlılıkla yolculuğumuzu sürdüreceğiz” dedi. 

İŞÇİ ÇIKARILACAK MI?

‘ORBEL Genel Müdürü Celal Akaç’ın ‘Maaş ödeyemeyecek hale gelirsek, verimsiz çalışanlarla yol ayrımına gitmek zorunda kalabiliriz” Sözlerini sorulan Başkan Kaya, “Celal beyin açıklaması var. O da olması muhtemel sıkıntıya işaret etmek için yapılmış bir açıklama. Önümüz belirsizlikler dolu. 
Ortahisar Belediyemizle ilgili ilk günlerde yaptığım tespitte personel fazlası var. Ortahisar, 2014 yılında büyükşehir statüsüyle birlikte kuruldu. İlçemizin sınırları aynı; 87 mahallemiz var. Sınırlarımız Yomra’dan başlıyor, Akçaabat ve yukarıda Maçka’ya kadar uzanıyor. Bu sınırlar büyümedi. Belediyemiz, 648 personelle kurulmuş. Biz devasa bir sanayi tesisi ya da fabrika kurmadık. Ne yaptık; benden önceki belediye başkanı arkadaş teşekkür ediyorum, Boztepe Seyir Terası yapmış, Tünel Akvaryum yapılmış, EKO Park gibi parklar yapılmış. Hesap ediyorum bütün bu yapılan işlere maksimum alacağın kişi sayısı en fazla 50 kişi 100 kişi olsun. 648 personel, 750 - 800 olsun. Ama benim 1750 personelim var. 1150 adam alınmış belediye kurulduktan sonra. Neye istinaden alınmış? Ne yaptık biz? Neyin ihtiyacı sonucu bu kadar adam aldık. Bu sorum cevapsız kalıyor. 

1150 PERSONEL İŞE ALINMIŞ

Şehir aynı şehir, nüfus aynı nüfus ki, nüfus çok da artmıyor.  Benden önceki arkadaşlar 1150 tane personel almışlar. Ben inceledim bizim ölçeğimizdeki belediyelerde çalışacak personel sayısı 1000 - 1100… Bu ne demek? Her ay 30 Milyon sadece maaşta açık veriyoruz.  Hal böyle olunca maaş ödeyeceksin, hizmet üreteceksin, vatandaşın derdine çare bulmaya çalışacaksın. E şimdi bunları konuşunaca da dert yanıyorsun. Ama ortada bu gerçekler var! Eğer günün sonunda çark dönmezse ki bunun üzerine gelirleri kesme meselesi gündeme gelince ‘Çark dönmezse, maaş ödeyemezsem, ben ne yapacağım?” Çalışmayan işinin hakkını vermeyen arkadaşlarla mecbur kalırsak yol ayrılacağız. Ki bunu söylerken de üzülüyorum. Kimseyi işinden etmek gibi bir niyetim hiç olmadı. 

‘ALLAH BİZE KİMSEYİ İŞTEN ÇIKARMAYI NASİP ETMESİN” 

Aksine daha çok insana nasıl iş verebiliriz, nasıl istihdam yaratabiliriz hep bu odaklı bakan bir insanım. “Allah bize kimseyi işten çıkramayı nasip etmesin” hep böyle dua ederim. Ama günün sonunda İller Bankası’ndan gelen para kesilirse ki o maaşın yarısını ödüyor. Mecburen bu yasa kaynaklı olarak (Belediyelerin şirketlerinin borçlarının İller Bankası payından kesilmesi ile ilgili çıkan kararname), bu yasayı çıkaranlara diyeceğim ki yaptığınızın sonucu budur: Çalışmayan, işini doğru yapmayan, ahlaklı davranmayan, mesai saatlerine uymayan, görevini doğru yapmayan arkadaşların bir kısmı ile yol ayırmak durumunda kalacağız. Her gün, her gün belediyelerin önüne sıkıntı çıkarırsa iktidar, bizi çalışamaz hale getirirse, gelirlerimizi keserse biz de ayakta durmak için bir takım planlamalar yapmak durumunda kalacağız. Bunları söylerken de üzülüyorum. Kimseyi işinden çıkarmak gibi bir nihayetim hiç olmadı. 8 aydır kimseyi işten çıkarmadık. Biz bu anlamda bu bakış açısı ile bakıyoruz” dedi.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }