Gündem

Orman yangınlarına müdahale rotalarını yapay zeka belirleyecek!

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), orman yangınlarıyla mücadelede yapay zeka desteğiyle geliştirilen dinamik yangın riski haritaları sayesinde, yangınları önceden tahmin ederek gerekli önlemlerin alınmasını sağlıyor.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, bu projede 400'den fazla değişken kullanılarak oluşturulan risk haritaları, orman yangınlarına karşı daha etkin ve verimli bir risk yönetimi stratejisi sunuyor.

Özellikle 2021'deki büyük yangınların ardından, yangınlarla mücadele için yapılan çalışmalar yoğunlaştırıldı ve kalıcı çözümler üretilmesi amacıyla önemli adımlar atıldı. Bu çerçevede, OGM ve özel sektör işbirliğiyle hayata geçirilen "Yangın Risk Yönetimi Projesi" kapsamında, yangınların önceden tahmin edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması hedeflendi.

Proje, 2022 yılının Ağustos ayında kullanıma alınarak, ilk etapta orman yangınlarının nedenlerini ve veri teminini anlamak üzerine yoğunlaştı. Yangın riskini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla kapsamlı literatür taramaları, küresel değerlendirmeler ve akademik görüşmeler gerçekleştirildi. Yangın riski tahmini için çeşitli yapay zeka modelleri incelendi ve bu modeller üzerinde çalışmalar yapıldı. Geçmiş yangın verileri ve dinamik ile statik faktörler dikkate alınarak farklı yapay zeka modelleri test edildi.

Proje kapsamında, meteorolojik veriler, bitki örtüsü, topoğrafya, nüfus yoğunluğu, kara yolları, enerji nakil hatları ve geçmiş yangın verileri gibi 14 farklı veri setinden 400'den fazla değişken kullanılarak yangın riski haritaları oluşturuldu. Geçmiş yangınlar, lokasyon, tarih, alanın büyüklüğü, süre ve kullanılan kaynaklar gibi veriler değerlendirilerek incelendi. Meteorolojik veriler arasında sıcaklık, nem, rüzgarın yönü ve hızı gibi faktörlere bakıldı. Ayrıca, bölgenin bitki örtüsü, ağaç türleri, yaşları ve birbirine yakınlıkları da analiz edildi.

Proje, üç günlük yangın riski tahminleri yaparak, ilgili bölgelerde gerekli önlemlerin alınmasını sağlıyor. Uygulama sayesinde yangınlar, yüzde 80 doğrulukla tahmin edilebiliyor. Yangın riski haritaları, değişen meteorolojik verilere göre günde iki kez güncellenerek daha doğru ve güvenilir tahminler sunuyor.

Projenin ikinci aşamasında ise OGM kaynaklarının yangın bölgelerine en uygun şekilde transferini sağlamak amacıyla zaman ve yangın risk değerlerinin ön planda olduğu bir modele geçiliyor. Bu sayede yangın söndürme kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması hedefleniyor. Yangın anında en hızlı ve yeterli yangın söndürme kaynaklarının nereden yönlendirileceği sistem tarafından OGM yetkililerine öneriliyor.

Türkiye'nin orman varlığının korunması için kritik rol oynayan bu projeler, sürekli olarak geliştiriliyor ve güncelleniyor. Orman yangınlarına karşı etkin bir mücadele stratejisi oluşturulması amacıyla çalışmalar devam ediyor.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }