Özellikle Akyazı bölgesinde yapılan dolguyla stadyum inşa edilmesine dikkat çeken Çankaya, bu tür kararların şehirde yaşayan binlerce insanın hayatını nasıl etkilediğine değindi.
'TRAFİĞİ KAOTİK BİR HALE SOKUYOR'
Dr. Çankaya, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Binlerce kişinin denize girdiği Akyazı bölgesini bir kararla doldurup stadyum inşa ettiniz. Devamında Yıldızlı, Yaylacık, Söğütlü sahillerini bir türlü düzenlemediniz. 150 bin kişilik kent Akçaabat, yazın denize girmek için Darıca, Salacık, Mersin hattına sıkıştı. Özellikle akşam dönüşlerde, aynı saatte yola çıkan binlerce insan, Kavaklı’dan itibaren trafiği kaotik bir hale sokuyor.”
'TRABZON'UN KANAYAN YARASI TRAFİK SORUNU ÇÖZÜLMELİ'
Bu trafik sorunlarının çözümünün yıllardır beklenen güney çevre yolunun yapılmasına bağlı olduğunu belirten Çankaya, “90’lı yılların projesi güney çevre yolu hala yapılacak. Haçkalıbaba kavşağı ve Düzköy Yaylacık geçiş güzergahı sorunlu. Bir de bu sorunlara Akyazı’da planlanan şehir hastanesi eklenince durum iyice içinden çıkılmaz bir hal almaya aday. Şehir planlamacıları ile teknik düzlemde buluşup Trabzon’un kanayan yarası trafik sorununa çözümleme getirilmelidir.” dedi.
'RAYLI SİSTEM AKÇAABAT'TAN BAŞLAMALI'
Raylı sistem projesine de değinen Dr. Çankaya, mevcut güzergahın yeterli olmadığını belirterek, “Raylı sistemin bel bağlanan ilk güzergahı bu sorunları çözebilecek hattı tam olarak içermiyor. Sorun çözme potansiyeli için Akçaabat merkezden başlayıp Trabzon havalimanına kadar uzanan bir yapı şart. Trabzon’un nüfus yoğun bölgesi bu bölgedir ve ulaşılmak istenen kamu kurumları, stadyum, şehir hastanesi, meydan gibi unsurları içermektedir.” ifadelerini kullandı.
TRABZON'DA DENİZE GİRİLEN YERLERDE CİDDİ SAĞLIK SORUNLARI
Dr. Çankaya, bir diğer önemli soruna da dikkat çekerek, denize girilen bölgelerdeki kanalizasyon eksikliğinin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirtti. Bu konuda kendilerine verilen sözlerin takipçisi olacaklarını söyleyen Çankaya, “Büyükşehir belediye meclisinde gündeme getirdiğimiz, Tiski genel kurulunda sunduğumuz denize girilen bölgenin kanalizasyonun olmaması problemidir. Bu konuda tarafımıza, dile getirdiğimiz bu sorunun çözüleceğine dair söz verilmişti. Bu sözlerin de yine takipçisiyiz çünkü halkımız denize girdikten birkaç gün sonra çoğunlukla hastanelerin aciline başvuracak duruma gelmektedir. Bölgede arıtma tesisleriyle planlanmış bütüncül bir kanalizasyon çalışması şart.” dedi.
Son olarak Dr. Mustafa Çankaya, Trabzon’un trafik sorunu ve altyapı eksikliklerinin çözülmesi için yerel yöneticileri daha hassas ve çözüm odaklı çalışmaya davet etti.